27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Buletinul procedurilor de insolvenţă nr. 9107 din 22 august a fost publicat tabelul preliminar al creditorilor societăţii Apaterm, furnizoare a agentului termic (apă caldă şi căldură) pentru municipiul Galaţi. După cum se ştie, Apaterm a depus în instanţă o cerere de insolvenţă, care face obiectul dosarului nr. 4783/121/2011 aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, şi din acel moment a fost declanşat un adevărat război cu societatea Electrocentrale, cea care furnizează agentul termic primar către Apaterm şi care este cel mai mare creditor al acestei societăţi. Dar nu este singurul creditor, pentru că problemele financiare ale Apaterm nu sunt de ieri, de azi. Electrocentrale este însă cel mai mare creditor şi, la acest moment, reprezintă şi cel mai mare pericol pentru Apaterm, în condiţiile în care societatea aflată în insolvenţă - şi care îşi doreşte reorganizarea, nu falimentul - a rămas fără licenţă de furnizare a agentului termic iar Electrocentrale a căpătat această licenţă şi îşi doreşte să preia serviciul de aprovizionare a Galaţiului cu apă caldă şi căldură. Aceasta este, pe scurt, situaţia actuală a societăţii Apaterm. Elementul de noutate, însă, este întocmirea tabelului preliminar al creanţelor faţă de această societate, adică a listei celor care au de recuperat bani de la Apaterm. Iar această listă, aşa cum veţi vedea, oferă câteva surprize. Vorbim de societăţi mari care au de încasat bani de la societatea aflată în insolvenţă, dar şi de firme mai mici, de la care Apaterm a achiziţionat bunuri sau servicii pe care nu le-a plătit. Mai aflăm însă un lucru interesant: în momentul în care analizăm tabelul creditorilor vedem că apar pe listă o serie de instituţii publice dar şi asociaţii de proprietari care au plătit în avans agentul termic. Practic aceşti creditori nu vor bani de la Apaterm, ci se aşteaptă ca societatea să le livreze agent termic până la finalizarea contractului.

91,34% din datoriile Apaterm sunt către Elecrocentrale

Eram cu toţii conştienţi de faptul că Electrocentrale are cea mai mare sumă de recuperat de la Apaterm, deoarece îi furnizează acesteia principala materie primă, dar odată cu întocmirea tabelului (fie el şi preliminar) al creditorilor putem deja să vorbim de creditorul majoritar. Dar ce vorbim noi... Apaterm e, mai pe româneşte spus, „datoare vândută” către Electrocentrale, în condiţiile în care 91,34% din totalul sumelor datorate de Apaterm sunt către această societate. Practic, Electrocentrale a depus la dosar, pe 11 iulie 2011, dovezi cum că Apaterm „are dă-i dea” 339.701.779,91 lei. S-au analizat hârtiile şi s-a acceptat doar suma de 339.341.779,91 lei. O sumă imensă, aproape de nepronunţat: peste 3.394 miliarde de lei vechi. Cum spuneam, asta înseamnă 91,34% din totalul sumelor datorate de Apaterm, deoarece toate datoriile Apaterm totalizează 371.516.755,02 lei (la acest moment, pentru că nu se ştie cine mai apare şi cu ce creanţe).

150.000 lei, onorariul avocatului Electrocentrale

După cum am arătat mai sus, Electrocentrale are de recuperat o sumă imensă de la Apaterm, dar în tabelul creditorilor apare şi o diferenţă între ceea ce şi-ar fi dorit să recupereze şi ceea ce s-a acceptat. Diferenţa: 360.000 lei. Am aflat de unde vine această sumă neacceptată. În primul rând este vorba de 210.00 lei reprezentând onorariul avocatului pentru executarea unei sentinţe civile din 2001 (nr. 984) şi a Ordonanţei nr. 1352/F/2001, care nu au fost cuprinse în procesul verbal de începere a executării în dosarul 3886/72/VD/06 reînregistrat sub nr. 363/10. Frumos ororariu! Dar la fel de frumos este şi cel al avocatului care reprezintă acum Electrocentrale în dosarul de insolvenţă. Pentru că, da, cealaltă sumă neaprobată, de 150.000 lei (adica un miliard şi jumătate lei vechi), este de fapt onorariul acestui avocat. Motivul pentru care suma nu este prinsă ca şi creanţă este faptul că acest onorariu nu a fost supus încă aprobării de către judecătorul sindic.

Zeci de firme au de recuperat bani de la Apaterm

În condiţiile în care spui că Electrocentrale deţine 91,34% din creanţele Apaterm, mai că-ţi vine să spui că restul nu prea mai contează. Nu este aşa. Zeci de firme, mai mari sau mai mici, aşteaptă să recupereze bani de la Apaterm iar banii aceştia, mulţi sau puţini, pentru firmele acelea înseamnă foarte mult. Nu vorbim, de exemplu, de Ecosal, care are de recuperat doar vreo 620 lei. Vorbim, în schimb, de RDS, care are de recuperat 22.900 lei, sau WBC, care încă mai aşteaptă să primească 17.500 lei. Vorbim, însă, mai ales de societăţi precum Apă Canal, care are de recuperat 3.671.519,56 lei (datorie la data de 8 iulie) sau SC Electrica Furnizare Muntenia Nord SA - 1.866.420,36 lei (datorie acumulată până la data de 8 iulie).
Sunt însă şi câteva societăţi de la care Apaterm a achiziţionat echipamente de tot felul şi nu le-a plătit: calculatoare, contoare, schimbătoare de căldură, echipament de lucru, centrale termice, scule, unelte etc. Acestora li se adaugă societăţile de la care Apaterm a achiziţionat servicii de consultanţă, proiectare, formare profesională, verificare metrologică sau spaţiu publicitar, dar şi firme de construcţii.

Unii nu aşteaptă bani, ci ca Apaterm să le onoreze contractele

Ca să vă faceţi o imagine asupra aceea ce înseamnă recuperarea banilor de la Apaterm, trebuie să facem câteva precizări: în tabelul preliminar al creanţelor figurează creanţe garantate (acestea sunt ale municipalităţii şi totalizează 1.666.326 lei), creanţe chirografare şi creanţe bugetare. Să le luăm pe rând. Creanţe chirografare sunt datoriile către societăţi comerciale, de care vorbeam mai sus, dar nu numai acestea. Vorbim aici şi de unele creanţe care nu sunt scadente, deoarece sumele în cauză reprezintă „anticipaţie energie termică” şi sunt scadente la finalizarea contractului de distribuţie a agentului termic. Este cazul Asociaţiei de proprietari nr. 603, dar şi al societăţii Citadina şi al CN Loteria Română. De asemenea, astfel de cazuri se găsesc şi în tabelul privind creanţele bugetare. Vorbim aici de Consiliul Judeţului, ISU, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Teatrul Muzical, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu” şi Direcţia Agricolă. Toţi aceştia se aşteaptă ca Apaterm să le furnizeze apă caldă şi căldură, pentru că au plătit în avans. În schimb, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” are de recuperat bani de la Apaterm: 8.136 lei.
Să vă spuneam, la final, şi cât datora Apaterm la ANAF pe data de 14 iulie: 23.693.164 lei, adică 6,37% din toată datoria sa este către stat.
Din datele furnizate de Apaterm pe site-ul propriu, ar avea la rândul său de recuperat în jur de 181 milioane lei, dar faţă de totalul creanţelor actuale, care este de aproximativ 371,5 milioane lei, e prea puţin. Când vorbim de datorii de două ori mai mari decât ce ai tu de recuperat de la alţii, îţi pui o singură întrebare: cine răspunde pentru faptul că s-a ajuns până aici?


Articole înrudite