Într-un moment-cheie pentru industria siderurgică românească, am realizat un interviu în profunzime cu administratorul concordatar al Liberty Galaţi, Remus Borza (RB) şi cu directorul adjunct al Liberty Galaţi, Cornel Moisescu (CM). Discutăm deschis despre planul de redresare, riscurile eşecului şi viitorul a mii de locuri de muncă.
Întrebare: În acest moment, care este stadiul concret al procedurii de concortat preventiv?
RB: Mulţumesc pentru interes, cu drag răspundem tuturor întrebărilor. Sunt întrebări cât se poate de pertinente. Vis-a-vis de stadiul concret: după cum ştiţi, pe 5 martie, s-a deschis procedura concordatului la cerea debitoare Liberty Galaţi. A fost numit un consorţiu de administratori, Euro Insol şi Sierra Quadrant. Eu reprezint Euro Insol, dar în egală măsură, cred că pot să vorbesc şi în numele celorlalţi colegi.
Am avut două luni de zile pentru redactarea planului de reorganizare, lucru pe care l-am făcut cu echipa managerială, cu acţionarul, l-am depus în termen. Asta a însemnat 5 mai, ulterior datei de 5 mai, de la lege mai aveam încă 2 luni de zile pentru a obţine vot. Avem 1197 de creditori. Avem nevoie pentru a cere omologare la Tribunalul Galaţi de două condiţii: să fie minim două clase care votează planul şi minim 31% ponderea creanţei lor care votează planul din total creanţe. La momentul actual nu avem îndeplinite cele două condiţii cumulativ. Anume o singură clasă a votat planul de restructurare şi anume EXIM pe cele două linii de credit de câte 150 de milioane de euro date în numele şi în contul statului. Şi aici e clasa creditorului garantată. Clasa creditorilor bugetari, ANAF-ul în urmă cu 3 săptămâni a transmis un vot împotriva. Asta înseamnă că dacă până mâine nu îşi revizuieşte votul... avem aşteptări pentru că e o nouă conducere şi la Ministerul de Finanţe, de astăzi şi la ANAF.
În condiţii în care, în opinia mea, ca avocat în primul rând vorbesc, a fost un vot care nu are nicio justificare. Un vot care n-are niciun fundament juridic şi legal. Câtă vreme noi, prin planul de reorganizare, ne-am angajat să plătim creanţa bugetară la valoare nominală şi să o plătim chiar cu 12 luni mai devreme decât acceptaseră pe 27 martie ANAF-ul când a încheiat un proces verbal de eşalonare a creanţei bugetare pe 42 de luni. Şi noi i-am spus că le plătim în 30 de luni.
Deci, le-o dăm cu un an mai devreme, le-o dăm 100%, din punctul meu de vedere, e chiar un abuz din partea anumitor funcţionari ai acestei instituţii publice. Lăsând la parte aspectele de legalitate, trebuie să te gândeşti la consecinţele unui atare vot.
Un vot împotrivă de la ANAF înseamnă că pe 7 iulie va fi falimentul Liberty, dacă ANAF îşi menţine votul împotriva concordatului preventiv. Termenul limită pentru vot e data de 5 iulie, practic mâine e ultima zi lucrătoare în care se pot transmite voturi. Falimentul Liberty Galaţi înseamnă o decizie catastrofală din punct de vedere social şi economic. Social, cum spuneaţi şi dumneavoastră, vorbim de 4.000 de salariaţi direcţi, ai noştri, plus încă vreo 3.000 de salariaţi, ai contractanţilor, firmelor partenere. Din punct de vedere economic, combinatul siderurgic reprezintă, îmi place să cred, şi în trecut, şi azi, şi în viitor cu atât mai mult, colana vertebrală a economiei şi a naţiunii române. Este o companie strategică, este un agent economic identitar, nu doar pentru Galaţi, judeţul Galaţi, regiune, ci pentru România. Trebuie să înţeleagă fiecare român că combinatul de la Galaţi reprezintă o mică părticică din sufletul fiecăruia dintre noi. În gospodăria fiecărui român, în casa fiecărui român, e câte ceva din Galaţi. De la blocul în care locuieşte, de la tabla de pe casă, de la obiecte sanitare, înseamnă oţel produs la Galaţi. De la maşini, de la tren, de la vapor, de la ţeava de puşcă, dacă e să vorbim de înarmare, sau cartuşe. Nu poţi vorbi de industrie de apărare fără oţel. Asta e o prioritate a Comisei Europene faţă de atacul Rusiei. (...)
Urmăreşte interviul integral: