03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Temperaturile extreme din ultimul timp au făcut ca în nordul judeţului Galaţi să se instaleze primele semne ale caniculei, reprezentate de scăderi ale debitelor de apă, ceea ce a dus la raţionalizarea apei potabile către populaţie. Această situaţie este tot mai des întâlnită în comuna Buciumeni, dar şi în Poiana. În aceste localităţi apa potabilă este furnizată către populaţie cu o ritmicitate destul de scăzută, cetăţenii primind apă potabilă de la reţeua publică doar de două ori pe săptămână, motiv pentru care cetăţenii sunt obligaţi ca în zilele „cu apă” să îşi facă provizii din lichidul vital. Mai grav este că pe lângă cei care folosesc apa doar pentru utilizarea în gospodărie, pentru prepararea hranei, igiena zinică şi pentru animale, există o categorie aparte, care foloseşte lichidul vital pentru irigarea grădinilor, ori această situaţie duce la un fenoment deosebit de grav, acela în care o parte dintre cetăţeni rămân fără apă, deoarece, apa fiind reţinută în cantitate mare într-un anumit loc, ceilalţi cetăţeni nu beneficiază de ea, iar pompele care absorb apa din adâncuri nu mai au posibilitatea de a aduce apa la suprafaţă, deoarece rezervele sunt extrem de mici şi greu de scos.
Unul dintre locuitorii comunei Buciumeni, Petru Palade din satul Hânţeşti, ne-a informat telefonic: „Din data de 10 iunie, din ziua alegerilor locale, la Hânţeşti nu mai avem apă. Bătrânii sunt nevoiţi să apeleze la rude, vecini ori la mila străinilor pentru a căpăta o cană de apă. În această situaţie, deşi locuim la ţară, nu mai avem posibilitatea de a creşte animale deoarece nu avem cu ce le astâmpăra setea. Cu toate că apa este puţină, cei ce au grădini mai fură şi din acest puţin. E drept, plătesc această apă, însă ea nu ajunge la cei ce nu au cu ce îşi astâmpăra setea, nu au bătrânii cu ce îşi face mâncare”.
Pentru a vedea care pot fi soluţiile de rezolvarea acestei probleme extrem de importante, am luat legătura cu Stelică Aloman, încă primar al comunei Buciumeni (până joi, 21 iunie, când va avea loc „înscăunarea” noului primar, Năstase Petrache), iar acesta ne-a informat: „La noi apa a fost întotdeauna o problemă, şi nu o problemă uşoară, ci una greu de rezolvat. La Hânţeşti nu a fost apă până acum trei ani şi oamenii aduceau cu căruţa de la Nicoreşti ori de la Buciumeni, iar acum apa se distribuie pe conductă de două ori pe săptămână, marţi şi sâmbătă în Hânţeştii din Vale, iar joi şi sâmbătă în Hânţeştii din Deal. Este posibil ca la unele gospodării apa să nu ajungă nici în aceste zile, deoarece ea este blocată de cei ce au grădini şi se ocupă cu legumicultura. Pentru că plătesc, uneori da, uneori nu, agricultorii îşi permit să lase cetăţenii fără apă de băut. Dacă la Buciumeni se dă apă la populaţie de două ori pe săptămână, la Poiana nu văd apa decât o dată pe săptămână, iar atunci dacă ajunge. Această situaţie nu este una voită, apa este adusă de la o adâncime de 200 de metri iar pompele abia fac faţă pentru a extrage apa de la o aşa adâncime. Mai mult de atât, seceta din ultimul timp a făcut ca şi pânza freatică să se subţieze, ceea ce duce la o cantitate redusă de apă. Problema se va acutiza în perioada următoare, când seceta va fi şi mai pregnantă, iar necesitatea de apă va fi şi mai mare. Zâmbiţi, mâine va fi mai rău...”, ne spune, ca o concluzie, Stelică Aloman.
Locuitorii din această parte a judeţului par a fi urmăriţi de un ghinion teribil în condiţiile în care în luna februarie au fost blocaţi de nămeţi, iar acum se usucă de sete. Iar vara este abia la început.

Articole înrudite