26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Canicula face acum, mai mult decât în alte zile, ca toate locurile de scăldat din judeţ, bazinele dar şi locuri de scăldat în lacuri, râuri sau în Dunăre, să fie la mare căutare. Nu peste tot este însă indicat să te răcoreşti. Boli de piele, afecţiuni digestive şi, în cazuri extrem de rare, chiar şi holeră. Sunt bolile la care se expun gălăţenii care se gândesc să se răcorească scăldându-se în locurile neamenajate şi nu într-un bazin. Cea mai mare tentaţie e acum Dunărea, dar medicii spun clar că apa nu este bună pentru scăldat, existând risc prea mare de îmbolnăvire.
„La nivelul judeţului Galaţi avem locuri de scăldat amenajate şi neamenajate. Dacă pe cele amenajate, aici mă refer la bazine, le monitorizăm şi le controlăm noi, asigurându-ne că apa are calităţile necesare scăldatului, nu la fel stau lucrurile cu locurile neamenajate. Acestea sunt locurile obişnuite de scăldat ale gălăţenilor, la lacuri, râuri, dar mai ales la Dunăre. Discutăm de Dunăre, care, la Galaţi, are o lungime de peste 10 km şi este o apă în care noi, ca Direcţie de Sănătate Publică, nu recomandăm scăldatul, deoarece ea nu corespunde din punct de vedere al calităţii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Boli ascunse în apele neamenajate pentru scăldat
Bolile la care se expun cei care se scaldă în locurile neamenajate sunt dintre cele mai diverse şi periculoase. „Este vorba de multiple afecţiuni. Pornim de la conjunctivite şi alte afecţiuni oftalmologice, continuăm cu afecţiuni dermatologice, dermatite alergice sau micoze, care sunt cele mai frecvente. Nu în ultimul rând, tot aici ne referim la afecţiunile digestive, dintre care enterocolitele sunt cele mai frecvente, dar să nu uităm că am avut şi ani în care am întâlnit cazuri de holeră, tocmai datorită scăldării în ape improprii”, a precizat dr. Valentin Boldea.
Doctorii spun, gălăţenii fac ce îi taie capul
Plajele la Dunăre sunt însă pline iar gălăţenii intră în apă fără probleme, chiar dacă sunt pancarde care arată că scăldatul e interzis. Sunt în general tineri care profită de câteva ore libere ca să se răcorească. „Nu-mi e teamă, cred că apa e curată, aşa că, în două ore, cât stau eu, nici nu cred că mi se poate întâmpla ceva”, spunea ieri una dintre tinerele care făcea plajă şi se scăldase în Dunăre.


Articole înrudite