20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cadre didactice ale Universităţii Dunărea de Jos Galaţi reţinute pentru trafic de influenţă şi luare de mită
Cadre didactice ale Universităţii Dunărea de Jos Galaţi reţinute pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 martie 2022, a inculpatelor:
ŞINCAR DORINA CERASELLA, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- trafic de influenţă;
- luare de mită;
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
GRECU GINA PĂUNIŢA, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la trafic de influenţă;
- complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
ZALIMOV ANTOANELA ANDREEA, medic stomatolog, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenţi candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei 3 rezidenţi.
Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 2.000 euro pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior.
În plus, în zilele de 15-16 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).
În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, secretara al comisiei de examen.
În legătură cu acelaşi examen, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, în perioada 02-04 decembrie 2021, produse alimentare, drept recompensă de la un candidat care promovase examenul respectiv.
Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 4 martie 2022, cele trei inculpate sunt prezentate Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului de jandarmi Judeţean Galaţi şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului.


Articole înrudite