28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fiori reci pentru căldura din calorifere
Fiori reci pentru căldura din calorifere

La şedinţa Comisiei de Dialog Social desfăşurată marţi, la Prefectură, directorul Calorgal, Marian Alexandru, a declarat că gălăţenii ar putea primi căldură oricând, numai Electrocentrale să înceapă să o producă. Un optimism neîmpărtăşit de reprezentantul CET, Dorin Ciubotaru, care a explicat faptul că situaţia nu este chiar aşa de simplă pe cum pare.
“Tot ceea ce ţine de Primărie, de Calorgal, s-a făcut. Vorbim de tot ce era necesar - referitor la revizia de reţele, semnare de contract, pregătirea banilor, totul e pe felie, cu ghilimele de rigoare... – s-a semnat contractul, banii sunt pregătiţi, noi suntem pregătiţi să dăm căldură. Urmează să semneze şi Romgazul contractul şi să dăm drumul la căldură. Calorgal, onor Primăria Galaţi, e pregătită să dea căldură. Aşadar, contractul între CET şi Calorgal s-a semnat ieri. Noi vrem să dăm căldură începând de pe 1 noiembrie dar nu depinde de noi, ci de Electrocentrale. Noi, când primim agentul termic, îl distribuim. Totuşi depinde de colegii de la CET, înţeleg că e o inerţie în pornirea sistemului”, a declarat Marian Alexandru întrebat de subprefectul Răzvan Olaru când ar putea gălăţenii să primească căldură.
După declaraţiile liniştitoare ale reprezentantului Calorgal, liderul de sindicat Romică Gârneaţă a protestat vehement pentru că nu se respectă legea (care obligă pornirea sistemului de încălzire centralizată în condiţiile în care se înregistrează trei zile consecutive cu temperaturi nocturne sub 10 grade Celsius). În replică, Marian Alexandru a adăugat: “să nu dramatizăm - şi ei (CET) se chinuie. Sunt între ciocan şi nicovală, vorbesc de creditorul Romgaz şi administratorul judiciar, dar vreau să vă spun că în privinţa şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor, la momentul actual, acestea au căldură, … la parametrii care sunt acuma… nici eu nu sunt de specialitate, dar vă spun – nu am agentul termic la 80 grade Celsius, îl am la 60 de grade, dar dacă nu-s temperaturi sub zero facem faţă”.

Nu se va porni sistemul până când nu se face plata în avans

Pe de altă parte, directorul tehnic de producţie al Electrocentrale, Dorin Ciubotaru a precizat că în cel mai bun caz, gălăţenii vor avea căldură în termen de 7 zile de la data pornirii producerii agentului termic. Producere care nu este garantată doar prin semnarea contractului la care a făcut referire Marian Alexandru: “Eu am semnat abia ieri la ora 15.00 acel contract, care acum e pe drum către administratorul judiciar, probabil va fi semnat şi parafat şi de acesta şi abia atunci se va considera semnat. Însă menţionez că această etapă, de semnare a contractului, este doar o primă condiţie necesară dar nu suficientă pentru întocmirea actelor cu Romgaz, cum s-a stipulat la adunarea creditorilor de acum o lună şi jumătate. Următorul pas (deşi eu nu sunt abilitat să dau termene) ar fi  joi, când administratorul special, împreună cu directorul comercial CET se vor întâlni la Bucureşti cu conducerea Romgaz pentru a se parafa noile grafice de reeleşalonare la plată – vorbim de 60 de milioane de lei, sumă rezultată din urma neplăţii către CET a Apaterm, neplată acumulată în perioada de observaţie, adică din momentul insolvenţei până la pronunţarea falimentului. La această sumă se mai adugă şi penalităţile, conform contractului cu Calorgal de  750.000 de lei lunar. După ce se semnezeaă aceste grafice abia atunci putem să discutăm de contract de furnizare a gazului. Mai precizez că sunt 2 contracte – unul pentru energie termică destinată populaţiei şi un al doilea contract pentru energia electrică şi termică produse de CET şi livrate agenţilor economici. Nu se va porni sistemul până când nu se face plata în avans atât pentru populaţie, dar şi pe a doua componentă. De aceea nu pot avanasa o dată când se va livra agentul termic. Anul trecut, manevrele de pornire a CET au durat 5 zile, dar am avut mare noroc. Acum estimez 7 zile. Vreau să mai adaug faptul că acestă centrală, de la pornirea ei, în  ’69 şi până anul trecut, pe 1 aprilie 2015, nu s-a oprit nicioadată, nici măcar la cutremurul din ‘77”. Dorin Ciubotaru a mai precizat că “mi se pare că s-a întârziat nejustificat semnarea contractului cu Calorgalul. Abia ieri, la ora 15.00 am semnat contractul, un contract care s-a înaintat la 1 septembrie către Calorgal, iar după 3 săptămâni am primit obiecţiuni la contract… deşi e un contract cadru pe care îl discutăm de ani şi ani”.
Contractul la care a făcut referire Dorin Ciubotaru este acelaşi la care s-a referit, la finele săptămânii trecute şi primarul Ionuţ Pucheanu. Acesta a explicat faptul că întârzierea în pornirea sistemului de termoficare ar fi legată de faptul că încă nu se semnase contractul de furnizare a agentului termic, între Calorgal şi CET, acesta susţinând că în contract a apărut o clauză (a CET) prin care Electrocentrale ar fi putut opri agentul termic, la iarnă, în orice condiţii, nu doar dacă Primăria nu şi-ar fi achitat obligaţiile financiare. Cum condiţia era abuzivă, Calorgal (şi Primăria) au retrimis contractul către CET, a mai explicat primarul care însă nu a ştiut să răspundă la o întrebare extrem de simplă: de ce acest contract nu s-a discutat şi negociat vara, când era cald, ci se discută acum, când gălăţenii tremură deja de frig în apartamente?   


Articole înrudite