02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Nu există motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor din Galaţi, zona e monitorizată în permanenţă de specialişti”
„Nu există motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor din Galaţi, zona e monitorizată în permanenţă de specialişti”

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, face un apel la calm către locuitorii aflaţi în aria de activitate seismică din judeţul Galaţi. „Activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvenţa de producere este mică. Practic, magnitudini ale seismelor sub 2,0 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situaţia este sub control şi permanent monitorizată de specialişti”, declară ministrul Mihnea Costoiu.
Potrivit informării transmise Ministerului Educaţiei Naţionale de Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), până în data de 20 septembrie 2014, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 10 cutremure cu magnitudini între 0 şi 1,8 grade Richter. Conform datelor INFP, acceleraţia maximă înregistrată la cutremurul de 1.8 grade Richter din data de 18 septembrie 2014 a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensităţi de II-III grade pe scara Mercalli. La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simţit de puţine persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul II, cutremurul este perceptibil, fiind simţit în interiorul clădirilor şi mai pronunţat la etajele superioare. De asemenea, durata unui astfel de cutremur poate fi apreciată.
„Menţionăm că şi până în data de 10 septembrie 2014 s-au produs cutremure în zona Galaţi, dar nu au fost simţite la nivelul populaţiei. Acestea s-au produs cu o frecvenţă şi de 5-6 zile între ele, înregistrându-se magnitudini mai mici de 2,0 grade Richter”, se arată în documentul transmis redacţiei.

Teamă şi incertitudine

Nu a trecut decât un an de la sutele de cutremure care au îngrozit localnicii din satul Izvoarele iar acum coşmarul pare să se fi întors. În noaptea de joi spre vineri, trei cutremure, ca niste bubuituri puternice sub pamânt, au zguduit mai tot satul. De fapt oamenii spun că simt cutremurele de mai multe zile. Mai ales batranii s-au speriat. O bunicuţă de 73 de ani a dormit afară, pe scaunul din faţa casei, de teamă să nu fie îngropată de vie în casă. „Eu, şi aşa bătrână cum sunt, nici nu am reuşit să repar tot de anul trecut. Încă mai am lucrurile strânse şi crăpături. Acum, dacă o iau iar de la capăt, nu ştiu unde să fug. Îi povesteam surorii mele de la Galaţi ce păţesc şi m-aş duce la ea dacă ar avea unde să mă ţină, dar nu are. Nu ştiu ce o să fac”, spunea Vasilica Vasilache (foto).
„Eu am simţit azi noapte. De trei ori casa s-a cutremurat. Iar apar crăpături pe pereţi. Au mai fost şi în alte zile, dar mai mici. Eu nu vreau să mai stau aici, în Izvoarele. E casa părintească, dar asta e... Dacă şi la noapte e la fel, plecăm acasă, la Galaţi. Nu mai stau aici, să nu închid un ochi de frică”, spunea Ana Tăslăoan.
Constantin Burlacu se uită şi el trist la crăpăturile care încep iar să apară pe pereţi: „Anul trecut, la un moment dat nu am mai rezistat şi am plecat la Galaţi. Nu ştiu acum ce voi face, dacă o iau de la capăt”.
Nici Anca şi Sultana Necula nu au mai putut dormi după ce pământul iar a bubuit sub ele. În gospodaria lor au fost montate anul trecut celebrele aparate aduse de la Bucureşti pentru a se stabili care era cauza cutremurelor. Acum femeile au spus ca nu mai primesc pe nimeni. „De trei ori s-a cutremurat pământul. De fapt a bubuit, că aşa se simte, parcă ar da cu artificii sub casă. S-au trezit şi copiii şi fetele. M-au chemat să stau cu ele, dar nu a mai dormit nimeni toată nopatea. Degeaba vin specialiştii ăia mari şi râd de noi. Anul acesta nici nu îi mai primim. Să spună adevărul, că acum apă nu mai e, nu mai sunt inundaţii. Adevărul e altul, dar nu spune nimeni”, spunea Sultana Necula.


Articole înrudite