21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criză acută de sânge în spitale! Gălăţenii sunt rugaţi să doneze în număr cât mai mare!
Criză acută de sânge în spitale! Gălăţenii sunt rugaţi să doneze în număr cât mai mare!

Reducere drastică a numărului donatorilor de sânge afectează acum şi Centrul de Transfuzii Galaţi, unul dintre cele mai mari din Moldova. Numărul donatorilor de sânge a scăzut la jumătate, în schimb, cererea de sânge şi produse din sânge a cresct foarte mult. Izolarea, carantina, dar şi perioada concediilor par a fi cauzele acestei scăderi de donatori şi mai puţin faptul că oamenii s-ar teme de pandemie. Mai ales că în centrul de la Galaţi măsurile de precauţie sunt similar celor luate in spitale.
Reprezentanţii centrului fac apel la populaţie, dar au decis să îşi prelungească şi programul. Vor lucra, în plus, şi în fiecare ultimă zi de sâmbătă a fiecărei luni, pentru a veni în ajutorul celor care vor să doneze.
”Am ajuns, în aceste zile, şi la limita minimă a numărului de donatori, adică 30 de donatori, ceea ce ne îngrijorează! Am avea nevoie măcar de 60-70 pe zi. Facem apel la comunitatea gălăţeană să doneze. Avem nevoie de cât mai mulţi donatori deoarece în ultima vreme nu doar că numărul donatorilor a scăzut, dar a crescut şi cererea de sange ţi produse din sange. Tocmai pentru a veni în sprijinul celor care doresc să facă acest lucru şi nu pot să doneze în timpul săptămânii, de acum încolo, o sâmbătă, ultima sâmbătă din fiecare lună, va fi lucrătoare”, a declarat. Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi
Şi numărul celor care donează plasmă hiperimună pentru bolnavii Covid aflaţi în Reanimare este mult mai mic decât la început când au existat chiar şi 10 astfel de donări pe săptămână. De exemplu, în ultima săptămână au existat doar 2-3 donatori de plasmă hiperimună. Aici problema apare atunci când oamenii vin să doneze, dar nu mai au în sânge cantitatea necesară de anticorpi. Persoanele care donează, pe lângă faptul că îşi fac gratuit analizele, primesc o zi liberă de la serviciu, 7 bonuri de masă şi o reducere de 50% pe o lună la transportul public în comun pe un singur traseu .


Articole înrudite