Până vineri tot judeţul ar trebui să fie realimentat cu energie electrică

Miercuri, 26 Aprilie 2017 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, prefectul Gabriel Panaitescu a cerut Electrica Galaţi să acceleze pe cât posibil acţiunea de remediere a avariilor, nealimentarea cu energie electrică afectând nu doar confortul populaţie, ci şi sănătatea acesteia, căci lipsa energiei electrice a produs sincope în alimentarea cu apă potabilă a localităţilor, dar şi probleme în desfăşurarea în bune condiţii a activităţii medicilor de familie din mediu rural, precum şi păstrarea în condiţii optime a vaccinurilor din cabinetele medicale.Totodată, directorul Prefecturii, Vasile Pârlog, a punctat către directorul Electrica Galaţi: "Am trăit o întâmplare absolut nefericită, dar acesta a fost şi un test pentru reacţie în cazuri extreme. Dacă se repetă aşa ceva, păţim la fel?".

Şeful Electrica Galaţi a răspuns că "La toate lucrările de medie tensiune vom introduce mai mulţi stâlpi de întindere şi susţinere, vom reduce panourile şi vom schimba normativul de proiectare privind coeficientul de siguranţă. Vom face un plan de investiţii diferit, având în vedere condiţiile meteo, pentru zona Vrancea, Galaţi şi Brăila, se va investi foarte mult".
Potrivit directorului Electrica Galaţi, Emilian Duţă, în momentul de faţă, 9.500 de consumatori din 32 de localităţi din judeţul Galaţi nu primesc energie electrică..
“Fenomenele meteo de săptămâna trecută au afectat 40 de linii de medie tensiune, adică 85.000 consumatori, fiind afectate 850 posturi de transformare. În momentul de faţă avem afectaţi 9.500 de consumatori, având nealimentate cu energie electrică 32 de localităţi din judeţul Galaţi. Avem în teren 68 de formaţii de remedieri, în care lucrează 400 de muncitori Electrica şi terţi. Sunt probleme la Matca, unde sunt 39 de stâlpi rupţi, la Fundeanu, unde avem 27 de stâlpi rupţi şi s-au plantat alţi stâlpi, urmează să-i punem sub tensiune, la Nămoloasa, unde, din păcate, sursa este la Vrancea, unde au 50 de stâlpi de medie tensiune afectaţi. Acolo am dus două grupuri de alimentare şi am asigurat alimentarea cu energie electrică a Primăriei şi alimentarea cu apă a comunei. Mai sunt probleme spre Suceveni, unde avem două racoarde, la Vădeni şi Rogojeni, cu câte 20 de stâlpi de medie tensiune afectaţi. Se plantează stâlpi la Rogojeni, este un teren mlăştinos, dar lucrăm... Mai rămânem cu 67 de stâlpi de medie tensiune afectaţi pe raport zootehnic la Folteşti, stâlpi care alimentează şi staţia de irigaţii din zonă”, a declarat directorul Electrica Galaţi. Acesta a adăugat că în prezent sunt 395 de stâlpi de medie tensiune afectaţi şi 400 de stâlpi de joasă tensiune. “Continuăm să intervenim şi sperăm ca până diseară (miercuri seara - n.r.), din socotelile noastre, să mai avem nealimentate 90 de posturi, adică 4.500 de consumatori, pe care vom încerca să îi realimentăm vineri, când vom putea spune că vom încheia, în mare, acţiunea de realimentare cu energie electrică a celor afectaţi. Rămâne problema de la Nămolosa, unde mai încercăm să aducem un grup, şi Griviţa, unde lucrează Electromontaj Bucureşti. De asemenea, mai este o problemă spre Tecuci, e vorba de alimentarea Cosmeşti Vale, aflată pe malul celălalt al Siretului, unde sunt rupţi 20 de stâlpi şi este un singur post de transformare”, a adăugat Emilian Duţă.
Prefectul Panaitescu a mai atras atenţia directorului Electrica Galaţi că instituţia pe care o conduce raportează în mod eronat datele privind numărul localităţilor nealimentate cu energie electrică. "La ora 5.00, raportul de informare arăta că 25 UAT-uri nu sunt alimentate, fiind 33 de localităţi fără energie electrică. Colegii din Prefectură au făcut, însă, o analiză, ieri, au telefonat fiecărei localităţi, iar situaţia a ieşit extraordinar prost, adică din 181 de localităţi, 112 erau fără energie electrică... Se trece localitatea cu DA când ultimul bec din comună arde... Este adevărat că au fost fenomene metreo extreme, dar să treacă 8 zile este extraordinar de mult pentru remedierea avariilor. De pildă, dacă la Slobozia Conachi 10% din populaţie nu este alimentată, eu consider că această comună nu este alimentată... La Vlădeşti, localitate care nu apărea ieri în informare, nu era energie electrică şi nici nu au trecut muncitorii pe acolo". 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu