28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Galaţi, taxa de habitat se majorează, la Focşani se desfiinţează
La Galaţi, taxa de habitat se majorează, la Focşani se desfiinţează

Taxa de habitat adică taxa pentru colectarea gunoiului menajer percepută de municipalitatea gălăţeană tot creşte în fiecare an. Începând cu 1 ianuarie 2017, taxa de habitat s-a majorat de la 56 de lei/persoană/an la 67 lei/persoană/an, iar în 2018 va fi de 85 de lei/persoană/an. Creşterea a fost motivată de faptul că actualele încasări nu acoperă nici jumătate din cheltuielile pe care le face municipalitatea cu acest serviciu. ”Şi aşa avem de departe printre cele mai mici taxe de habitat din ţară. Am majorat taxa de habitat pentru că preţenţiile au crescut, după cum probabil s-a remarcat, prezenţa pe stradă a angajaţilor Ecosal este mai mare şi asta înseamnă că şi costurile sunt mai mari… După cum ştiţi, taxa de habitat se plăteşte în urma unei declaraţii pe propria răsundere. Din păcate, am ajuns la o concluzie tristă – în urma unei analize, am realizat că în evidenţele Primăriei nu figurează aproximativ 100.000 de gălăţeni care nu achită această taxă de habitat”, spunea primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, după şedinţa de Consiliu Local în care u fostaprobate majorările taxelor şi impozitelor pe 2018.

La Focşani, nu se plăteşte taxă de habitat

Deşi primarul Galaţiului susţine că taxa de la Galaţi este una dintre cele mai mici din ţară, iată că la Focşani nu se plăteşte deloc. Este drept că acest fapt nu se datorează primarului de acolo, Cristi Mişăilă, ci PNL-ului local. Povestea taxei de habitat din Focşani a început în noiembrie 2017, când Mişăilă a anunţat că cetăţenii trebuie să plătească această taxă pentru faptul că multe persoane aruncă hârtii, chiştoace şi coji de seminţe pe jos. Taxa de habitat propusă de primarul Cristi Misăilă este de 6 lei pe lună pentru fiecare cetăţean şi de 10 lei pe lună pentru fiecare angajat al unei societăţi comerciale sau instituţii publice.
După acest anunţ al primărului focşănean, toate organizaţiile interne ale PNL Vrancea s-au mobilizat şi au derulat o campanie puternică de informare în Focşani, pe străzi şi din uşă în uşă, dar şi în mediul online, pentru a le explica oamenilor ce taxe pregăteşte administraţia PSD.
În urma dezbateriilor publice, primarul Misăilă a anunţat că renunţă la aplicarea taxei de habitat, după ce a văzut reacţiile oamenilor determinate de intervenţiile şi demersurile consilierilor PNL.

Legea impune o taxă, dar nu şi cuantumul ei

Potrivit legii 101/2006 republicată, art 25 spune că ”Finanţarea cheltuielilor de funcţionare, reabilitare şi dezvoltare a serviciului de
salubrizare şi a cheltuielilor de investiţii pentru realizarea infrastructurii aferente acestuia se face cu respectarea legislaţiei în vigoare privind finanţele publice locale, în ceea ce priveşte iniţierea, fundamentarea, promovarea şi aprobarea investiţiilor publice, a principiilor prevăzute la art. 43 alin. (2) din Legea nr. 51/2006, republicată, precum şi a următoarelor principii: a) recuperarea integrală de către operatori, prin tarife, taxe speciale sau, după caz, subvenţii de la bugetul local, a costurilor de operare şi a investiţiilor pentru înfiinţarea, reabilitarea şi dezvoltarea sistemelor de salubrizare; b) menţinerea echilibrului contractual”.
Aşadar este legal şi moral ca o taxă să fie percepută pentru prestarea acestui serviciu, dar la fel de corect este că această taxă nu trebuie să fie majorată an de an doar pe motiv că în alte oraşe este şi mai mare. Tot legal şi moral este ca şi partidele din opoziţie de la Galaţi să-şi facă şi ele datoria şi să facă tot ce le stă în putere pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, căci mai mult decât mici vociferări în timpul şedinţelor de Consiliu Local, opoziţia nu a mişcat nimic în teritoriu.


Articole înrudite