25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Serviciile de salubrizare din judeţul Galaţi lasă de dorit, conform rezultatelor unui control efectuat de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi în perioada 15 aprilie - 31 mai, în cadrul căruia au fost verificate toate cele 65 de unităţi administrativ teritoriale (UAT) din judeţ. În urma acestor verificări, reprezentanţii Gărzii de Mediu au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 8 au fost amenzi în valoare totală de 100.000 de lei. Astfel, raportul arată că salubritatea localităţilor este necorespunzătoare în cel puţin jumătate din cazuri, iar cele mai mari cantităţi de deşeuri abandonate sunt cele care provin din activităţile de construcţie - demolări şi biodeşeuri.
Explicaţia oferită de reprezentanţii UAT-urilor, în special de cei din mediul rural, a fost că nu deţin suficiente resurse financiare pentru plata serviciilor de colectare şi a transportului şi că există un grad redus de colectare al  „taxei de salubritate/ habitat”, care apare din cauza refuzului cetăţenilor de a plăti pentru gunoiul pe care-l produc.
Conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, colectarea deşeurilor municipale se realizează la depozitul Tirighina (municipiul Galaţi şi comunele Smârdan, Şendreni, Braniştea, Tuluceşti şi Vânători), la depozitul Rateş Tecuci (restul localităţilor din judeţ). De asemenea, au fost stabilite anumite priorităţi pentru a facilita colectarea deşeurilor: construirea a şapte staţii de transfer, pentru şapte subzone, găsirea cât mai rapidă a surselor de finanţare pentru realizarea unei prime celule a depozitului ecologic zonal de la Tecuci.
Deşeurile rezultate din construcţii, ale nimănui
Conform datelor prezentate ieri dimineaţă, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul verificărilor au fost găsite următoarele situaţii:
„Depozitul Tirighina are deschisă o celulă cu o capacitate de 960.000 mc, pe care au fost depozitate deşeuri municipale în cantitate de cca. 240.760 mc. Până la această dată, nu au fost finalizate remedierile deficienţelor constatate de Comisia de recepţie listate în Anexa 3 la Procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 614620/08.12.2011. În consecinţă, Serviciul Public ECOSAL Galaţi din cadrul Primăriei Mun. Galaţi desfăşoară la sediul secundar din Galaţi, Depozit de deşeuri nepericuloase Tirighina, activităţile declarate, în calitate de operator depozit, fără a deţine autorizaţie de mediu conform prevederilor legislaţiei de mediu. Depozitul Rateş Tecuci a fost deschis în anul 1950, având o capacitate proiectată de 210.000 mc. În prezent, capacitatea de depozitare este mult depăşită (doar în anul 2012 s-au depozitat 108.894 mc deşeuri), acesta urmând să înceapă procedurile de închidere, termenul final de sistare a activităţii fiind anul 2017”, arată raportul prezentat de Mărioara Gătej, comisarul şef al Gărzii de Mediu. Pe lângă acestea, nu au fost efectuate demersuri pentru deschiderea unui nou depozit zonal şi nici pentru construirea unei staţii de transfer pe teritoriul judeţului Galaţi.
În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, pe raza a 18,5% dintre UAT-uri nu se realizează colectarea deşeurilor menajere de la populaţie, 23 de UAT-uri nu au avut documente care să arate predarea deşeurilor reciclabile, nicio UAT nu are stabilită o locaţie pentru eliminarea finală a deşeurilor din construcţii şi demolări, nu există instalaţii de sortare, tratare, reciclare a deşeurilor, iar deşeurilor de construcţii care provin din municipiul Galaţi sunt depozitate în zona Lacului Vânători. De asemenea, au fost depistate cantităţi mari de compost, pentru care nu au fost demarate, încă de la deschiderea staţiei, nicio măsură de valorificare a acestora.
„Sunt multe terenuri proprietate personală, ne-am lovit de situaţia în care nu reuşim să identificăm proprietarii. Evidenţele Primăriei nu sunt complete, iar la Cadastru, spre ruşinea noastră, suntem instituţie bugetară şi pentru orice informaţie pe care o solicităm trebuie să o plătim şi nu dispunem de acest fonduri. Am acţionat conform legii, am dat măsură de salubrizare a tuturor zonelor de către Primărie, iar apoi ea să identifice proprietarii să îşi recupereze sumele”, adaugă Gătej.
În urma verificărilor, specialiştii Gărzii de Mediu propun iniţierea în regim de urgenţă  a demersurilor pentru deschiderea unui nou depozit zonal care să preia deşeurile generate de localităţile arondate la depozitul Rateş, precum şi elaborarea unui nou plan judeţean de gestionare a deşeurilor, de stabilire la nivelul fiecărei localităţi a zonelor pentru eliminarea deşeurilor inerte şi o gestionare corespunzătoare a biodeşeurilor.
Galaţiul, bilă neagră la capitolul curăţenie
Eforturile municipalităţii gălăţene, prin intermediul Ecosal, de a păstra oraşul curat, se pare că nu au fost încununate cu prea mare succes, dacă ţinem cont de sancţiunea aplicată Primăriei Galaţi de către comisarii Gărzii Judeţene de Mediu, de 30.000 lei. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mărioara Gătej, ne-a declarat că sancţiunea a fost dată Primăriei Galaţi de către comisarii de mediu deoarece au constatat că în municipiul Galaţi ar exista numeroase zone unde sunt depozitări necontrolate de deşeuri de diverse tipuri, cum ar fi de plastic, provenite din construcţii şi demolări, dejecţii animaliere, în cantităţi mari. Pe lista locaţiilor unde au fost descoperite deşeuri aruncate la voia întâmplării se află zona situată vizavi de Real, după banda transportoare a Combinatului, zona cartierului Dimitrie Cantemir, zona blocurilor fostului IAS Galaţi - unde au fost descoperite deşeuri menajere şi gunoi de grajd, zona căii ferate care intră în incinta Port Bazinul Nou - unde au fost descoperite cantităţi mari de deşeuri inerte răspândite pe o suprafaţă foarte mare de teren, centura de est a Galaţiului - unde au fost găsite deşeuri inerte la trecerea căii ferate, de-a lungul acesteia precum şi în partea dreaptă a podurilor de cale ferată ce supratraversează şoseaua.


Articole înrudite