09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avem strategie de încălzire şi promisiuni
Avem strategie de încălzire şi promisiuni

Debranşarea gălăţenilor care locuiesc în zonele unitare, pentru că doresc să-şi monteze centrale termice sau nu-şi mai pot plăti datoriile la întreţinere, viitorul Apaterm şi soarta Calorgal au fost discutate timp de 15 minute, cu ocazia aprobării în cadrul şedinţei Consiliul Local a Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi.

Reţeaua de gaze nu poate susţine zeci de mii de centrale?

Unul din cele mai interesante subiecte a fost cel legat de posibilitatea debranşării gălăţenilor care locuiesc în zonele unitare, lucru care nu poate fi realizat din cauza unei hotărâri de Consiliu Local adoptată acum căţiva ani. Consilierul local independent Alin Mihai a precizat că strategia nu încurajează debranşările de la sistemul centralizat şi prelungeşte agonia oraşului. \"În opinia mea, cei care îşi permit ar trebui să-şi aleagă singuri surse de încălzire”, a declarat acesta. Primarul Marius Stan nu a fost de acord cu el, afirmând că, dacă s-ar aproba debranşarea necontrolată, ar fi date peste cap zone unitare de încălzire şi atunci orice alt sistem centralizat, bazat nu pe Elecrocentrale, ci pe o nouă investiţie, ar fi inutil şi ineficient economic. \"Am putea să spunem: «Oameni buni, debranşaţi-vă cu toţii şi puneţi-vă centrale, ba mai mult, vă şi ajutăm, vă subvenţionăm cu o parte din costuri şi totul va fi bine». Ar fi o minciună mare, pentru că 60.000 - 90.000 de centrale de apartament ar fi imposibil, din punct de vedere tehnic, să funcţioneze la Galaţi. Conductele de gaze, aşa cum sunt dimensionate, nu pot asigura alimentarea atâtor apartamente. Ar fi puşi oamenii în situaţia în care îşi cumpără centrală şi se uită la ea ca la un bibelou”, a declarant Stan, care a mai spus că debranşările vor fi permise, probabil, în zonele unde gradul de colectare a facturilor de la populaţie este unul foarte mic, pentru a scăpa de povara locatarilor rău platnici. În ceea ce priveşte imposibilitatea reţelei de gaze de a susţine zeci de mii de centrale de apartament, primarul a fost întrebat dacă are o poziţie oficială în acest sens din partea furnizorilor de gaze. Se pare că nu, dar asta nu înseamnă că primarul nu avea dreptate cel puţin dintr-un anumit punct de vedre: conductele pentru zeci de mii de centrale de apartament ar găuri blocurile ca pe un şvaiţer.

Trebuie să moară Electrocentrale!

Viceprimarul PSD Florin Popa a propus adoptarea unui amendament prin care, atunci când se va pune în practică noua strategie de încălzire, reţeaua primară de transport şi distribuţie să aparţină municipiului Galaţi. Amendamentul a fost aprobat de primar, care a subliniat că, oricum ar fi, fără reţeaua primară, orice investiţie nu se poate face. \"Un obiectiv pentru care trebuie să facem toate demersurile posibile la minister, la Guvern, este să primim dacă nu proprietatea, măcar dreptul de acces la reţeaua primară. Însă acest lucru va avea imediat o urmare, şi anume falimentul Elecrocentrale. Vom vedea ce vor decide cei de la Guvern, şi anume să omoare un mastodont care mai devreme sau mai târziu tot moare, adică Electrocentrale, sau să salveze un oraş!”, a spus Stan.

Anchetă la Apaterm

Situaţia dezastruaosă a Apaterm nu va rămâne fără urmări, primarul Stan afirmând că a dispus efectuarea unei anchete la nivelul societăţii. \"Noi gestionăm şi încercăm acum să ne spălăm obrazul în faţa gălăţenilor pentru ce au realizat alţii ani de zile, jecmănind banul public. Am făcut adrese către organele abilitate, să ancheteze ce s-a întâmplat de-a lungul anilor la Apaterm, pentru că Primăria nu este organ de anchetă. Şi cine a greşit până cînd am am venit eu primar... să plătească! Cine e vinovat şi cine nu să stabilească instituţiile abilitate”, a anunţat Stan.

Calorgal nu poate fi noul Apaterm!

Consilierul local PSD Hristache Bogatu s-a arătat neîncrezător vizavi de soarta Calorgal atât timp cât acesta susţine că societatea va fi în ograda celor care au gestionat necorespunzător Apaterm. \"Dacă vom continua să facem numiri în funcţii doar pe baza carnetului de partid, Calorgal va fi Apaterm, în modul cel mai probabil”, a declarant primarul Stan.
După ce strategia a fost aprobată fără mari discuţii, Stan a fost de acord cu faptul că pentru a fi realizabilă, e nevoie de timp: „Am vorbit la Bucureşti cu ministrul Enegiei, care mi-a promis că se va face o investiţie minimă, într-un cazan aparţinând Electrocentrale, situat în Ţiglina II, prin care ar putea fi furnizată apă caldă pentru aproape tot oraşul în sezonul cald. Acest lucru ar elimina din pierderile înregistrate de Electrocentrale în perioada sezonului cald, pentru că ei au cazane care consumă mult curent şi supradimensionate. Sper ca recuperarea sau diminuarea acestor pierderi să se regăsească în micşorarea anul viitor a facturii gălăţenilor”, a spus primarul Stan.
În cazul în care oraşul va deveni proprietar al reţelei primare ori va avea acces la ea, s-ar putea realiza o investiţie în parteneriat public-privat în trei puncte de producţie, cu motoare noi, bazate pe cogenerare, care să furnizeze agent termic la un preţ mult mai mic decât până acum.


Articole înrudite