26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vieţi pierdute şi case distruse
Vieţi pierdute şi case distruse
Jale în judeţ în noaptea de miercuri spre joi. Sute de oameni treziţi din somn au fugit din calea apelor iar altele îşi căutau disperate rudele care se urcaseră prin poduri şi aşteptau să fie salvate. Pompierii, jandarmii şi armata încercau să dea ajutor victimelor. În Costache Negri, treziţi de sirene, sătenii au fugit care cum au putut din calea apelor iar alţii s-au refugiat în poduri. Comunele au fost rupte în două sau trei de fluviile de apă, iar unele autorităţi locale au fost depăşite de situaţie. Viitura a măturat tot ce a întâlnit în cale, a dărâmat garduri, a rupt parapeţi şi a năvălit în case. Primii care au intervenit au fost cei tineri, care i-au scos pe bătrâni din case. Iluminatul public a fost întrerupt. Speriaţi, localnicii se căutau unii pe alţii la lumina lanternelor şi cereau disperaţi ajutor. Unii erau bolnavi, paralizaţi, şi aşteaptau ajutor să fie scoşi. Animalele din gospodarii au fost luate de torenţi. O vacă era blocată într-un şanţ, abandonată de proprietar. Sătenii au salvat ce au mai apucat. Din pricina şuvoaielor, pompierii au reuşit cu greu să ajungă în zonele sinistrate şi să înceapă evacuarea populaţiei din podurile caselor.

Potopul a lăsat jale şi lacrimi în 18 localităţi gălăţene

Printre ruinele caselor lăsate de ape, oamenii abia mai au putere să îşi strige durerea şi să îşi plângă morţii. Locuinţe făcute praf, garduri dărâmate, recolte măturate de apă, animale înecate şi maşini aruncate la kilometri distanţă de puhoaie. La Cuca, unde au fost distruse sute de locuinţe, 3 oameni şi-au pierdut viaţa. De la Cudalbi şi Griviţa se mai adună încă alte câteva victime. Drama cea mai groaznică s-a petrecut însă în casa familiei Pâslaru din Cudalbi. Fetiţa de 8 ani a fost smulsă de puhoaie din braţele tatălui.

Drame incredibile

La Cuca a fost un coşmar al apelor. Şi asta se vede. Peste tot sunt semne ale distrugerii făcute de ape. Într-un colţ, Ileana Codreanu îşi plânge bărbatul. Omul de 63 de ani a murit lângă ea, înecat. Nu avea picioare şi femeia a încercat cât a putut să îl ţină deasupra apei, dar la un moment dat nu a mai reuşit. Bărbatul îi zăcea ieri într-o boccea, unde cu greu poţi crede că e un om.
„Ãsta e omul meu. Am încercat să îi ţin capul deasupra apei, dar nu am reuşit. A murit lângă mine. Şi din casa nu mai am nimic”, spunea plângând soţia lui Mircea Grădinaru. Toţi se jură că aşa nenorocire nu au mai văzut. Doliu este şi la familiile Ienciu şi Axente din Cuca. Primii şi-au pierdut mama de 74 de ani, care a făcut infarct, de spaimă. În schimb, familia Axente a văzut cum bătrânul de 82 de ani moare înecat în propriul pat, sub ochii lor. Nu au putut să spargă un geam şi să îl scoată, deoarece apa trecea de casă.
L-am îngrijit 10 ani şi acum a murit sub ochii noştri. Intrase apă peste el şi nu am putut sparge geamul să îl scoatem. Apa era cât casa. Ne înecam şi noi. Au venit jandarmii şi l-au scos, dar era prea târziu”, spune Tanţa Axente, nora bătrânului Alecu.

Fetiţă omorâtă de ape

Cea mai grea pierdere a suferit-o, în mod cert, familia Pâslaru din Cudalbi. Aceştia şi-au pierdut singura fiică, pe Nicoleta Bianca, care mai avea puţin şi împlinea 9 ani. Apa a smuls-o din braţele tatălui.
„Am ieşit cu toţii din casă. Erau valuri uriaşe. A venit odată un puhoi mare şi a smuls fata din braţele tatălui. A murit, sunt sigură. Mi-a zis «mamă, o să mor» şi apoi nu am mai văzut-o”, povesteşte Ecaterina Pâslaru, mama Biancăi. Oamenii nu sperau să o mai găsească în viata iar presimţirea li s-a adeverit, fetiţa fiind găsită în noroi, înecată, la kilometri de casă.

Precipitaţii de peste 140 l/mp

„În cursul nopţii, pe raza judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de 140,5 l/mp la staţia Griviţa, 147,6 l/mp la staţia Tecuci, 108,5 l/mp la Fărtăneşti, 111,8 l/mp la Vlădeşti. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, s-au depăşit cotele de apărare, respectiv s-a atins cota de 270 cm, iar râul a avut un debit de 16 mc/s, faţă de 0,1 mc/s, cât înregistra cu o zi înainte. Cantitatea de precipitaţii din cursul nopţii reprezintă echivalentul a două luni de zile de precipitaţii, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă. Pagubele înregistrate au fost provocate în principal din scurgeri importante de pe versanţi şi torenţi. Localităţile afectate sunt comuna Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, comuna Corni, sat Măcişeni. Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală Prut-Bârlad - Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a transmis atenţionările de fenomene meteorologice periculoase imediate, de tip now-casting, Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de Centrele Meteorologice Regionale, conform fluxului informaţional pentru situaţii de urgenţă. Avertizările au fost transmise către Prefectura judeţului Galaţi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, la rândul lor, le-au retransmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Apele rezultate din scurgerile de pe versanţi şi torenţi au condus la creşterea debitelor şi a nivelurilor de pe cursurile de apă Geru, Suhu, Călmăţui şi Gologan, fiind atinse, în cursul nopţii, cotele de apărare”, informează Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală Prut-Bârlad.

Circulaţia feroviară şi rutieră închisă sau îngreunată

Traficul feroviar între staţiile Târgu Bujor şi Folteşti, de pe tronsonul Galaţi-Bârlad, a fost închis, dar se desfăşura în condiţii de siguranţă pe intervalul de staţii Bârlad - Târgu Bujor şi retur”, a anunţat joi, într-un comunicat de presă, Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA. Secţia de circulaţie Galaţi - Bârlad face parte din infrastructura feroviară neinteroperabilă şi este închiriată gestionarului privat SC Transferoviar Grup, iar operatorul privat de călători este Transferoviar Călători.
Circulaţia rutieră a fost de asemenea întreruptă, pe ambele sensuri, pe DN 25 din judeţul Galaţi, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu. De asemenea, aceeaşi situaţie s-a înregistrat, din aceleaşi motive, şi pe DJ 253 din judeţul Galaţi. Din cauza ploilor abundente căzute nîn partea de nord-vest a judeţului, circulaţia a fost parţial blocată şi pe DN 26, între Vlădeşti şi Oancea, precum şi pe DJ 242, între Chiraftei şi Viile.
Gabriel Oprea şi Dan Nica au venit la Galaţi pentru a monitoriza situaţia din zonele inundate. Toate localităţile nu mai au apă curentă, staţiile de pompare fiind inundate. Echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi s-au deplasat în teritoriu pentru a vaccina şi monitoriza starea de sănătate.


Articole înrudite