27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vălul existent de 20 de ani asupra acestor câştiguri a fost ridicat după ce preşedintele României, Traian Băsescu, a solicitat ca la nivelul fiecărui minister şi implicit a instituţiilor aflate în subordine să fie făcute publice veniturile angajaţilor, şi nu numai salariile de bază, ci şi alte categorii de venituri încasate. La scurt timp după solicitarea preşedintelui României, pe site-urile ministerelor, agenţiilor şi ale instituţiilor deconcentrate aflate în subordinea lor au fost făcute publice veniturile nete ale angajaţilor, de la director până la ultimul angajat. Sunt doar mici excepţii cazurile în care aceste venituri nu au fost făcute publice, din motive care nu pot fi înţelese. Scoaterea la lumină a veniturilor angajaţilor aflaţi în slujba statului s-a făcut concomitent cu acţiunile de protest declanşate în ultimele săptămâni de sindicatele din sectorul bugetar în semn de protest faţă de decizia Cabinetului Boc de a reduce cu 25% veniturile tuturor angajaţilor din sectorul bugetar. „Monitorul de Galaţi” vă va prezenta în următoarele ediţii ale ziarului veniturile nete ale angajaţilor gălăţeni aflaţi în slujba statului, datele fiind cele publicate pe site-urile instituţiilor respective, cititorii urmând să judece dacă salariile sunt mari sau nu, dacă există sau nu prea mulţi şefi, dacă recompensarea muncii se face în mod corespunzător, respectiv dacă este sau nu necesară o reformă a statului.
Deocamdată, nu putem vorbi de transparenţă în acest sens în cazul Primăriei Galaţi, precum şi a societăţilor locale aflate în subordinea municipalităţii, a Consiliului Judeţului sau a instituţiilor aflate în subordinea acestei instituţii, veniturile angajaţilor care lucrează în administraţia publică locală nefiind făcute publice - şi aici ne referim la toate categoriile de câştiguri. În aceste condiţii nu putem să credem niciun edil pe cuvânt că în administraţia publică locală toate salariile sunt mici şi este de neînţeles de ce gălăţenii, care plătesc taxe şi impozite, nu au dreptul să ştie cât câştigă fiecare angajat din administraţia publică locală, care este plătit şi el tot din banii noştri, ai contribuabililor. În ediţia de azi vă vom prezenta care sunt câştigurile la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Managerul public, plătit mai bine ca directorul coordonator

Potrivit datelor publicate pe site-ul AJOFM Galaţi, pe statele de plată ale instituţiei figurau în luna aprilie 48 de persoane care lucrau atât la agenţia din Galaţi a instituţiei, cât şi la agenţia locală din Tecuci. Cel mai mare venit net în luna aprilie, şi anume de 3.289 de lei, l-a avut în mod paradoxal nu directorul coordonator al AJOFM Galaţi, ci managerul public principal care se ocupa de managementul public al instituţiei. Care au fost rezultatele muncii depuse de managerul public nu putem spune, ţinând cont că niciodată nu au fost oferite mass-mediei date referitoare la activitatea persoanei care ocupa această funcţie de conducere. Postul de manager public al AJOFM Galaţi a fost desfiinţat în cursul lunii mai. Potrivit datelor făcute publice pe site-ul AJOFM Galaţi, directorul coordonator al instituţiei a câştigat în luna aprilie suma de 1.964 de lei, în timp ce venitul net al directorului coordonator adjunct, care ocupă funcţia de director economic, a fost de 1.783 de lei. La capitolul posturi de conducere nu se poate spune că sunt prea multe la nivelul instituţiei, în afara celor doi directori mai figurând un şef de serviciu la agenţia locală din Galaţi, care a avut în luna aprilie un venit net de 2.188 de lei, şi un şef de birou (relaţii cu angajatorii, creditare şi ajutoare de stat), care a avut în luna aprilie un venit net ce s-a ridicat la 2.104 lei.

728 lei, cel mai mic salariu la AJOFM Galaţi

Potrivit datelor existente pe site-ul instituţiei, cel mai mic câştig în luna aprilie, şi anume de 728 de lei, a fost al unui referent clasa 3 care se ocupă cu consilierea, medierea şi formarea profesională. Şoferul care conduce maşina instituţiei a câştigat în cursul lunii aprilie 821 de lei, în timp ce un referent clasa 1 care se ocupă cu stabilirea şi plata drepturilor şomerilor a plecat acasă în luna aprilie cu 789 de lei, un inspector clasa 1 care lucrează la contabilitate a câştigat 881 de lei, iar un inspector clasa 1 care se ocupă cu fondul de garantare a creanţelor bugetare a plecat acasă cu 761 de lei. Sume mai consistente le-au primit în luna aprilie consilierii şi referenţii de specialitate, încadrarea acestora făcându-se pe diferite clase şi categorii. Astfel, salariul net al unui consilier clasa 1 este diferenţiat, şi anume de 1.683 de lei ,1.684 de lei, 1.617 lei  în timp ce un referent de specialitate clasa 2 care se ocupă cu înregistrarea şomerilor a avut un câştig net de 1.445 de lei, iar un auditor clasa 1 a câştigat în cursul lunii aprilie 1.319 lei. Facem precizarea că, potrivit datelor prezentate pe site-ul AJOFM Galaţi, angajaţii instituţiei nu au primit în cursul lunii aprilie stimulente sau vreo recompensă financiară suplimentară. De asemenea, precizăm că angajaţii AJOFM Galaţi nu au participat la greva generală de pe data de 31 mai, aceştia desfăşurând-şi în mod normal activitatea.


Articole înrudite