28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autospecială 2 în 1 la pompieri
Autospecială 2 în 1 la pompieri
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi nu avea scafandri, chiar dacă judeţul este înconjurat de ape, deoarece nu exista dotarea necesară. Era clar un deficit din acest punct de vedere deoarece intervenţii la care erau necesari scafandri sunt destule. Acum, printr-un program naţional, inspectoratul a fost dotat cu o autospecială pentru scafandri, autospecială care, pe lângă alte dotări are şi o barcă. Pe lângă echipamentul necesar scafandrilor, autospeciala are şi dotarea necesară în operaţiunile de salvare la înălţime, pompierii având încadraţi salvatori la înălţime, pe autoscara din dotare. Acum aceştia au şi echipamente, noi care le erau atât de necesare. 
"Costumele de scafandri sunt din material de neopren, cizmele sunt din material de kevlar, pentru a nu fi perforate. Completul individual pentru scafandri, compus din vestă, cu care se echipează scafandrul, cagula, care face parte din echipament, sunt două modele, o lanternă specială, cu un obiectiv care se montează doar când ne scufundăm, mănuşi, care fac parte tot din echipamentul de scafandri, trusa de prim ajutor, încă o pereche de cizme, balize, masca, foarte utilă pentru scafandri, ochelari pentru scufundări, fac parte dintr-un costum, un altul decât cel prevăzut cu cizme. Avem buteliile cu aer comprimat pentru respirat, staţia de încărcat butelii, echipament de iluminat, generator pentru iluminat, un troliu pentru salvări din subsoluri şi din alte medii. Autospeciala pentru scafandri este dotată şi cu barcă pneumatică, cu un motor de 40 de cai putere, folosită pentru salvări de la înec sau pentru alte misiuni", a precizat plutonier major Viorel Popa, ISU Galaţi. 
Maşina are şi echipamente pentru salvări de la înălţime, pentru alpinişti, şi are şi un ponton pneumatic. Selectarea scafandrilor se face face din sursă internă şi deja s-au prezentat pompieri care vor să devină scafandri. Este nevoie de trei scafandri, unul comandantul de scufundare şi ceilalţi doi, unul la asigurare şi altul la căutare. 
"Nu aveam scafandri pentru că nu existau echipamente pentru acest gen de misiuni. Acum s-au primit echipamente   cu autospecială şi barcă de intervenţie. Suntem în procedură de selecţie din personalul propriu, deja avem doritori. Ei vor merge la testarea fizică şi medicală, după care testarea psihologică, iar dacă vor trece aceste teste vor fi selecţionaţi să participe la cursul de scafandri şi a încadra această maşină şi, în final pentru a executa misiuni de căutare – salvare. Această maşină este dotată şi cu echipamente pentru alpinişti. Noi avem deja personal calificat pentru alpinism, pentru a executa misiuni de alpinism. Deocamdată, până să ajungă această autospecială ei executau misiuni pe autoscara din dotare. Amplasarea judeţului Galaţi impune astfel de misiuni de căutare-salvare pe apă, şi clar eram în deficit şi suntem şi în momentul de faţă, în ceea ce priveşte scafandrii", a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. 
Deocamdată nu se ia în calcul recrutare externă pentru scafandri. Doar dacă cei care doresc să devină scafandri, dintre pompieri, nu se vor corespunde testelor, abia atunci, probabil, se vor face recrutări din sursă externă. Pompierii care vor fi selectaţi după ce vor îndeplini condiţiile vor urmă un curs special pentru scafandri, la Constanţa.

Articole înrudite