Galaţi: Scandal la un cămin de bătrâni privat. Un bărbat de acolo a decedat de COVID-19 Recomandat

Duminică, 05 Aprilie 2020 16:45
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Scandal într-un cămin privat de bătrâni aflat în carantină unde ieri fuseseră confirmate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 și unde azi s-a confirmat decesul din cauza COVID-19 a unui bătrân de 82 de ani - citeşte aici.

Reprezentanţii Spitalului CFR Galați susțin că echipele lor medicale trimise prin ordin de prefect să asigure asistență medicală în cămin au fost date afară de reprezentanţii căminului. În schimb, cei de la cămin susțin că totul a fost rodul unei neînțelegeri. „De data aceasta se confirmă decesul unui pacient care provine din centrul respectiv. La căminul respectiv a fost continuată recoltarea de probe, astăzi urmând să se finalizeze acțiunea. Am identificat personal medical care să se deplaseze la cămin pentru a asigura continuitatea actului medical. A fost o echipă formată dintr-un medic, doi asistenți și doi infirmieri, care au verificat starea bătrânilor. Acum lucrăm la un ordin de delegare al personalului medical. Este carantină acolo”, a precizat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Din păcate, a existat o altercație verbală pornită de la o confuzie și a ieșit scandal, angajații de la Spitalul CFR fiind dați afară din cămin. „Angajații s-au deplasat la centrul de bătrâni, cu echipamente de protecție, cu echipamente de schimb și au fost întâmpinați de o asistentă și cinci sau șase infirmiere, care le-au spus că nu au nevoie de ajutor din partea cadrelor medicale. Au fost dați afară. Doamna doctor a intrat, a discutat cu o parte dintre vârstinici, le-a văzut starea de sănătate, a așezat câteva medicamente, din acelea pentru cronici, care trebuie administrate, au fost așezate în pungi pentru a fi administrate la orele corespunzătoare, dar mai mult de atât nu au mai putut face. Li s-a spus că sunt suficiente cadre medicale acolo și că nu mai este nevoie de ei. Au rămas două ore acolo, până au fost dați afară. Au stat în curte, au intrat din nou și iar au fost dați afară”, a spus Carmen Șerbănescu, managerul Spitalului CFR Galați.

Reprezentanții căminului infirmă asta. Totul a fost o neînțelegere. „Duminică dimineață erau patru bătrâni confirmați, iar pentru bătrânul decedat nu a ieșit testul dacă este sau nu pozitiv. Nu este adevărat că angajații Spitalului CFR au fost dați afară. Aceștia s-au prezentat la centru, iar aici s-au întâlnit cu reprezentanții Direcței de Sănătate Publică, care le-au spus că nu au nevoie de ajutorul lor, că se descurcă singuri să își facă probe. A fost o neînțelegere. Au venit deja două asistente medicale, care au spus că ele preiau totul, pe partea de asistență medicală, și că ele vor prelua absolut totul în centru. Important este că acum primim ajutor”, a spus Angela Ciorâță, reprezentanta centrului de îngrijire.

Și o infirmieră din cămin are aceeași variantă, ba a dat de înțeles că noii veniți au încercat să instige. „Sunt infirmieră în acest centru. Au venit trei doamne mai înainte să recolteze probe. Pe urmă au venit patru sau cinci la care, o doamnă din prima echipă a spus că nu au nevoie de ajutor. Cine le-a trimis pe aceste doamne și domni? Un domn din al doilea grup a început să ne instige pe noi să facem scandal să afle presa, să afle prefectul că noi stăm în condiţiile în care stăm şi nu suntem echipați corespunzător. S-au cam terminat echipamentele, mănuși avem, măști avem, ce nu avem sunt doar halate. În rest avem, nu stăm în condiții rele, dar ei au vrut să instige”, povesteşte Vasilica Iordan, infirmieră la căminul de bătrâni.

Reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Galați au prezentat cronologic ce s-a întâmplat în cămin. „Ca și cronologie pornind de la doamna director a căminului care acum este internată la Spitalul de Boli Infecțioase, contact cu caz confirmat, soțul ei, întors din Turcia, din perioada 13-20 martie, care ulterior a decedat în trei aprilie. În data de 9 aprilie, nouă persoane din centru au devenit simptomatice, au fost recoltate probe și s-au confirmat patru cazuri în data de 4 aprilie. Persoanele pozitive au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase în aceeași zi. Din cauza comorbidităţilor asociate și evoluției nefavorabile a fost realizat transferul acestora cu izoleta la Spitalul Județean la AȚI. Primul transferat a decedat. În urma anchetei epidemiologice s-au constatat că există 130 de persoane autoizolate, persoanele sunt distribuite pe trei nivele. Au fost testate cu teste rapide 72 de persoane din care două au avut rezultate pozitive. Au fost recoltate 31 de exudate din care 10 de al personalul medical şi de îngrijire. Ca și măsuri s-a făcut izolarea persoanelor confirmate, dar și dezinfecție”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

S-a confirmat astfel și că virusul a fost adus în cămin chiar de directoarea centrului. În curtea căminului aflat în carantină s-au așezat și un cort medical necesar decontaminării celor care intră sau ies, este vorba în special de personalul medical şi cel de îngrijire.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu