05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, cel mai afectat judeţ în urma episodului de iarnă târzie
Galaţiul, cel mai afectat judeţ în urma episodului de iarnă târzie

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, preşedintele Costel Fotea a vorbit şi despre fenomenul meteorologic puţin obişnuit în această perioadă a anului, care a adus judeţului pagube majore prin cantitatea mare de zăpădă căzută. Costel Fotea a spus că nu se aştepta la un episod de iarnă în luna aprilie şi a explicat şi de ce această zăpadă care a căzut peste judeţ a fost atât de "distrugătoare".
"Din păcate, nimeni nu se mai aştepta la un episod de iarnă în data de 19-20 aprilie şi nimeni nu se mai aştepta la o cantitate atât de mare de zăpadă. Dacă este să comparăm iarna normală cu ceea ce s-a întâmplat în 19-20-21, a fost o cantitate de zăpadă foarte mare, o zăpadă apoasă, care s-a lipit foarte mult de firele de tensiune, de ramurile arborilor. Au fost foarte mulţi arbori rupţi, drumuri blocate, iar pe alocuri (...) a trebuit să intervenim cu utilaje mari, (...) inclusiv cu freze. Stratul de zăpadă a depăşit chiar 2 metri şi jumătate şi dacă este să comparăm zăpada dintr-o iarnă normală cu cea care a căzut acum, fiind mai grea, mai apoasă, practic se crea câte un zid de zăpadă pe care abia îl străpungea (...) freza", a spus Costel Fotea.
Preşedintele CJ speră ca acest fenomen de vreme rece să nu se mai repete în această perioadă, deoarece există deja pagube majore provocate de zăpadă, şi a specificat faptul că cea mai afectată în urma ninsorii a fost producţia agricolă. "Eu sigur nu m-am aşteptat şi sper să nu ne mai confruntăm, pentru că pagubele sunt atât pe drumurile judeţene, pentru că avem şi o cedare în fundaţie de vreo 50 de metri la Ţepu, avem, am avut foarte mulţi arbori căzuţi pe şosea şi a trebuit să descongestionăm şoselele. Dar pagubele mari sunt la producătorii agricoli, pentru că e vorba de rapiţă, care era înflorită, e vorba despre cei care au plantaţii pomicole, cu livezi de vişini, (...) care în momentul de faţă nu cred că mai pot să mai recupereze sau nu vor mai avea şanse să facă ceva producţie pomicolă, deci pagubele în momentul de faţă sunt foarte mari", a declarat Costel Fotea.

„Sper ca Electrica, din respect pentru cetăţeni, să dea drumul la curent într-un timp cât mai util şi onorabil"

Preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit şi despre problema localităţiilor care au rămas fără curent electric şi s-a arătat liniştit şi mulţumit de faptul că această problemă este în mâna celor de la Electrica, care, conform acestuia, vor rezolva această situaţie cât mai repede, din respect pentru cetăţeni. "Marea problemă o avem cu numărul de localităţi care au rămas fără curent electric. Dacă la început, din câteva estimări, Electrica ne spunea că sunt 250-300 de stâlpi de joasă-medie tensiune rupţi şi doar doi stâlpi din ăia mari din fier de înaltă tensiune rupţi, în momentul de faţă cred ca s-a ajuns la aproape 2.000 de stâlpi pe tot judeţul şi încă nu sunt încheiate evaluările, se lucrează inclusiv în Ministerul Energiei, în Ministerul de Interne, toată lumea s-a mobilizat. (...) Au nevoie de forţă de muncă, dar trebuie să fie şi specializată, pentru că stâlpii ăia rupţi, de ei sunt fire, cabluri electrice, şi pot să apară oricând nişte situaţii neprevăzute, accidente şi oameni electrocutaţi. Se lucrează în momentul de faţă. Veştile pe care le avem de la Electrica sunt îmbucurătoare, că în maxim două zile, ei zic că vom avea curent aproape pe tot judeţul, dar vă daţi seama că pagubele nu sunt doar la producători agricoli ci şi la producătorii casnici şi la oamenii de afaceri pentru că toţi cei care au câte un business mic aveau nevoie de curent, nu degeaba se spune că cea mai importantă invenţie a ultimelor sute de ani este curentul electric. (...) În momentul de faţă Consiliul Judeţean pe reţeaua electrică nu poate să intervină pentru că este o societate privată şi de la bugetul Consiliului Judeţean către societăţi cu capital privat nu putem să facem alocare bugetară. Dar, să fim realişti, nici nu putem să plângem Electrica că nu are bani să cumpere stâlpi, pentru că atunci când ne vine factura niciunul nu ezită să meargă să îşi plătească factura în timp util şi cred că şi ei vor face, din respect pentru cetăţeni, acelaşi lucru, să dea drumul la curent într-un timp cât mai util şi onorabil", a spus Fotea.
Preşedintele CJ a declarat că judeţul Galaţi a fost cel mai afectat judeţ din ţară în urma ninsorilor din această primăvară iar pentru o situaţie mai exactă a pagubelor se vor constitui comisii prin Comandamentul judeţean cu situaţii de urgenţă, care vor face evaluări prin judeţ. Fotea a mai că spus că nu ştie dacă pentru aceste pagube se vor primi despăgubiri de de la Guvern.
"Cel puţin din informaţiile pe care le am eu, Galaţiul a fost cel mai afectat, şi Vasluiul din ce ştiu a fost foarte afectat, dar nu ştiu dimensiunea pagubelor pe celelalte judeţe, dar îmi ajunge să stiu ceea ce este în judeţul Galaţi, pentru că sunt zone cum sunt cele din baltă, balta Brateş, unde apa bălteşte peste culturi, nu pot să scoată apa, să facă desecări, iar, vă daţi seama, băltind apa pe culturi, automat sunt şi pagube foarte mari. (...) Dacă va da Guvenul despăgubiri pentru pagubele astea... nu ştiu", a spus Fotea.


Articole înrudite