08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul are o nouă strategie de încălzire!
Galaţiul are o nouă strategie de încălzire!

Primăria Galaţi a intrat în posesia unei analize comandate în toamna anului trecut firmei ATH energ S.R.L. Bucureşti, în baza unui contract semnat în septembrie, cu nr 95692/ 2014. Analiza a fost structurată în două părţi, respectiv „Strategie de alimentare cu energie termică” şi „Studiu de soluţie optimă de alimentare cu energie termică”. În prima parte sunt trecute în revistă ipotezele elaborării strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi în contextul tabloului actual al sistemelor de alimentare centralizată din România, prezentându-se totodată situaţia actuală din punct de vedere juridic şi financiar în privinţa încălzirii în municipiu.

Situaţia actuală a sistemului de încălzire

În elaborarea strategiei de care vorbim, s-au analizat datele privind căldura livrată în anul 2013, puse la dispoziţie de CET Galaţi şi de SC Apaterm SA, auditul sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, elaborat în anul 2012 precum şi valorile investiţiilor pentru sistemul de distribuţie.
„În acest moment, sursele de alimentare cu căldură sunt centrale termice sau centrale de cogenerare. Centralele de cogenerare sunt în general centrale cu puteri mari, puse în funcţiune în anii ’60-’70, amplasate în apropierea platformelor industriale, fiind dimensionate atât pentru consumul industrial cât şi cel urban. Procesul de restructurare a industriei a dus la dispariţia marilor consumatori industriali, ceea ce a făcut ca aceste centrale de cogenerare să funcţioneze la sarcini parţiale, asigurând consumuri de căldură inferioare celor pentru care au fost dimensionate. În prezent, duratele medii de funcţionare sunt de cca. 30-50 ani, iar încărcarea termică medie anuală a sistemului existente este de 30-60% faţă de capacitatea disponibilă. De asemenea, subvenţionarea producătorilor de energie a determinat lipsa de interes a acestora pentru reducerea costurilor şi realizarea de investiţii în creşterea eficienţei”, se arată în analiza realizată.

Propunerea

Soluţia propusă porneşte de la ipoteza de bază conform căreia actualul sistem de încălzire trebuie să aparţină în întregime Primăriei (sursa-CET Galaţi, sistemul de transport al energiei termice şi sistemul de distribuţie). Fără această ipoteză, strategia de alimentare cu căldură nu îşi poate atinge scopul, întrucât administraţia locală nu va avea dreptul de a interveni asupra tuturor elementelor componente ale actualului sistem de alimentare centralizată cu căldură (SACC). În ultimii 5-6 ani s-a realizat modernizarea a 18 puncte termice iar în prezent este în derulare proiectul de realizare a dispecerizării sistemului de distribuţie. Zonele deservite de punctele termice modernizate au fost declarate zone unitare de încălzire şi acolo, conform legii, nu se mai pot efectua debranşări individuale. În prezent există un număr de 14 zone unitare de încălzire: Port, Mazepa II, str.Domnească, Micro 16, str. Siderurgiştilor, Micro 17, Micro 20, Micro 38, Port, Micro 39, Micro 19, Ţiglina 1 (str. Regiment 11 Siret), Siderurgiştilor Vest, Micro 14.
Sursa actuală de producere a căldurii, CET Galaţi, alimentează cu energie termică două tipuri de consumatori: un consumator industrial, alimentat cu căldură sub formă de abur, şi consumatorii branşaţi la sistemul centralizat, alimentaţi cu căldură sub formă de apă fierbinte. În prezent există o interdependenţă între consumatorul industrial şi consumatorii din sistemul centralizat. Actuala strategie este dedicată strict sistemului de alimentare centralizată cu căldură a consumatorilor urbani, pentru a-i proteja de efectele negative ale eventualei dispariţii a cererii de abur din diverse motive.

Trei zone, fiecare cu propria sursă de căldură

Soluţia care acoperă un grad optim de descentralizare este compusă din trei zone, fiecare zonă având propria sursă de producere şi respectiv propriul sistem de transport şi distribuţie a căldurii, în care sistemul de distribuţie cuprinde actualalele puncte termice şi reţele de distribuţie. Racordarea punctelor termice la noile surse de producere a căldurii se va face, iniţial, utilizând reţeaua termică de transport existentă. Comparativ cu soluţia centralizată (o singură sursă de producere a căldurii, pe amplasamentul actualei CET Galaţi), soluţia descentralizată necesită lungimi mai mici ale reţelelor de transport şi diametre mai mici ale conductelor. Prin eliminarea conductelor magistrale cu diametre mari, investiţia în reţelele termice primare se reduce substanţial.
Pentru cazul de faţă, tehnologia de cogenerare recomandată de executantul strategiei este cea bazată pe instalaţii de cogenerare cu motor cu ardere intenă, pe bază de gaz natural.
Durata de realizare a investiţiei este de 2 ani pentru sursele noi de producere a căldurii – 2015, 2016 şi 8 ani pentru reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie. Nivelul actual al pierderilor în sistemul de transport şi distribuţie este de 40%, dar după finalizarea lucrărilor de reabilitare va fi de doar 15%. Căldura e prevăzut a fi vândută în proporţie de 91% către populaţie şi 9% către agenţii economici.
Pentru amplasarea celor trei surse de producere a energiei termice s-au avut în vedere amplasamentele unor puncte termice: Zona 1: SC 57, strada C-tin Levaditi, Zona 2: PT CAF, Zona 3: SC 20, str. Macedona nr. 4 sau SC 25, str. Oltului nr. 17 sau SC 32, str. Textiliştilor nr. 2. Varianta finală a amplasamentului se va stabili de comun acord cu beneficiarul.

Care sunt următorii paşi

Din punct de vedere tehnic, soluţia recomandată pentru alimentarea cu căldură este o variantă semicentralizată care constă în trei sisteme fiecare având propria sursă de producere a căldurii (SPC) şi propriul sistem de transport şi distribuţie. Sursele de producere a căldurii (SPC) sunt centrale de cogenerare echipate cu motoare cu ardere internă (MAI) ca instalaţii de bază şi cazane de apă fierbinte (CAF) ca instalaţii de vârf.
„Implementarea prezentei strategii, respectiv realizarea celor trei centrale de cogenerare ca surse de producere a căldurii şi a sistemelor de transport şi distribuţie a căldurii aferente, presupune parcurgerea următoarelor etape:
I. Măsuri prioritare pentru perioada imediat următoare:
- Realizarea formelor legale pentru transferul sursei şi a sistemului de reţele termice primare în proprietatea municipalităţii
II. Măsuri pe termen scurt, respectiv 1-2 ani:
- Realizarea surselor de producere a căldurii ca proiect/proiecte la cheie. Până la punerea în funcţiune a surselor noi, actuala sursă – CET Galaţi – trebuie să rămână în funcţiune.
- Verificarea metrologică a contoarelor de branşament pentru încălzire şi apă caldă şi înlocuirea celor care au durata de viaţă depăşită.
- Introducerea tarifului binom la facturarea energiei termice, măsură care poate să conducă la reducerea decalajului între factura pe timpul iernii şi cea pe timpul verii.
- Elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a căldurii, dimensionat după consumurile actuale şi cele previzionate de căldură şi corelat cu sursele de producere a căldurii.
- Elaborarea proiectului tehnic şi începerea lucrărilor în reţelele termice primare cu abordarea prioritară a tronsoanelor principale pentru conectarea surselor de producere a căldurii.
- Stoparea fenomenului de debranşare: activitate de marketing şi control riguros din partea primăriei la asociaţiile de proprietari.
- Verificarea de către personalul primăriei a atestatelor administratorilor asociaţiilor.
- Actualizarea HCL nr. 167/2008 cu menţionarea zonelor unitare de termoficare şi respectarea acesteia prin care se va declara tot oraşul zonă unitară.
III. Măsuri pe termen mediu, 3-8 ani: continuarea lucrărilor din etapa anterioară şi a celor aflate deja în curs:
- Reabilitarea sistemului de distribuţie (puncte termice, reţele termice secundare pentru încălzire şi apă caldă de consum).
- Realizarea sistemului de dispecerizare.
- Reabilitarea reţelelor termice primare.

Concluzii

Principala ipoteză care a stat la baza realizării strategiei de alimentare cu căldură: întregul sistem de alimentare centralizată cu căldură, cu toate elementele componente (sursă - reţea de transport - sistem de distribuţie) aparţine Primăriei Galaţi. Fără această ipoteză, strategia de alimentare cu căldură nu îşi poate atinge scopul, întrucât administraţia locală nu va avea dreptul de a interveni asupra tuturor elementelor componente ale actualului sistem de alimentare centralizată cu căldură. Implementarea acestui studiu de soluţie este condiţionată de
implementarea strategiei de alimentare cu energie termică prin care trebuie să se realizeze sistemul integrat de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice.
Din punct de vedere tehnic, soluţia recomandată pentru alimentarea cu căldură este o variantă semicentralizată care constă în trei sisteme fiecare având propria sursă de producere a căldurii şi propriul sistem de transport şi distribuţie. Sursele de producere a căldurii sunt centrale de cogenerare echipate cu motoare cu ardere internă ca instalaţii de bază şi cazane de apă fierbinte ca instalaţii de vârf.


Articole înrudite