02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cardurile de asigurat, „un plastic” încă nefuncţional în sistem
Cardurile de asigurat, „un plastic” încă nefuncţional în sistem

De pe data de 20 septembrie, locuitorii judeţului Galaţi, care sunt asiguraţi şi au peste 18 ani, vor intra, rând pe rând, în posesia cardurilor de asigurat. Acestea seamănă cu un card bancar, de plastic, care nu vor conţine deocamdată nici un fel de dată medicală. Ele vor ţine loc de adeverinţă de asigurat şi medicii vor putea acorda consulaţii şi reţete asiguraţilor doar dacă cititoarele de card, pe care medicii trebuie să şi le cumpere, vor citi cardul. Cardurile sunt împărţite prin poştă asiguraţilor. Şi asta ar putea crea un mare haos. „Este o iniţiativă bună introducerea cardurilor de sănătate, dar din păcate nu suntem mulţumiţi de felul în care este pusă în practică. Ne aşteptam ca aceste carduri să aibă toate informaţiile medicale şi să le primească toţi asiguraţii, inclusiv copiii. Cel puţin aşa se întâmplă în alte state. Acum, acest card de asigurat doar certifică calitatea de asigurat. Şi aşa ar fi bine, dar stau să mă gândesc ce vor face pacienţii în vârstă, care mai uită PIN-ul sau uită să aducă acest card. Va trebui să îi trimitem înapoi... O altă problemă o văd legată de felul de distribuire a cardurilor. Multe persoane nu mai au domiciliul actual operat în baza de date sau nu stau acolo unde au adresa. Se mai întâmplă… Dar oamenii sunt asiguraţi. Am înţeles că după ce nu sunt ridicate de la adresă, cardurile vor ajunge înapoi la Casa de Asigurări şi nu ştiu câte vor intra în posesia celor care le deţin legal în timp util. Oricum, deocamdată trebuie să ne achiziţionăm cititoarele de card şi nu văd cum mai devreme de anul viitor sistemul, aşa cum a fost el conceput, va fi operaţional”, a spus dr. Dumitriu Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie - filiala Galaţi.
Chiar şi cu cititoarele de carduri cumpărate, mai apare o problemă. Pentru ca sistemul să funcţioneze trebuie ca medicul să aibă internet. În mod normal, nu este o problemă. Dar ce se întâmplă la ţară, mai ales iarna sau când sunt intemperii? „Aici sunt şi situaţii în care nu este internet. Dar dacă nu operăm cardul la cititor, nu putem oferi serviciul medical pacientului. Mai ales când este vorba de vârstnici, ce vom face? Nu îi poţi trimite înapoi, mai ales la ţară, deoarece unii vin mai de departe. Va fi dificil… În plus, din păcate, acest card nu conţine şi informaţiile medicale. Va dura oricum, se pare, mult timp până ce va fi funcţional şi în această formă. Până atunci însă sperăm că va fi funcţional dosarul electronic, cel care ne este chiar de un real folos”, a declarat dr. Valentin Boldea, medic de familie.
Deocamdată, cardul de sănătate pare a fi o altă bucată de plastic de ţinut în portofel, un alt PIN de memorat sau un alt motiv de nervi şi drumuri dacă poştaşul nu te-a găsit acasă să ţi-l dea.


Articole înrudite