26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul ar putea produce măşti de protecţie
Galaţiul ar putea produce măşti de protecţie

Măştile de protecţie au ajuns să fie marfa de contrabandă cea mai căutată în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, context care induce deja şi o criză economică de amploare. La Iaşi, la Brăila, dar şi în alte oraşe din ţară, autorităţile caută soluţii locale pentru a acoperi lipsa din piaţa de profil a măştilor de protecţie sau echipamentului de protecţie. La Brăila, fabrica ”Braiconf” lucrează la foc continuu măşti din bumbac cu trei pliuri şi, pentru a evita eventuale probleme, le-au denumit ”submăşti”, asta după ce Gigi Becali le-a dat comenzi de zeci de mii de euro. La Focşani, la fel. La Iaşi, primăria a dat de lucru unui colegiu tehnic de confecţii textile, unde se produc mii de măşti. În Cehia, Bulgaria şi Italia toate atelierele şi fabricile de confecţii locale fac măşti. În localităţile unde nu erau astfel de ateliere, au fost înfiinţate de urgenţă. Iar la Galaţi, fabricile de confecţii stau deja cu securea falimentului deasupra capului, în timp ce populaţia şi autorităţile se plâng că în magazine nu mai există măşti sau le compără de pe internet la preţuri astronomice.

Reprezentantul unei fabrici de confecţii din municipiul Galaţi ne-a răspuns la întrebarea dacă fabrica lui poate produce măşti de protecţie, cât de multe şi la ce preţ. ”Da. Am putea produce circa 10.000 de măşti într-o singură zi. Problema este alta. Nu avem autorizaţiile necesare să facem măşti chirurgicale, iar aceste avize se obţin foarte greu. Însă putem face măşti din bumbac, tifon sau alte materiale, măşti de protecţie. Cu toate că materialele din care am face măştile se sterilizează pentru că se spală şi se usucă la temperaturi foarte mari, acestea nu pot fi considerate ca măşti sterile. Acum nu producem măşti, însă dacă autorităţile ne-ar cere asta, nu am sta pe gănduri. În privința prețului, noi suntem dispuşi să nu facem nici un profit din asta. Dorim să ne aducem şi noi aportul în aceste vremuri deosebit de grele şi să sprijinim populaţia cu ce putem”, ne-a declarat Vasile Cobzaru, director al River Eye Fashion SRL Galaţi.

Reporterii noştri l-au întrebat pe preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, după o conferinţă de presă în care acesta a afirmat că va face tot ce poate pentru a ajuta economia judeţului, ce părere are de un parteneriat sau o altă formă de colaborare cu fabricile de confecţii din Galaţi, aşa cum s-a întâmplat la Brăila, Iaşi sau Focşani. ”Este o idee ce merită analizată, de aceea vom căuta să vedem cum putem face să o punem în practică din punct de vedere legislativ. Ar fi nemaipomenit să putem face aşa ceva. În acest moment, Consiliul Judeţean Galaţi nu are nicio problemă din punct de vedere al banilor, însă cea mai mare problemă pentru noi este faptul că nu găsim să achiziţionăm măşti, iar o astfel de oportunitate, dacă am putea să o punem în practică, ne-ar fi de foarte mare folos”, a declarat pentru Monitorul de Galaţi, Costel Fotea.

Rămâne de văzut dacă, măcar în situaţie de criză, vom şti să avem grijă unii de alţii, iar autorităţile vor da dovadă că întradevăr le pasă de economia locală şi de gălăţeni.


Articole înrudite