21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dunărea nu mai are peşte, dar nici ANPA nu mai eliberează permise de pescuit
Dunărea nu mai are peşte, dar nici ANPA nu mai eliberează permise de pescuit

Pescarii din Galaţi care nu au avut inspiraţia să încerce să obţină permisul de pescuit de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) trebuie să ştie că nu mai au nicio şansă să pescuiască la Dunăre anul acesta. Acest tip de permis, care ar trebui să fie acordat gratuit tuturor persoanelor interesate, pe baza copiei actului de identitate, cu valabilitate de un an, doar pentru Dunăre şi Marea Neagră, în perioadele când nu se instituie prohibiţie, nu se mai eliberează începând cu data de 15 iunie 2018.
Motivul pentru care a fost oprită eliberarea acestor permise este dat de faptul că anul acesta, numărul cererilor de permise a fost dublu şi chiar mai mare în comparaţie cu anul trecut, depăşindu-se astfel cota de pescuit.
Prin intermediul unui comunicat de presă, ANPA informează că pentru activitatea de pescuit recreativ pe Dunăre, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, este alocată o cotă de 146.900 kg peşte. ”Vă informăm că în anul 2018 s-au emis şi distribuit un număr de 70.000 de permise de pescuit recreativ, comparativ cu anul 2017 când s-au eliberat şi distribuit 35.000 de permise. Deci, în anul 2018 capacitatea de captură exprimată în număr de pemise de pescuit recreativ practic s-a dublat. Având în vedere solicitările pescarilor recreativi pentru continuarea acţiunii de eliberare a permiselor, ne vom adresa către institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul pescăresc pentru a analiza structura şi nivelul stocurilor de peşti existente în Dunăre, în vederea obţinerii unei recomandări ştiinţifice de majorare a cotei pe anul 2018 pentru pescuitul recreativ. În funcţie de rezultatul demersului nostru, vom putea eventual majora capacitatea de pescuit exprimată în număr de permise de pescuit recreativ”, explică ANPA. Numai în Galaţi au fost emise aproximativ 5.200 de astfel de permise.

Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură de la Galaţi spune NU

După cercetări asidue, specialiştii de la de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi au ajuns la concluzia că e jale dacă pescarii amatori stau la malul Dunării şi prind obleţi şi ghiborţi, că pescuitul recreativ aduce mari pagube resurselor acvatice vii şi nu şi-a dat acordul pentru suplimentarea numărului de permise de pescuit recreativ. ”Ca urmare a solicitării ANPA la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi cu privire la obţinerea unei recomandări ştiinţifice de majorare a cotei de peşte pe anul 2018 pe Dunăre pentru pescuit recreativ, vă informăm că Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi, prin adresa nr .1454/19.06.2018 înregistrată la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură cu nr. 6565/20.06.2018, propune păstrarea cotei înscrise în studiul de TAC (captura totală admisibilă) pentru anul 2018, având în vedere principiul precauţionar în exploatarea sustenabilă a resurselor acvatice vii, coroborat cu studiile efectuate pe fluviul Dunărea. În consecinţă, nu se aprobă majorarea TAC-ului pentru activitatea de pescuit recreativ pe Dunăre. În această situaţie, nu se mai poate majora capacitatea de pescuit la Dunăre, exprimată în eliberarea unui număr suplimentar de permise de pescuit recreativ”, se arată într-un comunicat al ANPA.

Pescarii sunt supăraţi foc

Pescarii care doresc să prindă peşte în Dunăre şi care nu au reuşit să îşi ia permisul de pescuit până luna trecută, nu mai au nicio şansă în acest sens. Ei pot pescui pe canalele din împrejurimi, şi ele ”secate” de peşte, sau la Siret şi Prut. Permisele de pescuit se eliberează de către AJVPS Galaţi.
Cel mai revoltător aspect este că instituţiile statului şi chiar cercetătorii gălăţeni au ajuns la concluzia că cei care fac ”pagubă în peşti” şi trebuie să li se taie ”raţia” sunt pescarii amatori şi nu poluarea, pescuitul industrial şi comercial, îndiguirile şi mai ales braconajul.
”Nu se poate aşa ceva. De ce nu mai eliberează permise de pescuit ANPA? Nu mai avem unde pescui legal, dar şi gratuit. Ca să pescuieşti în alte părţi, trebuie să te duci ori la bălţi private unde preţurile sunt foarte mari şi bălţile cam goale, sau pe canale şi Siret unde trebuie să dai aproape o sută de lei pe permis, la asociaţie. Nouă, pensionarilor, ne-au luat chiar şi ultima plăcere, ultima bucurie, ultimul loc liniştit”, ne-a spus cu obidă un pescar care ne-a sunat la redacţie. Un alt cititor revoltat din acelaşi motiv ne-a spus:”Am fost să îmi iau permisul de pescuit de la ANPA şi mi-au spus că nu mai au. Ce se întamplă? Dacă ANPA nu mai eliberează permise ce se va întampla cu noi, pescarii gălăţeni, care vrem să pescuim legal la Dunăre?”.
În schimb, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi are totuşi o veste bună pentru pescari. ”AJVPS Galaţi a încheiat un protocol cu AJVPS Vrancea prin care un membru pescar sportiv care a achitat cotizaţia anuală la AJVPS Galaţi poate pescui gratuit şi în apele/bazinele piscicole concesionate de AJVPS Vrancea, inclusiv, bineînţeles şi în râul Siret. Această situaţie este valabilă şi pentru membrii asociaţiei din Vrancea”, ne-a declarat directorul AJVPS Galaţi, Adrian Alexandru.


Articole înrudite