27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Facturi eronate la consumul de căldură şi apă caldă
Facturi eronate la consumul de căldură şi apă caldă
La şedinţa Consiliul Consultativ de Protecţie a Consumatorului, reunit ieri la Prefectură, comisarul şef al Centrului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), Aurel Pamfile, a prezentat concluziile inspectorilor care au efectuat controale la agenţii economici care monitorizează consumul de căldură şi apă caldă în apartamentele gălăţenilor. Neregulile nu au fost deloc puţine iar amenzile aplicate agenţilor economici au totalizat 180.000 de lei.

Cei patru operatori, luaţi la puricat

În municipiul nostru activitatea este asigurată prin punctele de lucru locale deschise de patru firme: SC ISTA Romania SRL, SC Techem Energy Services SRL Bucureşti, SC Heat Energy Services SRL Drobeta Turnu-Severin şi SC Elsaco Brunata SRL Botoşani.
La baza controalelor au stat circa 90 de sesizări depuse iarna trecută în special de gălăţeni care şi-au montat centrale proprii de apartament şi care, conform legii, trebuie să plătească pentru consumul rezultat din instalaţiile ce tranzitează apartamentul deconectat şi fac legătura între vecinii racordaţi la sistemul centralizat. Aurel Pamfil a precizat că nu au existat cazuri de încărcare a facturilor de consum intenţionată, din partea operatorilor, ci acestea au provenit din erori de calcul ale administratorilor sau erori ale operatorilor provenite din calculul cotelor suprafeţelor încălzite. Au fost situaţii în care vecini cu aceeaşi suprafaţă au avut facturi mai mari, rezultate din înregistrarea eronată a unor suprafeţe diferite, iar în urma controalelor s-au refăcut calculele.

De unde provin erorile

Inspectorii au sesizat mai multe tipuri de abateri. Printre acestea amintim abaterile privind repartizarea consumului pentru părţile comune tuturor membrilor asociaţiei. De exemplu, la controlul efectuat prin sondaj (la un bloc cu 3 scări, cuprinzând 90 apartamente, din care 44 nebranşate la agent termic) s-a constatat că aceste costuri comune nu erau calculate proporţional cu suprafaţa deţinută de fiecare apartament în condominiu (pentru apartamentele cu centrale termice proprii, suprafaţa înscrisă era mult mai mică decât în realitate, cca. 50% din cea reală). De asemenea, au fost contatate abateri privind modul de stabilire a SET (suprafaţa echivalent termic) a corpurilor de încălzire, conductelor de distribuţie şi coloanelor. De exemplu, la blocul 15A, scara 1 - Asociaţia de proprietari nr.374 , bransament la care s-a efectuat inventarierea suprafeţei echivalente termic a spaţiilor comune şi s-a montat repartitorul comun, sunt calculate şi facturate costuri de consum diferite în cazul apartamentelor identice cu centrală termică şi coloane de distribuţie izolate. Reprezentantul operatorului economic a precizat că în calcul s-a considerat că aceste coloane au izolaţie termică de 50 mm grosime (valoare maximă), fără însă a se prezenta un document în acest sens. Tabelul cu suprafaţa utilă şi coloane de încălzire prezentat şi care a fost transmis de Asociaţia de proprietari nu precizează materialul din care sunt confecţionate, grosimea izolaţiei, amplasarea corectă a apartamentelor.

Neinventarierea SET crează probleme

Dată fiind importanţa inventarierii corecte a suprafeţei echivalente termic, acel SET de care vorbesc specialiştii, cei de la Protecţia Consumatorului au dat dovadă de transparenţă şi au făcut publică situaţia la nivelul celor patru societăţi.
SC Techem Energy Services SRL Bucureşti, unitate care prestează servicii pentru 387 de branşamente, până la această dată a fost efectuată inventarierea suprafeţei echivalente termic a spaţiilor comune doar la 107 branşamente. Dintre acestea, doar la 49 de branşamente au fost montate repartitoare comune, acestea fiind montate la solicitarea asociaţiilor de proprietari.
La SC Elsaco Brunata SRL Botoşani, din cele 253 de branşamente pentru care prestează servicii, la doar 175 s-a inventariat suprafaţa echivalentă termic a spaţiilor comune.
La SC Heat Energy Services SRL Drobeta Turnu-Severin, din 95 de asociaţii de proprietari pentru care prestează servicii, doar o asociaţie a făcut inventarierea suprafeţei echivalente termic a spaţiilor comune, dar nu s-a montat niciun repartitor comun.
În cazul SC ISTA România SRL a fost inventariată suprafaţa echivalentă termic a spaţiilor comune la circa 20% dintre asociaţiile pentru care prestează servicii.


Articole înrudite