29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grindina și ploaia torențială au provocat pierderi mari în podgoria de la Târgu Bujor
Grindina și ploaia torențială au provocat pierderi mari în podgoria de la Târgu Bujor

Aproape 80l/metru pătrat în două zile şi 50-70 de bucăţi de gheaţă pe metru pătrat pe secundă în 20 de minute, acestea sunt efectele codului roşu care a distrus o parte din podgoria staţiunii de cercetare vitivinicole de la Târgu Bujor. Este una dintre cele mai mari podgorii din partea de sud a Moldovei care are 350 de hectare.

„Avem o suprafaţă afectată de grindină de 120 de hectare, în special la ferma nr. 2 Târgu Bujor. Grindina din 22 iunie, când a fost anunţat cod roşu de furtună şi ploaie torenţială, a căzut, aproximativ 20 de minute, 27 de litri pe metru pătrat şi grindină în proporţie de 50-70 de particule pe secundă pe metru pătrat cu un diametru de patru milimetri. Aplicăm tehnologia care este indicată în astfel de situaţii, facem tratamente fito-sanitare care să conducă la cicatrizarea rănilor apărute pe boabele de struguri şi în acelaşi timp să împiedice dezvoltarea mucegaiurilor şi a altor boli. Suntem siguri că dacă scăpăm doar cu ceea ce a fost vom face la sfârşitul anului o producţie acceptabilă, dar mai mică. Nu va fi cum ar fi fost dacă nu ar fi intervenit grindina. Cam la trei-patru ani se produc astfel de fenomene în zona noastră, dar, din fericire, nu se întâmplă de fiecare dată pe aceeaşi suprafaţă. Producţia o să scadă cu cel puţin 25 la sută faţă de condiţiile unui an normal. Dacă până în iunie a fost o secetă cumplită, sunt zone unde vlăstarii au avut o creştere mică, de 15-20 de centimetri, în iunie din păcate au venit ploi, pentru unele culturi fiind târziu“, a explicat Nicolae Bîrliga, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Viniculturii.

Culmea este că în Târgu Bujor este deja construită una din cele şase staţii antigrindină din judeţul Galaţi. Problema e că staţia de rachete antgrindină, nu are rachete antigrindină. „Investiţia a fost terminată în ianuarie, a intrat efectiv în pază pentru că trebuie să existe nişte angajaţi, trebie să urmeze nişte cursuri, a intrat în pază, din păcate nu au fost alocate fonduri de la Ministerul Agriculturii pentru a se dota aceste amplasamente cu rampele de lansare şi cu rachete“, a precizat primarul din Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.

Este puţin probabil ca mai ales acum să se aloce bani pentru aceste rachete deşi, cum în ultima perioadă vremea este din ce în ce mai extremă, acest tip de staţii ar fi o pază pentru culturi şi oameni.


Articole înrudite