27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Calorgal explică de ce apa caldă de la robinet e... rece
Calorgal explică de ce apa caldă de la robinet e... rece

La o săptămână de când ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a venit la Galaţi pentru a anunţa, alături de primarul Marius Stan, reluarea furnizării apei calde menajere, sute de gălăţeni au luat cu asalt Calorgal, reclamând faptul că apa care ar trebui să fie caldă curge… rece! De joi, 16 iulie, şi până miercuri, la Calorgal s-au primit circa 300 de sesizări telefonice din partea gălăţenilor nemulţumiţi. Oamenii reclamă faptul că, dacă dau drumul la robinetul de apă caldă, curge apa rece, şi nu pentru puţin timp! Locatarii sunt nemulţumiţi de calitatea apei calde livrate, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Galaţi a adoptat şi o creştere a preţului agentului termic, de la 200 de lei/gigacalorie la 240 de lei/gigacalorie.

Sesizările locatarilor nemulţumiţi vin din partea celor care locuiesc în zona centrală a oraşului, spre deosebire de zonele periferice, unde nu s-au semnalat astfel de probleme. Potrivit explicaţiilor purtătorului de cuvânt al SC Calorgal, Mihai Costache, apa caldă a ajuns mai repede în cartierele periferice pentru că acestea se află aproape de combinatul siderurgic, acolo unde se află Electrocentrale, cea care produce agentul termic, în timp ce cartierele din zona veche a oraşului se află la capătul reţelei de apă caldă: “Iniţial, CET a umplut reţele cu apă rece şi când a început să producă apa caldă. Până când s-a reciculat acea apă a durat de la ore la zile”. Mihai Costache a mai explicat că motivul apariţiei acestei situaţii este şi consumul scăzut de apă caldă menajeră, deoarece, din cele 660 de asociaţii de proprietari din Galaţi, doar 372 primesc apă caldă menajeră, căci doar atâtea asociaţii au semnat contractele cu societatea Calorgal. Conform datelor prezentate de reprezentantul Calorgal, în prezent, se distribuie apă caldă menajeră pentru cele 372 de asociaţii, care însumează 54.000 de apartamente, din care 44.000 de apartamente sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire, iar din acestea, peste 10.000 sunt nelocuite. O scădere a numărului de consumatori înseamnă o scădere a calităţii apei calde, o scădere a temperaturii acesteia, transmit reprezentanţii Calorgal. “Dacă până acum consumul de apă era astfel dimensionat încât era nevoie de o conductă groasă, să spunem, cât un picior, dacă acum consumul a scăzut, teoretic, ar trebui ca apa să vină printr-o conductă mai subţire, cam cât o mână. Acum, însă, astfel de probleme s-au remediat pentru că a fost şi crescută presiunea apei pe conducte”, a mai explicat Mihai Costache, care adaugă: “din caluculele mele rezultă că, faţă de 2002, în prezent consumul de agent termic din Galaţi a scăzut cu 45%”!

Deşi în prezent situaţia a fost remediată, prin creşterea presiunii apei calde pe conductele magistrale, Mihai Costache a adăugat că nu exclude, totuşi, reapariţia acestor situaţii odată cu rebranşarea altor noi asociaţii.

 

Firmă nouă, contracte noi, probleme vechi

 

Reamitim că decizia de sistare a furnizării apei calde menajere pentru cele 60.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare din oraşul Galaţi a fost luată, de la 1 aprilie, de producătorul local de agent termic, SC Electrocentrale, intrat în insolvenţă după ce principalul său client, societatea locală de distribuţie a agentului termic, SC Apaterm, a intrat în faliment din cauza datoriilor imense ale populaţiei la întreţinere. Consiliul Local Galaţi a înfiinţat o nouă firmă de distribuţie a agentului termic, SC Calorgal, reluând, săptămâna trecută, furnizarea apei calde menajere pentru care acum gălăţenii plătesc cu 40 de lei în plus (de la 200 de lei/gigacalorie la 240 de lei/gigacalorie). Până la finele lunii septembrie, apa caldă menajeră este produsă de Electrocentrale cu ajutorul ArcelorMittal Galaţi, care îi livrează, contra cost, abur industrial (drept combustibil), în baza unui protocol încheiat între între CL, CET şi Calorgal, iar asociaţiile care au semnat noile contracte cu societatea din urmă au pornit “de la zero” cu plata facturilor. Totuşi, datoriile istorice ale asociaţiilor faţă de falimentata Apaterm nu se şterg, a avertizat, săptămâna trecută, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, precizând că "ceea ce trebuie să ştie toţi cei cu datorii la întreţinere este că nu au scăpat de aceste vechi datorii. Apaterm este în faliment, are un lichidator, care cu certitudine va vinde creanţa unei firme specializată pe recuperarea creanţelor, firmă care va vrea să aibă profit... deci îi va executa silit pe toţi datornicii. Dacă de Primărie au scăpat, de recuperatori nu mai scapă, să fie siguri! De aceea fac un apel la toţi cetăţenii să îşi achite facturile la utilităţi, pentru a nu ne trezi iar în situaţia de a se opri apa caldă".


Articole înrudite