10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dumitru Rusu, fotograf pentru Google
Dumitru Rusu, fotograf pentru Google

Nu există eveniment important din viaţa noastră - logodnă, nuntă, botez, aniversare etc. - în care să nu facem măcar o fotografie, iar angajarea unui fotograf profesionist este obligatorie în cele mai multe cazuri. La fel, ne fotografiem locul de muncă, afacerea, locul în care am studiat etc (funcţie de interese) şi nu pierdem nici o ocazie să postăm fotografiile pe facebook sau pe pagina de internet special creată pentru acest lucru. Un trend care începe să depăşească acum barierele clasice, trecând către o altă dimensiune - cea virtuală. Vorbim despre fotografii panoramice, imagini ce pot fi postate pe Google Street View, astfel încât oricine este interesat - fie că vorbim despre o clădire ce adăposteşte un hotel, un magazin, un restaurant sau o instituţie publică - să poată face un tur virtual prin acea clădire. O opţiune modernă de publicitate pentru proprietarii clădirilor dar şi o modalitate atractivă şi intearctivă de informare pentru un posibil client. Ce se întâmplă până în momentul în care prezentarea virtuală a unei clădiri să poată fi găsită pe Google, ne explică Dumitru Rusu, cetăţean moldovean, dar şi român.
Utilizarea Google Street View nu mai este un secret pentru nimeni, însă aplicaţia are şi opţiunea de a permite vizitatorului virtual să “intre” într-o clădire ce apare pe harta clasică a Google Street View. Acest lucru este posibil datorită fotografilor acreditaţi Google care realizează fotografii ale clădirilor (la cererea proprietarilor acestora), după care le postează pe Google Street View, pentru a putea fi vizualizate de cât mai multe persoane. La nivel naţional există doar opt fotografi acreditaţi Google pentru aşa ceva, iar unul din ei este Dumitru Rusu, originar din Republica Moldova şi care a obţinut cetăţenie română după ce a studiat, în ultimii opt ani, în România, facultăţile de Calculatoare şi de Marketing din Galaţi.
Cum i-a venit lui Dumitru ideea de a deveni fotograf Google, a explicat chiar el: "După ce am terminat facultatea de Calculatoare am decis să fac Marketing şi acolo am realizat cum pot vinde ceea ce am învăţat la Calculatoare. Şi aşa a apărut ideea de a colabora cu Google. Meseria mea este... impropriu spus fotograf, este o meserie relativ nouă la nivel de fotografie virtuală, dar poţi să-i spui şi fotograf, căci colectez fotografii, însă lucrul cel mai dificil şi mai complex este post-procesare. Fotografiatul este partea cea mai uşoară...”, spune Dumitru Rusu, continuând: “Nu neapărat că nu fac fotografii la nunţi sau botezuri, fac şi aşa ceva, dar în cadrul proiectului meu, eu fac fotografie virtuală 360, ce se încadrează în diverse proiecte de realitate virtuală, printre care Google Street View, lansat recent, în 2015. Scopul primar al proiectului este punerea pe harta Gogoole a tuturor locaţiilor din România – hoteluri, restaurante... Este, de fapt, continuarea clasicului Google Street View – care arăta fotografiile străzilor aşa cum erau ele făcute din maşina Google. Se vede chiar că unele clădiri nu sunt fotografiate bine, la calitate deosebită... Ei bine, acum este posibilitatea de a intra direct în locaţie, prin postarea fotografiilor din acea locaţie. De pildă, dacă ne interesează un hotel, o primărie, o grădiniţă, putem intra în acele locaţii. Eu fac fotografii 360 şi le postez pe harta Google”.
Pentru a face acest lucru, lui Dumitru nu i-a fost uşor. A trebuit să prezinte un catalog al fotografiilor sale, să le prezinte la anumite standarde tehnice şi nu în ultimul rand să investească în aparatură, căci “este important şi aparatul de fotografiat dar şi tehnica IT pe care o ai, computerul etc.”, spune tânărul.
Deşi spune că a investit mulţi bani în aparatura cu care lucrează, Dumitru Rusu nu se plânge, încrezător că “este o meserie de viitor, căci realitatea virtuală va intra din ce în ce mai mult în viaţa de zi cu zi, adică vom putea veda cu ochelari virtuali foarte multe locaţii. De pildă, agenţiile de turism pot să-şi prezinte hotelurile, astfel încât clienţii pot vedea în jumătate de oră 10-20 de hoteluri, le pot vizita virtual şi pot alege cu maximă chibzuinţă hotelul. Această modalitate de prezentare deja este adoptată în străinătate”.
Dar aplicaţia are beneficii nu doar în industria privată hotelieră, ci şi în promovarea obiectivelor turistice de interes naţional. Moldovean de origine, Dumitru Rusu a încheiat un partaneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova pentru proovarea unui obiectiv turistic din satul său natal – “Proiectul meu de suflet rămâne satul meu natal, Hădărăuţi, unde este un monument de arhitectură - o biserică de peste 200 de ani vechime, cea mai veche din Moldova. Este un proiect voluntar al meu, vreau să-i aduc un pic de expunere culturală, să fie pe harta Google, şi de aceea am făcut demersurile ca proiectul să fie în colaborare cu Ministerul Culturii. Sper ca proiectul să continue cu alte obiective turistice din Moldova, să fie promovate, să existe pe harta Google”.
Printre proiectele realizate de Dumitru Rusu se numără turul virtual al Universităţii Dunarea de Jos din Galati, prezentarea diferitelor magazine, hoteluri şi restaurante din România şi Moldova.
Proiectul încheiat de Dumitru Rusu cu Ministerul Culturii din Republica Moldova ar putea fi continuat şi cu ministerul similar din România, căci există o serie de obiective turistice în ţara noastră care ar meria o astfel de promovare.


Articole înrudite