16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cimitirul animalelor tăiate ilegal
Cimitirul animalelor tăiate ilegal
Imagine de coşmar la marginea Galaţiului, unde, aruncate într-o râpă, la câteva sute de metri de Lacul Brateş, zac sute de resturi de cai, dar şi de alte animale. Din unele au mai rămas doar oasele şi, după cum arată, se vede că au trecut luni bune de când zac acolo. Sunt însă şi resturi de cai, copite şi capete mai ales, care mai au încă pe ele piele şi carne intrate în putrefacţie. Descoperirea şocantă a fost făcută de câţiva localnici din zonă, care au alertat presa deoarece le era teamă ca nu cumva acele resturi de animale să provină de la cai sacrificaţi ilegal de unii rromi.
În zonă, pe o rază de sute de metri, nu se vedeau decât cranii, copite şi coaste de cai, iar toate erau intrate în putrefacţie şi miroseau cumplit. La faţa locului au ajuns  reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare, care au început să adune probe.
„Vom face examenul anatomic. Par a fi cadavre de cabaline, aflate într-un stadiu avansat de putrefacţie. Probabil că sunt aici de mai bine de 5-6 luni de zile. Vom lua toate măsurile sanitar-veterinare legale împreună cu autorităţile de la nivelul judeţului Galaţi. În plus, vom încerca împreună cu reprezentanţii Poliţiei şi ai Primăriei să aflăm de unde provin oasele şi mai ales cine le-a adus aici. Nu am avut nicio sesizare până acum”, a declarat dr. Vasile Ştefan, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.
Şeful DSV Galaţi a precizat şi că în magazinele şi pieţele din Galaţi nu avea cum să ajungă carne de cal, sacrificată ilegal, controalele fiind foarte stricte pe această direcţie, mai ales în ultima lună. „Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare au făcut multiple controale în unităţi care sacrifică animale, mă refer aici la abatoare. La nivelul judeţului nostru există două abatoare sanitar-veterinare, unul la Lieşti, acreditat pentru sacrificare de bovine şi cabaline, dar care nu a sacrificat niciodată cabaline, şi încă un abator la Tudor Vladimirescu, specializat numai pe sacrificare bovine”, a mai precizat dr. Vasile Ştefan.
În urma analizelor şi anchetei, poliţiştii şi inspectorii sanitar-veterinari vor trebui să afle de unde provin caii sacrificaţi, cine i-a sacrificat şi dacă nu cumva carnea lor a fost vândută ilegal. La faţa locului a ajuns şi prefectul judeţului, Emanoil Cătălin Bocăneanu, care a cerut tuturor autorităţilor implicate să ia cât mai repede măsuri.
Zona este şi un pericol pentru sănătatea publică. Dacă iniţial se dorea ca toate resturile de acolo să fie strânse într-un loc şi apoi incendiate, s-a ajuns până la urmă la o altă rezolvare.
„Vor fi strânse toate resturile şi vor fi preluate de o maşină de 10 tone care aparţine unei firme specializate în incinerarea animalelor, o firmă din Tulcea. Dacă nu marţi seară, miercuri poate, până la ora 10, locul va fi curăţat şi dezinfectat”, a promis dr. Vasile Ştefan, directorul DSVSA Galaţi.


Articole înrudite