28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, pe harta celor mai periculoase zone din România în caz de cutremur puternic
Galaţiul, pe harta celor mai periculoase zone din România în caz de cutremur puternic

Specialiştii din cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) au arătat care sunt cele mai periculoase şi cele mai sigure zone din România în caz de cutremur. Conform datelor, judeţul Galaţi se află în zona roşie (foto ↑).

Astfel, potrivit istoricului seismografic, printre cele mai sigure judeţe din ţară în caz de cutremur puternic se află Timiş, Caraş Severin, Satu Mare, Constanţa, precum şi graniţa dintre judeţele Suceava şi Maramureş. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva şi Bistriţa. O altă zonă sigură în caz de seism major se află între judeţele Sibiu şi Braşov, care sunt încadrate la risc seismic mediu. De asemenea, printre judeţele cu risc mediu se mai numără Mureş, Neamţ şi Suceava.

Potrivit statisticii INFP, cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. De asemenea, în zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă şi Tulcea.

Numeroase clădiri vechi aflate în zonele marcate cu roşu pe hartă nu ar rezista mişcărilor seismice foarte puternice. În cele mai multe dintre acestea sunt centre comerciale sau instituţii ale statului. Acest lucru înseamnă că, în cazul unui cutremur puternic, cum a fost cel din Turcia, ar exista multe victime, notează alba24.ro, ziar local din județul Alba, zonă sigură în mare parte în caz de cutremur puternic.

! Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş - Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea de Sud. Potrivit wikipedia.org, alte zone epicentrale de importanţă locală pot fi găsite în Transilvania, Galaţi, în zona Jibou şi râul Târnava, în partea de nord şi de vest a Olteniei (zonă care s-a activat şi a generat cele două cutremure din 13 şi 14 februarie 2023), în nordul Moldovei şi în Câmpia Română.


Articole înrudite