04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Subprefectul Daniel Tudorache a confirmat dezastrul din cultura de roşii de la Matca. Producţia de roşii din bazinul legumicol de la Matca a devenit toxică prin utilizarea unui pesticid ilegal pe teritoriul României, ceea ce le face improprii consumului. Inspectorii au depistat şi reţinut de la o firmă fito-farmaceutică (cercetările fiind în derulare, subprefectul a refuzat să îi facă public numele - n.r.) de la care s-au aprovizionat mătcaşii, 11 pungi, de câte 1 kilogram fiecare, ce conţineau pesticidul MESUROL 50 WP grupa T, ce indică toxicitatea substanţei, conform precizărilor subprefectului.
Tudorache a avertizat legumicultorii de la Matca, precum şi fito-farmaciile în privinţa obligativităţii respectării planului de măsuri ce vor fi luate: inspectorii de specialitate îşi vor îndesi controalele în bazinul legumicol afectat şi vor intensifica prelevările de probe de la legumele din zonă; întreaga producţie de roşii afectată va fi distrusă prin ardere, precum şi vegetaţia din zona terenurilor pe care au fost cultivate roşiile toxice; vor avea loc verificări suplimentare ale agenţilor economici care comercializează produse fito-farmaceutice (seminţe, pesticide etc.) urmând să fie retrasă autorizaţia de funcţionare a tuturor celor care deţin produse ilegale conform prevederilor româneşti.
În ceea ce priveşte despăgubirea agricultorilor, doar cei care deţin acte de provenienţă a pesticidului vor putea fi despăgubiţi, conform prevederilor reglementărilor europene, însă cei care au semnalat toxicitatea producţiei nu deţineau şi acte de provenienţă pentru pesticidul toxic. Conform surselor, mătcaşii fuseseră avertizaţi să nu achiziţioneze pesticidul respectiv, însă aceştia au ignorat avertismentele primite din piaţă. În condiţiile în care aceştia nu vor respecta condiţiile impuse de inspectorii sanitari, timp de 2 ani nu va supravieţui nicio insectă care va trece în zbor deasupra terenurilor pe care au fost cultivate roşiile toxice.
Legumele de la Corod, Barcea, Umbrăreşti, Cosmeşti şi Tecuci pot fi consumate
Subprefectul Tudorache a precizat că, după confirmarea toxicităţii producţiei de roşii de la Matca, inspectorii sanitari au prelevat probe şi de la legumele din localităţile limitrofe. În urma analizelor a rezultat că ardeii, castraveţii, roşiile şi vinetele cultivate în localităţile Corod, Barcea, Umbrăreşti, Cosmeşti şi Tecuci pot fi consumate, inspectorii eliberând buletine ce atestă calitatea corespunzătoare a produselor legumicole din localităţile limitrofe comunei Matca. În acest sens subprefectul avea pregătit un platou cu legume cultivate în localităţile amintite din care l-a servit pe colegul său, prefectul Paul Florea, şi apoi a degustat personal mostrele legumicole.


Articole înrudite