Anunţul făcut recent pe un post local de televiziune de către primarul Galaţiului, Marius Stan, precum că creşterea preţului gazelor naturale va conduce automat la scumpirea căldurii, nu a întârziat să facă valuri. Deşi edilul şef al Galaţiului nu a putut preciza care va fi preţul gigacaloriei şi nici cum va influenţa efectiv mărirea preţului gazelor naturale care va avea loc în cursul acestei luni, fiind vorba de o majorare cu un procent de 5% în cazul preţului plătit de populaţie şi de 10% în cazul agenţilor economici, declaraţia acestuia reprezintă un semnal de alarmă pentru clienţii Apaterm. Deşi este foarte probabil ca tariful practicat de Electrocentrale în relaţia cu Apaterm să fie majorat, după ce va fi aprobat însă de ANRSC, rămâne de văzut dacă aleşii locali nu vor aproba o majorare a subvenţiei care va fi suportată de la bugetul local, astfel încât gălăţenii să nu scoată mai mulţi bani din buzunar, în condiţiile în care în decembrie sunt şi alegeri parlamentare.
Consilierul local PDL Mihai Alin ne-a declarat că nu se poate pronunţa pe marginea oportunităţii creşterii preţului energiei termice, aşa cum a fost anunţat ca intenţie de Marius Stan, însă a precizat că ar trebui să se ia în calcul şi optimizarea activităţii Apaterm, aici fiind vorba şi de nivelul salariilor.
Florin Popa, preşedintele grupului consilierilor locali ai PSD şi viceprimar al Galaţiului, ne-a precizat că declaraţia făcută de Marius Stan a fost făcută în nume personal şi fără vreo consultare cu alţi consilieri locali de la alte partide.
„Aşteptăm să vedem nişte calcule legate de creşterea preţului energiei termice, ca urmare a majorării preţului gazelor naturale şi dacă acest lucru se va impune, vom face tot posibilul ca locuitorii Galaţiului să nu plătească mai mult pentru căldura consumată”, ne-a declarat Florin Popa.
Consilierul local PC Eugen Găvan nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de acest subiect la fel de fierbinte ca şi reorganizarea Apaterm, care are loc pe aceeaşi reţetă ca în cazul Apă Canal, scopul fiind încredinţarea directă a serviciului de furnizare a agentului termic primar direct către noua societate care se va naşte potrivit hotărârii de Consiliu Local aprobate şi care presupune, implicit, transferul celei mai mari părţi a angajaţilor actualei societăţi către noua societate.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Antoaneta Gafiţuc, ne-a declarat că o eventuală majorare a preţului de facturare a gigacaloriei de către Electrocentrale ar trebui să se facă doar pe baza unui calcul riguros şi doar după ce va primi avizul ANRSC.
Un alt critic vehement al unei posibile creşteri a preţului energiei termice este fostul consilier local PC Picu Apostol Roman, preşedinte al organizaţiei municipale a PP-DD, care a criticat declaraţia făcută de Marius Stan, cerându-i acestuia să se folosească de relaţiile cu care se lăuda în campania electorală pentru a elimina riscul ca locuitorii oraşului să plătească mai mulţi bani din buzunare.
O promisiune uitată
Unul dintre subiectele fiebinţi care au făcut obiectul discuţiilor care au avut loc în vechiul Consiliu Local a fost acela legat de acordarea diferenţiată a subvenţiei pentru plata căldurii în funcţie de veniturile realizate pe membru de familie. Deşi propunerea venită din partea consilierilor locali ai PDL a fost îmbrăţişată şi de restul aleşilor locali de la celelalte partide, ea a rămas doar la stadiul de intenţie şi nu s-a materializat, aşa cum ar fi trebuit, într-o hotărâre de Consiliu Local.