24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„De ce ne umiliţi?”
„De ce ne umiliţi?”
A fost întrebarea care a stat pe buzele sutelor de gălăţeni ce au devenit victime colaterale într-un conflict pornit între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie, care susţin că nu pot să semneze contractul cadru, dar nici un eventual act adiţional la contractul vechi. Cum nu au contract semnat, deocamdată medicii de familie vin la cabinete, consultă pacienţii gratuit, le dau reţete simple, dar nu le eliberează bilete de internare în spital, nu semnează certificatele medicale şi nici nu dau reţete pentru medicamente compensate şi gratuite. Iar acest lucru i-a adus, mai ales pe bătrânii cu pensii mici, la limita răbdării. „Nu primesc reţetă compensată. Nu pot să-mi dea, aşa ne-au spus, că nu mai au contract. Eu am glaucom, pensie mică şi am avut şi fata internată în spital. De unde să mai scot bani pentru reţetă? Nu mai am,înţelegeţi că nu mai am! Ne bagă în pâmânt, asta vor. Degeaba avem o ţară frumoasă cu tot ce trebuie, dacă aceia care ne conduc sunt incompetenţi. Avem un preşedinte care ne omoară”, spunea Jana Pavel, o gălăţeancă care încercase să obţină o reţetă compensată şi nu a putut. Alţi oameni împinşi de suferinţă au venit la Spitalul de Urgenţă încercând să se interneze fără biletul de trimitere pe care nu l-au putut obţine de la medicul de familie. „Eu vin de la Cuza Vodă. Nu am nici bilet, nu am nici reţete, nimic. Doctorul e la o şedinţă şi a spus că nu poate da aşa ceva, că nu mai au contract”, spunea Ioan Sevastian, un gălăţean care încerca să  se interneze în spital chiar fără biletul de la medicul de familie. Dar nu toţi pacienţii fac asta. Mulţi s-au resemnat şi nici nu mai calcă pe la medicul de familie. „Aici e gol acum şi înainte mereu sala era plină de pacienţi. Oamenii ştiu că nu le putem da nici reţete compensate şi nici trimiteri pentru că nu avem contract. Ne doare sufletul să îi vedem aşa cum se chinuie, dar nu e vina noastră”, spunea dr. Narcisa Bezman, medic de familie.

Decesele, mai bine „plătite” ca supravegherea gravidelor şi vaccinarea copiilor

Susţin reprezentanţii medicilor de familie care s-au  întrunit la Colegiul Medicilor Galaţi pentru a explica de ce nu au cum să acorde şi reţete compensate sau bilete de trimitere în spital. „Deocamdată noi nu am primit practic nimic pe hârtie. Nu avem nici contract bun, nici unul rău. Nu putem semna aşa, în alb. Ministerul Sănătăţii ne-a înţeles, dar noi semnăm contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi acolo se pare că nu ne putem înţelege cu nimeni. Unele lucruri din noile norme şi noul contract sunt aberante. De exemplu, la servicii nu primim bani pentru consultarea gravidelor sau pentru vaccinările făcute în şcoli, dar primim 5 lei ca să eliberăm certificatul de deces. Ni se pare imoral asta. Cum să luăm bani de la oamenii care şi aşa sunt necăjiţi?”, spunea dr. Daniela Ungureanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Galaţi.

Act ambiguu

Medicii de familie susţin că au primit de la CNAS un act în care sunt sfătuiţi să continue să ofere toate serviciile medicale deoarece vor fi plătiţi şi se poate încheia contract. „Numai că îi previn pe colegii mei că a semna ceea ce vrea Casa Naţională înseamnă de fapt a semna acest contract cadru pe care nu îl putem accepta cu totul, nu actul adiţional, aşa cum ni se spune. Vom decide luni la Bucureşti ce este de făcut. Noi avem patru procese câştigate împotriva Casei Naţionale şi a Ministerului, dar nici una nu a fost pusă în practică”, a declarat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi. „Este o situaţie critică deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are monopol şi nu negociază cu nimeni”, a spus şi dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Gălăţenii s-au plâns la CJAS

Văzându-se refuzaţi de medicii de familie, unii gălăţeni s-au dus la Casa de Asigurări de Sănătate să ceară socoteală. „Am avut până acum circa 10 plângeri făcute de persoane care s-au dus la medicii de familie, dar fie nu li s-au semnat certificatele de concediu medical, fie nu au reuşit să li se dea reţete pentru medicamente compensate sau bilete de internare în spital. Aceste plângeri au fost preluate şi vor fi soluţionate conform legii”, a declarat Olimpia Buzia, directorul CJAS Galaţi.

Articole înrudite