16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Sportului, în vizită la ruina Bazinului Olimpic Galați: Soluții există pentru reabilitarea acestui obiectiv
Ministrul Sportului, în vizită la ruina Bazinului Olimpic Galați: Soluții există pentru reabilitarea acestui obiectiv

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a fost marți într-o scurtă vizită la unul dintre emblemele Galaţiului, bazinul olimpic de înot, aflat în patrimoniul ministerului pe care îl conduce. Acum bazinul este o adevărată ruină plin de plăci de beton crăpate, de buruieni şi resturi de schele metalice. În anul 2005 bazinul a fost închis pentru că apăruse o problemă la alimentarea cu apă. Din păcate, deşi în 2009 şi 2011 s-au făcut încercări de finalizare a unui plan de reabilitare întocmit în 2009, nimic nu a fost dus la bun sfârșit.

Ministrul de resort a găsit o soluţie, să transfere bazinul autorităţilor locale care ar putea să acceseze mai uşor fonduri europene. „Din păcate, acest loc, care aducea nu doar performanţă ci şi onoare şi faima oraşului dumneavoastră, este acum un loc abandonat. Aceasta este realitatea sportului românesc. În ultimii 10 ani, nepăsarea a făcut ca acest bazin olimpic de înot, unde ar fi trebuit să îşi desfăşoare activitatea nu doar sportivii de performanţă ci şi copiii oraşului Galaţi, a ajuns în acest stadiu. Este un obiectiv al Ministerului Tineretului şi Sportului. Soluţii există. Nu e vorba despre campanie elctorală. Avem aici un obiectiv care şi-a găsit soluţia şi dacă cineva ar fi vrut să transfere acest imobil către administraţia locală până acum ar fi putut să o facă. Resursele Ministerului Tineretului şi Sportului sunt limitate, ba mai mult, de la Bucureşti, cu siguranţă, indiferent de ministru sau de guvernare, nu poţi cunoaște situaţia reală pe care o poţi găsi la Galaţi, Timişoara sau Bacău. Resursele aici sunt multiple, la nivel local investiţiile de acest gen îşi pot găsi resursele, ba mai mult, o resursă foarte nefolosită, ca să nu spun ignorată, sunt fondurile europene, la care pot aplica mult mai uşor decât un minister sau de către o direcţie. Sunt sigur că, în curând, putem face demersurile pentru a da gălăţenilor bazinul înapoi. De când sunt eu la minister nu mi-a fost adusă la cunoştinţă situaţia bazinului, ba mai mult decât atât, lucruri de genul acesta se rezolvă numai printr-un dialog instituţional“, a precizat Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului.

Din păcate, de la Galaţi tot au plecat notificări despre starea bazinului, se pare însă că hârtiile s-au rătăcit. „Îmi pare rău că circuitul documentelor în Ministerul Tineretului şi Sportului nu este funcţional, noi avem documente şi demersuri făcute în fiecare an, din momentul în care am venit la această instituţie. Situaţia este în acest stadiu din 2005, de când au fost sistate lucrările din cauza unei probleme tehnice în alimentarea cu apă şi datorită faptului că erau pierderi de apă şi se inunda stadionul, la momentul respectiv au fost sistate. În anul 2009 s-a făcut un nou proiect de reabilitare, datorită lipsei de finanţare, într-adevăr, după cum a spus şi domnul ministru. Ministerul Tineretului şi Sportului nu are posibilitate să finanţeze un astfel de proiect pentru că legea este de aşa natură . În fiecare an, la finalul anului, nu suntem ca autorităţile locale care pot avea o continuitate, să facem un proiect pe doi sau patru ani, noi în fiecare an trebuie să facem licitaţie, iar la finalul anului trebuie să fie terminat proiectul. Degeaba începi un proiect în 2009, spre exemplu, îl recontinui în 2011, în momentul în care materialele sau ce s-a lucrat până atunci nu este într-o stare funcţională bună. Ar trebui o colaborare instituţională de la nivel central cu celelalte instituţii, atât locale, cât şi instituţiile subordonate ministerului pentru a putea face ceva pentru sportul gălăţean. În anul 2009 s-au executat lucrări în valoare de 1.670.724. În anul 2011 s-au executat lucrări în valoare de 708.593 din care s-au achitat numai lucrări în valoare de 349.470, diferenţa de 359.123 a rămas neachitată ca urmare a faptului că ministerul nu a mai virat subvenţia necesară acestor plăţi. Motivul pentru care nu s-a virat subvenţia nu a fost comunicat niciodată de minister. Restul de plată în valoare de 359.123 a fost achitată în urma hotărârii judecătoreşti 259/ 2013 în anul 2014. Din anul 2014 şi până în prezent, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi a solicitat an de an la propunerile de buget prin notele de fundamentare sumele necesare privind continuarea lucrărilor de reabilitare la Bazinul Olimpic. Suma necesară pentru definitivarea lucrărilor este de aproximativ 2.446.300 lei conform proiectului din 2009 care nu este actualizat. Am solicitat sume necesare privind o expertiză care ar actualiza datele investiţiei“, a precizat Ana Maria Vasiliu, director DTS Galaţi.

Rămâne de văzut dacă vreodată transferat sau nu la autorităţile locale se vor găsi bani pentru ca bazinul să revină la starea din anii de glorie.


Articole înrudite