02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima cerere de protecţie într-un caz de violenţă conjugală din Galaţi
Prima cerere de protecţie într-un caz de violenţă conjugală din Galaţi
Deşi există o lege din 2003, care incriminează violenţa conjugală şi oferă posibilitatea de a cere protecţie din partea autorităţilor statului, nicio gălăţeancă nu s-a folosit, până acum, de ea. Mai multe femei agresate au apelat la o asociaţie care se ocupă de protecţia persoanelor supuse agresiunii conjugale, însă nu s-au folosit de prevederile Legii 213, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Prima victimă a agresiunii conjugale din Galaţi care a cerut unei instanţe de judecată un ordin de protecţie şi un ordin de restricţie faţă de soţul agresor este R.N., aceasta fiind sistematic bătută, ameninţată şi insultată de partenerul său de viaţă timp de 11 ani. “Soţul meu m-a lovit cu mâinile, m-a tras de păr, m-a strâns de gât! Nu mai puteam respira! L-am rugat să se calmeze, cu lacrimi în ochi l-am implorat, l-am rugat frumos să înceteze şi să folosească un limbaj adecvat. Am introdus la Judecătoria Galaţi proces de divorţ. Am introdus şi acţiune de evacuare şi plângere penală, dar în zadar! Pentru mine, ca femeie, soţie şi mamă, căminul este sinonim cu pericolul. A ajuns să mă ameninţe cu moartea, despre divorţ nici nu vrea să audă... Îmi este frică să ies din casă! Stau la mama mea. Am plecat din casa mea! Îmi este frică, groază de el! Solicit pe această cale să îi interziceţi să se apropie de mine. Solicit să îi puneţi în vedere să nu se mai apropie de mine!“, declară victima în cererea adresată instanţei de judecată.

Agresorul nu are voie să se apropie la mai puţin de 200 de metri

Conform Legii 217/2003, victima are dreptul să se adreseze instanţei şi să solicite un ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar judecătorii pot să-i interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună.
“Femeile agresate pot solicita evacuarea soţilor bătăuşi din casă. De asemenea, agresorul va putea fi obligat să îşi despăgubească victima şi va fi amendat în cazul în care mai intră în contact cu aceasta”, ne-a declarat Biatrice Martiş, avocata femeii agresate.
De asemenea, instanţa îl poate obliga pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată şi cele generate de adăpostirea soţiei agresate. Victima are dreptul să ceară un ordin de restricţie, cum s-a întâmplat şi în cazul amintit mai sus, care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată şi interzicerea oricărui contact telefonic sau a corespondenţei.


Articole înrudite