27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încă un punct de prim ajutor în campusul gălăţean
Încă un punct de prim ajutor în campusul gălăţean

În campusul Universităţii „Dunărea de Jos” a mai fost deschis un punct de prim ajutor pentru studenţi, realizat cu voluntarii de la UVSAR. Acest nou punct de prim ajutor, ce se află în căminul LSG de pe strada Basarabiei, extinde practic activitatea celui deschis anul trecut. Proiectul prin care voluntarii UVSAR, majoritatea studenţi, asigură acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei, iar uneori până la transportul în spital, este în continuare unic în ţară. Circa 300 de voluntari sunt pregătiţi să intervină şi în situaţii de urgenţă, deoarece nu sunt pregătiţi doar pentru acordarea primului ajutor. „Inaugurăm al doilea punct de prim ajutor din cadrul campusului Universtăţii «Dunărea de Jos». Este un proiect pe care îl realizăm împreună cu UVSAR, partenerii de specialitate, şi care va deservi nu doar studenţii cazaţi în cămine, ca până acum, ci şi studenţii din toate facultăţile, personalul administrativ, profesorii, pe scurt cam toată populaţia din zona campusurilor ştiinţifice ale universităţii «Dunărea de Jos». Este un proiect care e încă unic în ţară, la care lucrează studenţi ai universităţii pentru studenţi ai universităţii. După cum am mai spus, suntem un proiect unic în România atât prin serviciile pe care le oferim, cât şi prin nivelul de organizare şi modul de funcţionare al acestor puncte de prim ajutor. Sunt colegi din mai multe universităţi din România interesaţi să preia acest tip de proiect, unii chiar ne vor face câteva vizite ca să vadă exact cum funcţionează un astfel de sistem, pentru a-l replica mai departe”, a precizat Bogdan Rodeanu, de la Direcţia Cămine a Universităţii „Dunărea de Jos”. Aceeaşi sursă a mai precizat că de acum un an, de când s-a deschis primul punct de prim ajutor în campus, intervenţia ambulanţelor a fost mai redusă cu 90% decât înainte. „Avem 300 de voluntari activi care au făcut cursul de suport medical de bază. Aceştia deservesc ambele puncte de prim ajutor. Avem şi doi medici, tot voluntari, asistenţi medicali, tot voluntari, şi ambulanţieri care operează autospecialele. În prezent, la primul punct de prim ajutor am intervenit în aproape 400 de cazuri, într-un an, şi la accidente, dar şi alte tipuri de intervenţii. Am putut observa între timp unde am mai avea nevoie de extensii şi am realizat încă un punct de prim ajutor pentru campusul de la Mecanică. UVSAR organizează gratuit şi cursuri de prim ajutor. Oamenii se înscriu la noi pe site şi se fac grupe. Organizăm şi pentru companii astfel de cursuri. Organizăm pregătire nu numai pentru acordarea primului ajutor, ci şi reacţii în situaţii de urgenţă. Am finalizat instruirea personalului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, este primul inspectorat din ţară care are tot personalul pregătit pentru primul ajutor, 1.000 de oameni”, a precizat Radu Murea, coordonator UVSAR.
Cu ambulanţa, dar şi cu maşina de intervenţii în situaţii de urgenţă, inclusiv la înălţime, voluntarii UVSAR pot interveni inclusiv în caz de dezastre. Deocamdată, în campus, ei au fost solicitaţi pentru accidente, dar şi pentru cazuri medicale. „Nu prea au studenţii probleme de hipertensiune, nici când sunt examene. Mai frecvente sunt cele de hipotensiune, apărute pe fondul deshidratării din cauza lipsei alimentaţiei corecte, cauzată de multe ori şi de dietele pentru slăbire“, a spus Iulian Stoian, voluntar, studentă la Medicină, în anul II.
UVSAR are voluntari de la studenţi la Medicină la elevi în şcolile medicale, dar şi studenţi din alte facultăţi, medici, pompieri, asistenţi medicali sau ambulanţieri.


Articole înrudite