Drumurile care legau comuna Fârţăneşti de Târgu Bujor, de Băleni şi Corni nu mai erau practicabile, după ce viitura formată pe pârâul Chineja a intrat pe şosea. Pârâul Chineja a ieşit din matcă şi din cauza ploilor care nu au contenit deloc în noaptea de joi spre vineri s-a format o viitură care a năvălit în Fârţăneşti. O parte a apelor s-a retras până vineri dimineaţă, dar cea rămasă a blocat şoselele şi a intrat pe terenurile din jur. După o noapte de muncă şi stat cu frică din cauza ploii, în zori locuitorii din Fârţăneşti au primit ordin de evacuare, dar nu toţi au vrut să îl ia în seamă. 500 de familii din zona mai joasă au fost anunţate să plece în zonele de deal din apropiere. Mulţi dintre săteni au dat drumul animalelor din ţarcuri şi cuşti ca să nu moară înecate.
Dezastru la Corni, deraiere la Târgu Bujor
La Corni, localnicii au fost loviţi a doua oară de viitură în 48 de ore. Oamenii erau disperaţi, iar bătrânii începuseră deja să fie luaţi de rudele de la oraş şi plângeau că nu îşi vor mai vedea vreodată casa. Aşa spunea şi Ionica Burlibaşa, care la cei 80 de ani ai ei crede că i-a venit sfârşitul. Copiii ei veniseră de la Braşov să o ia în casa lor, din locuinţa distrusă de ape. Bătrâna plângea şi spunea că dacă pleacă acum, nu îşi va mai vedea casa. Oamenii sunt supăraţi deoarece spun că în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost anunţaţi că vine viitura abia când apa le intrase deja în case. Ne-au arătat urmele dezastrului: la Târgu Bujor un tren personal deraiase după ce o viitură a adus mâl şi apă pe linie. Aceeaşi viitură a adus şi peşte pe şosea.
De pază lângă case
În noaptea de vineri spre sâmbătă, codul portocaliu de inundaţii sub care se afla judeţul Galaţi se vedea diferit, în funcţie de existenţa, sau nu, a unei viituri. În Pechea şi Slobozia Conachi viitura încă nu se terminase, pompierii scoteau apa cu motopompele iar oamenii îşi păzeau casele inundate sau le lăsaseră în paza vecinilor. „Stăm aici. Cui să îi lăsăm casa? Lăsăm copiii la rude şi stăm aici, ce să facem?”, a spus unul dintre sinistraţi. Intensitatea viiturii scăzuse, aşa că şi drumul dintre Pechea şi Slobozia Conachi era cât de cât practicabil pentru maşinile mai înalte, deşi apa încă atingea 50 cm pe şosea. Această din urmă localitate a suferit şi sâmbătă dimineaţa, tot din cauza apelor. Oamenii povestesc cum au sărit gardurile cu copiii de mână, ca să scape de ape, sau cum bătrânii au fost scoşi pe braţe de pompieri. Cei mai mulţi se duc la rude, dar cei fără neamuri în sat înnoptează în fostul pod al Primăriei, remodificat în iarnă exact pentru astfel de situaţii. Au primit pături şi mâncare din donaţii, dar de întors acasă încă nu ştiu când o vor putea face. O bătrână de 88 de ani, paralizată pe jumătate, povesteşte cum a scăpat de ape purtată pe braţe de pompieri, în timp ce nora ei a sărit un gard iar fetiţa a fost luată în spate de pompieri. „Ce să fac, mamă, stau aici cu nora şi fata. Pe mine m-au scos pompierii pe braţe, iar nora a sărit gardul. E tare rău că nu mai sunt acasă. Aici am de toate dar nu e casa mea...”, spunea Constantina Stroe. Lângă ea, Viorica Florea spune că nu mai are pereţi la casă. Bărbatul încă mai stătea să vadă dacă îi mai scade apa din casă, în timp ce ea a venit să vadă dacă pot dormi la Primărie.
Şi la Pechea, oamenii dorm în sala de sport a Primăriei. Familia Bratu are 11 suflete. Nu mai au casă şi cred că iarna îi va prinde în una dintre locuinţele modulare ce vor fi aduse la Pechea.
La Cuca, toată zona unde a venit apa este părăsită. Oamenii şi-au scos mobila afară şi au plecat la rude, iar mulţi nu au unde să doarmă, spunea Mihăiţă Vlad, primarul din Cuca.
Majoritatea primarilor din zona avertizată erau la lucru sau lăsaseră măcar un om la permanenţă, aşa cum cere legea. La Costache Negri ajunsese în toiul nopţii un TIR cu apă pentru cei care nu aveau ce să bea. La Primăria Rediu era însă închis şi nu era nimeni la permanenţă care să primească eventualele alerte date de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ajutoare de la Becali
Gigi Becali nu a rămas indiferent, chiar din închisoare, faţă de suferinţa celor afectaţi de dezastrul care a lovit în 24 de localităţi ale judeţului Galaţi. I-a cerut vărului său Virgil Becali să încarce alimente, pături, saltele şi să ia drumul comunelor sinistrate din Galaţi. 25 de camioane au mers în zonele afectate. Prima oprire a avut loc la Slobozia Conachi. Virgil Becali, la rugămintea lui Gigi Becali, ar fi vrut să dea ajutoarele personal, din casă în casă, dar autorităţile s-au opus deoarece ei au o evidenţă clară a ceea ce are nevoie fiecare, aşa că toate ajutoarele au fost descărcate la Căminul Cultural, apoi au fost împărţite. „Noi am vorbit cu Gigi Becali şi ne-a spus că îi pare tare rău de ce s-a întâmplat pe aici. Ar fi vrut să vină el să vadă exact cum poate ajuta oamenii ăştia, dar dacă nu se poate, m-a trimis pe mine. El ar fi vrut să facă personal evaluarea pagubelor la fiecare familie, dar asta e”, spunea Virgil Becali.
Primarul din Slobozia Conachi, dar şi sătenii nu mai ştiau cum să-i mulţumească lui Gigi Becali. „Să vadă toată ţara ce face din închisoare Gigi Becali şi ar fi bine să iasă din închisoare”, a spus Ion Neculai, primarul din Slobozia Conachi. „Maică, să vadă toţi parlamentarii ăştia care numai apar la televizor ce face un om mare. Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Becali. Ce face el din închisoare nu fac alţii liberi şi cu bani cât cuprinde”, spuneau Ştefana Florea şi Tudoriţa Doană. Ele nu mai au case unde să doarmă, aşa că aşteptau cu nerăbdare ajutoarele de la Becali şi spuneau că se vor ruga să i se dea drumul.