28 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DNA: Trei avocaţi, printre care şi unul din Galaţi, şi un executor judecătoresc au prejudiciat mai multe bănci
DNA: Trei avocaţi, printre care şi unul din Galaţi, şi un executor judecătoresc au prejudiciat mai multe bănci

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a trei avocaţi şi a unui executor judecătoresc, sub control judiciar, într-un dosar care vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Este vorba despre Răducanu Cecilia Camelia, la data faptelor având calitatea de executor judecătoresc în cadrul B.E.J. Răducanu Cecilia Camelia, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, despre Răducanu Bogdan, la data faptelor având calitatea de avocat în cadrul Baroului Galaţi, în prezent având calitatea de executor judecătoresc în cadrul B.E.J. Răducanu Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
De asemenea, în acest dosar, sunt inculpaţi, în stare de libertate, şi N.M.I., avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, M.D.F., avocat în cadrul Baroului Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soţului său, inculpatul Răducanu Bogdan, dar şi a celorlalţi doi avocaţi menţionaţi anterior, ar fi pus în executare silită un număr de 30 de creanţe, cu încălcarea normelor imperative privind competenţa teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care ar fi cauzat unităţilor bancare respective un prejudiciu total de 7.861.170 lei.
Dosarele de executare respective rezultau din hotărâri judecătoreşti prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora.
Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanţe, fără a calcula valoarea creanţelor potrivit procedurilor legale, respectiv personal sau prin expertiză contabilă, în acest mod executând silit creanţe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de exemplu, într-un dosar de executare silită, a executat o creanţă de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).
Totodată, în anumite situaţii, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru acelaşi titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situaţii în care a încasat în contul de consemnaţiuni de patru ori debitul sau, în alte situaţii, ar fi executat debite inexistente, care nu fuseseră stabilite prin titlurile executorii.
O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără a exista o justificare.
Patru societăţi bancare şi două instituţii financiare nebancare s-au constituit părţi civile în cauză cu suma totală de 7.861.170 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpaţi  şi asupra conturilor deschise la unităţile bancare, prin indisponibilizarea sumelor prezente, precum şi a sumelor viitoare care vor credita aceste conturi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Articole înrudite