02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fără căldură, salariaţii SAJ Galaţi au ajuns la capătul puterilor: Răceala şi pneumonia sunt prietenele noastre
Fără căldură, salariaţii SAJ Galaţi au ajuns la capătul puterilor: Răceala şi pneumonia sunt prietenele noastre

Medicii şi asistenţii Staţiei de Ambulanţă din Galaţi tremură de frig, şi asta de ani buni, de când sistemul centralizat de încălzire din Galaţi a fost închis. De aproape trei ani, de când reţeaua de termoficare a oraşului a fost închisă, salariaţii din Staţia de Ambulanţă Galaţi s-au încălzit în fiecare iarnă cu reşouri şi aeroterme. Acum însă, sistemul electric vechi al instituţiei a început să cedeze. La acesta sunt conectate autospecialele, sistemele de răcire pentru echipamente medicale şi acum, pe timp de iarnă, aparate de încălzire care produc dese întreruperi de curent.

Asistenţi: Răceala şi pneumonia sunt prietenele noastre

Cel mai greu le este asistenţilor, în momentul în care, transpiraţi, sunt nevoiţi să se schimbe de echipamentele COVID. „Ne este foarte greu. Temperatura din interiorul clădirilor este aproximativ egală cu cea de afară, ne încălzim cu nişte aeroterme sau aere condiţionate, dar nu fac faţă pentru că instalaţia electrică e veche, autospecialele trebuiesc conectate la o sursă electrică pentru ca soluţiile perfuzabile şi serurile să fie calde. Ajungi transpirat de la caz, în acele combinezoane, te schimbi la zero grade, răceala şi pneumonia sunt prietenele noastre, în această perioadă avem colegi în concediu medical din cauza temperaturilor scăzute. Transpiraţia cu gerul înseamnă boală“, a spus Horaţiu Ghirlandi, unul dintre asistenţii staţiei care face recoltări de la suspecţii COVID. „E foarte greu, abia mai putem rezista, venim de la caz încălziţi, aici nu avem unde să ne încălzim, aici este rece, afară este rece, e foarte greu pentru noi, încercăm să rezistăm cât putem“, spune şi asistenta Elena Hâncu.

Elena Enciu, manager: Nici o entitate nu va investi într-o clădire care nu îi aparţine

Managerul staţiei ne spune că s-au făcut demersuri cam peste tot, dar răspunsuri nu prea s-au primit. Ambulanţa ţine de Ministerul Sănătăţii, care însă nu a dat nici un răspuns la această problemă. Clădirea este a Consiliului Judeţean, aşa că s-au făcut demersuri şi aici, şi de aici va veni, se pare, şi rezolvarea. „În acest moment, lipsa termoficării pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi este o problemă destul de gravă, ne îngreunează activitatea. Oamenii sunt extrem de epuizaţi şi nu beneficiază de un minim confort, ei merg echipaţi în combinezoane în 80 la sută din cazuri şi când se decontaminează, o fac în condiţii improprii, adică la temperaturi scăzute. Am avut personal cu pneumonii în acest sens, în luna noiembrie am avut 18 concedii medicale. S-au făcut demersuri către toate structurile, nu avem nici un răspuns până în acest moment, dar nici o entitate nu va investi într-o clădire care nu îi aparţine, clădirea este a CJ Galaţi, ne punem toate speranţele în sprjinul CJ“, a precizat Daniela Enciu, manager Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Dr. Cătălin Roşu: Intenţionăm să pichetăm Consiliul Judeţean care este direct răspunzător

Sindicalişţii de la Ambulanţă Galaţi au făcut şi ei demersuri la Federaţia Sindicală, la Direcţia de Sănătate Publică, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dar şi către reprezentanţii Consilului Judeţean Galaţi, cel care deţine clădirea. „Deocamdată ne încălzim cu acele radiatoare, dar deoarece instalaţia electrică e subdimensionată, avem probleme, aceasta se supraîncălzeşte şi sar siguranţele efectiv. Nu aveam căldură în spaţiile de decontaminare, în spaţiile personalului operativ. Şi medicamentele, şi fiolajul, şi tot trebuie ţinut la temperaturi normale, nu le poţi administra imediat dacă sunt ţinute în frig, trebuie să aştepţi şi asta durează şi se prelungeşte intervenţia. Colegii noştri au dobândit anumite afecţiuni datorită acestor condiţii precare de lucru. Am discutat din nou şi la nivelul Federaţia Ambulanţă şi intenţionăm să pichetăm Consiliul Judeţean care este direct răspunzător, şi care poate să ne ajute cu această centrală“, a precizat dr. Cătălin Roşu, preşedintele sindicatului Ambulanţă Galaţi. Ministerul Sănătăţii nu e deocamadată luat în calcul ca loc de pichetare.

Costel Fotea: Pentru că Ministerul Sănătăţii e mai sărac, am considerat să venim încă o dată în sprijinul oamenilor

Până una alta însă, Consiliul Judeţean a anunţat că a alocat banii şi lucrările încep în câteva zile. „Tocmai ce am semnat, pentru că ştiţi cum e cu procedurile de achiziţie, cu alocarea de bani, şi Consiliul Judeţean a alocat 550.000 lei, cu tot ce înseamnă racord aproape 600.000 lei, s-a semnat contractual şi în două trei-zile maxim, patru, vor începe lucrările de montare a centralei termice, inclusiv toată instalaţia termică, atât pentru toate corpurile de clădire, cât şi pentru garaje, pentru tot ce înseamnă imobile ale Ambulanţei din Galaţi. În condiţiile în care Guvernul României, în 2020, a dat cu 23 de milioane de euro mai puţin, noi continuăm să facem investiţii în sănătate, invesţii care ar putea fi făcute şi de către Ministerul Sănătăţii, pentru că Ambulanţa este direct coordonată şi în directă administrare a Ministerului Sănătăţii, dar pentru că Ministerul e mai sărac, am considerat să venim încă o dată în sprijinul oamenilor şi să facem şi investiţia asta“, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Din păcate, oricât de repede s-ar lucra, trebuie trase şi gaze, plus instalarea centralei, totul se poate termina în ianuarie, chiar spre sfârşit.


Articole înrudite