09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avize pentru 84 de parcuri eoliene în judeţ
Avize pentru 84 de parcuri eoliene în judeţ

În cadrul Colegiului prefectural care a avut loc ieri în sala mare a Prefecturii a fost prezentată, de către specialistul APM Mirela Culcea, situaţia parcurilor eoliene şi fotovoltaice înfiinţate în judeţul nostru. Astfel, 84 de parcuri eoliene au primit în prezent acord de mediu în judeţul Galaţi. Parcurile includ 898 de turbine eoliene. Dintre acestea s-au construit efectiv 75 de turbine, pentru care APM Galaţi a emis autorizaţii de mediu. Cel mai mare parc de turbine eoliene autorizat este cel dezvoltat în comuna Corni, fiind format din 35 turbine, titularul este SC Corni Eolian SRL. Zonele cu densitatea cea mai mare de turbine eoliene autorizate se află în comunele Corni şi Băleni.
În privinţa parcurilor fotovoltaice, APM a primit 13 solicitări de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte cu un număr total de 309.465 celule fotovoltaice. Dintre acestea au fost amplasate efectiv 6.564 celule fotovoltaice pentru care APM Galaţi a emis autorizaţii de mediu. Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice autorizat este cel dezvoltat în comuna Scânteieşti, format din 5.184 celule, titular fiind SC Esthesis Energy SRL.
Existenţa parcurilor europene şi a celor fotovoltaice a fost încurajată la nivel european, deci era firesc să apară şi în ţara noastră, mai ales că înfiinţarea lor aduce şi beneficiul finanţării europene. Însă declanşarea crizei economice şi în România a spulberat planurile multor antreprenori şi multe dintre proiectele iniţiale pe care specialiştii de mediu le aprobaseră pentru a fi înfiinţate au rămas doar la stadiul de intenţie.
Politica energetică a României trebuie să fie corelată cu documentele similare existente la nivel european, pentru a asigura convergenţa cu politica Uniunii Europene în domeniu. De aceea a fost elaborată “Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2020, actualizată pentru perioada 2011 – 2020”, care urmăreşte îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici energie – mediu a Uniunii Europene şi care au fost asumate şi de România.


Articole înrudite