02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DEZASTRU ÎN AGRICULTURĂ: Judeţul Galaţi este calamitat în proporţie de 100% de secetă
DEZASTRU ÎN AGRICULTURĂ: Judeţul Galaţi este calamitat în proporţie de 100% de secetă

Autoritatile din judeţul Galaţi fac demersuri pentru declararea întregului judeţ zonă calamitată de seceta pedologică extremă, în conditiile în care toată suprafaţa agricolă este grav afectată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din aceasta vară.
Potrivit situaţiilor prezentate Prefecturii Galaţi de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, toată suprafaţa agricolă a judeţului este afectată de secetă în proporţie de 90 până la 100 la sută.
Lipsa de precipitaţii s-a făcut simţită încă din iarnă, dar seceta a continuat, iar luna iulie a fost de-a dreptul dezastruoasă în condiţiile în care s-au înregistrat numai 17, 16/litri/metru pătrat. Rezerva de apă în sol s-a deteriorat continuu şi în primul semestru al anului 2020, media înregistrată pe judeţul nostru a fost de 135,36 l/mp faţă de o medie multianuală de 242 l/mp, rezultând un deficit de 106,64 l/mp. Luna iunie, deşi este considerată cea mai bogată în precipitaţii, anul acesta s-a dovedit a fi mai săracă în ploi mai mult ca niciodată. Luna iulie a agravat şi mai mult situaţia rezervei de apă în sol, cantităţile de precipitaţii fiind extrem de reduse, media/judeţ însumând doar 17,16 litri/metru pătrat.
”La parametrul rezervă de apă în sol, orizonul 0 - 100 cm, încadrarea ANM pentru judeţul nostru conduce la un deficit de apă în sol de aproximativ 2.000 mc/ha, respectiv peste 200 l/mp, imposibil de remediat cu mijloacele pe care le au agricultorii la dispoziţie”, se arată în raportul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Galaţi.
Dacă la culturile de toamnă s-a stabilit o suprafaţă de 59.628 de hectare afectate de secetă, la culturile de primăvară, însă situaţia este dezastruoasă. În urma centralizării datelor din rapoartele operative cu pagubele la culturile principale, în primăvara anului 2020 (porumb, floarea soarelui, lucernă, legume de câmp) judeţul Galaţi prezintă o suprafaţă agricolă calamitată de  aproximativ 183.000 ha, alcătuită din 80.572 de parcele, cu un grad estimat de afectare între 90 şi 100 la sută, cu precizarea că gradul de calamitare este în creştere, deoarece procedura de verificare şi constatare este în desfăşurare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru jumătatea lunii septembrie. Excepţie fac doar câteva sute de hectare irigate din totalul de aproximativ 288.000 de hectare de teren agricol, atât cât totalizează suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi.
Până în prezent, au fost verificate şi întocmite procese verbale pentru culturile de primăvară de grâu, orzoaică, ovăz, mazăre, fasole, muştar, etc, însumând o suprafaţă de 11.000 ha. Pentru restul suprafeţei, verificarea şi întocmirea documentelor ar fi imposibil de realizat de cei 3-4 angajaţi ai Direcţiei Agricole Galaţi şi ai APIA, care ar avea de verificat circa 80.000 de parcele şi un număr de 2.681 de fermieri.
”Astăzi (n.r. - 08 august 2020) am avut o întâlnire cu fermierii, dar am fost şi eu personal în judeţ, iar situaţia este dezastruoasă. Am solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca judeţul Galaţi să fie declarat judeţ calamitat”, ne-a declarat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu.
Veşti bune nu vin nici de la meteorologi care estimează că în următoarele patru săptămâni regimul pluviometric va continua să fie deficitar în cea mai mare parte a ţării, iar agricultorii se arată îngrijoraţi şi în privinţa culturilor de toamnă.


Articole înrudite