03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O echipă a Ministerului Sănătăţii, coordonată de dr. Alexandru Călin, director al Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Politici Publice a Ministerului Sănătăţii, a sosit la Galaţi pentru a discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale, profesioniştii din sistem şi reprezentanţii populaţiei propunerile făcute pentru ceea ce va fi Noua Lege a Sănătăţii. Echipa ministerială propune schimbări atât în modul de funcţionare a sistemului asigurărilor de sănătate, în organizarea spitalelor, în implementarea unui sistem de creştere a calităţii serviciilor medicale, cât şi în modificarea asistenţei medicale primare, în sensul integrării acesteia în asistenţa comunitară.
Opţiuni: asigurare medicală la stat, la privat sau mixtă
Două treimi din populaţie doreşte să se asigure în sistem public, în timp ce o treime ar prefera sistemul privat. Asta au constatat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în urma întâlnirilor avute până acum la consultările privind noua lege a sănătăţii. Tocmai de aceea, în proiectul noii legi apar două tipuri de asigurări de sănătate, una obligatorie şi alta parţial facultativă. „În ceea ce priveşte proiectul privind modificarea modului de funcţionare al asigurărilor de sănătate, aici apar două opţiuni. Populaţiei i se va oferi posibilitatea de a face două tipuri de asigurări de sănătate, una doar pentru pachetul de bază, iar alta suplimentară. Acestea vor putea fi făcute atât în sistem public, cât şi în sistem privat. De exemplu, cei care vor să îşi facă asigurarea de bază în sistem public pot sau nu să îşi facă asigurarea suplimentară în privat. În situaţia în care se alege direct opţiunea asigurării pentru pachetul de bază în sistem privat, asiguraţii sunt obligaţi ca, la aceeaşi firmă, să facă şi o asigurare suplimentară. Aceasta ar putea fi însă dedusă din impozitul pe profit, fie pentru asigurat, fie pentru angajator. Am fost siliţi să propunem aceste opţiuni pentru a face mai atractive aceste tipuri de asigurări şi pentru firmele private”, a precizat dr. Alexandru Călin.
Pachetul de bază nu constituie o listă de servicii medicale
Definirea pachetului de bază ce va fi obţinut de cei care plătesc acest tip de asigurare este făcut tot în noua lege. „Vreau să vă atrag atenţia că pachetul de bază nu înseamnă neapărat o listă de servicii medicale, aşa cum este el perceput. Pachetul de bază reprezintă de fapt o multitudine de mecanisme puse la dispoziţia pacientului. Pachetul de bază are ca fundament ghidurile clinice, protocoalele făcute de fiecare unitate medicală în care aceasta defineşte exact ce tip de îngrijire/investigaţie poate oferi, şi traseele clinice ale pacienţilor. Toate acestea, fiind integrate în lege, vor fi obligatorii”, a mai precizat dr.  Alexandru Călin.
Finanţarea sistemului
Deocamdată există o debalansare între veniturile strânse pentru sănătate şi cheltuielile sistemului. Pentru ca aceasta să dispară, sistemul poate fi reechilibrat ori prin reducerea cheltuielilor, ori prin aducerea de venituri suplimentare. La capitolul reducere a cheltuielilor s-ar putea face o diminuare a pachetului de bază. De exemplu, populaţia să poată opta pentru eliminarea din pachetul de bază a patologiei minore, cum ar fi tratarea unei banale viroze, şi să se păstreze în pachet asigurarea pentru tratarea patologiei majore pe care pacientul nu o poate suporta singur. La capitolul creşterea veniturilor, se poate lua în calcul fie o creştere a cuantumului contribuţiei la asigurările de sănătate, fie o creştere a atragerii asigurărilor private sau a cotei care îi revine Ministerului Sănătăţii din taxele pe viciu.
Nu vom avea coplată în sistemul public de sănătate
În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice desfăşurat ieri la Prefectură, preşedintele Casei Judeţene de Sănătate, Olimpia Buzia, le-a explicat participanţilor că subiectul coplăţii nu mai face parte din legislaţia privind sistemul de sănătate public. Mai mult, site-ul ministerului este în prezent în reconstrucţie, iar cei care au propuneri privind reforma în sănătate le vor putea depune în continuare pe site, după redeschiderea lui. Directorul Vasile Pârlog a explicat faptul că propunerile legislative iniţiate de fostul ministru Bazac au fost respinse, iar viziunea asupra sistemului de sănătate public nu mai include coplata serviciilor medicale.
Bunicii au precizat că nu au acces la internet ci se informează prin intermediul presei scrise şi audiovizuale, deci le este foarte dificil să facă propuneri electronice. Prefectul Claudiu Bocănianu le-a propus să îşi formuleze opiniile în scris, iar acestea vor fi trimise la minister, prin intermediul Prefecturii. Vârstnicii gălăţeni şi-au exprimat temerea că ideea coplăţii le-ar mai putea încolţi pe viitor celor de la putere şi au dezaprobat o atare iniţiativă.


Articole înrudite