05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Nu contează în ce domeniu, de muncă să fie..."
„Nu contează în ce domeniu, de muncă să fie..."
Aglomeraţie mare vineri, în holul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, gazda Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. Tinerii, cei mai mulţi dintre ei cu studii superioare, îşi lăsau cv-urile pe masa angajatorilor, fără a ţine morţiş de un domeniu anume.
Însă, în ciuda, nici măcar jumătate din numărul celor prezenţi nu au fost selectaţi în vederea încadrării. Mai mult, doar doi participanţi au fost angajaţi pe loc, ceea ce arată că absolvenţii nu au reuşit să îi convingă pe reprezentanţii angajatorilor care au oferit locuri de muncă că sunt capabili să ocupe posturile scoase „la peţit”. La acţiune au fost prezenţi şi inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean Şcolar, Doru Resmeriţă, precum şi prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, instituţia care a organizat acţiunea, a declarat că mulţi dintre absolvenţii care au participat la bursă nu au încă îndemânarea necesară pentru a-i convinge pe angajatori că merită să fie angajaţi.
"Noi oferim patru tipuri de locuri de muncă: operator CNC, vopsitor industrial, inginer proiectant mecanisme navale, strungar bolverghist. Absolvenţii, ce să spun, sunt unii care sunt pe domeniul respectiv, sunt unii care nu prea ştiu, ne întreabă şi îi lămurim. Mai mult absolvenţi de studii superioare sunt. Cu studii medii foarte puţini sunt, nu prea… Probabil şi pentru că la Galaţi este Universitatea, de asta vin mulţi absolvenţi cu studii superioare. De exemplu, noi avem nevoie de strungari şi nu se mai face această specializare în prelucrări mecanice pentru că nu sunt cerinţe, aşa s-a spus. Noi avem nevoie, dar copiii nu mai vor să urmeze astfel de specializare. Toţi vor să fie tehnicieni de protecţia mediului, operatori pc şi nu avem cum să ocupăm locurile. În viitor meseriile astea vor dispărea…", spune Elena Algiu, şef serviciu Resurse Umane al unei firme gălăţene. „Şcoala Postliceală Sanitară «Carol Davila» pregăteşte asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie, asistenţi pentru ocrotirea persoanelor vârstnice, asistenţi de nutriţie şi dietetică şi ergoterapeut cu şcolarizare pe o durată de 3 ani pentru majoritatea specializărilor, iar de 2 ani doar pentru ocrotirea persoanelor vârstnice şi ergoterapeut. Şcoala este acreditată, oferind astfel posibilitatea tinerilor de a-şi face o carieră şi a-şi găsi menirea şi în străinătate. Ei sunt mulţumiţi pentru că sunt foarte bine pregătiţi la sfârşitul ciclului de studii. Noi suntem la a doua sesiune de înscrieri. Majoritatea sunt cu studii superioare, încă nu şi-au format o idee fixă, toţi caută un job. Aţi rămâne uimiţi câţi vin pentru reorientare, pentru că într-adevăr avem un exces de forţă de muncă supracalificată, cu studii superioare. Vin, se recalifică, iar unii au şi peste 30 de ani... Nu mai sunt mari companii care să înghită o masă de forţă de muncă, cum se întâmpla înainte, şi acum trebuie să fii foarte versatil, foarte uşor să migrezi de la un loc de muncă la altul, să te recalifici, să fii dispus să te reorientezi oricând...", precizează Diana Poetaşu, cadru didactic la instituţia de învăţământ amintită.
Elena a terminat Politehnica şi a depus un cv  în domeniul ingineriei electrice: „Am un loc de muncă, însă vreau ceva mai sus...". Costel a absolvit în vară un curs de calificare şi îşi caută de lucru în orice domeniu: „Să văd dacă găsesc ceva. Nu contează în ce domeniu, de muncă să fie...".
Deşi oferta locurilor de muncă a fost una numeroasă, şi anume 255 de joburi puse la dispoziţie de 26 agenţi economici, cele mai multe pentru cei cu studii superioare, la bursă au fost prezente 460 de persoane din care 410 absolvenţi. Din cei 460 de participanţi doar 165 au fost selectaţi în vederea încadrării şi doar 2 au fost angajaţi pe loc.
La Tecuci, căutătorii de joburi au avut mai mult succes
Vineri, încă de la primele ore ale dimineţii, la sediul Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă (ALOFM) Tecuci s-au strâns sute de tineri pentru a participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. De această dată, cei prezenti nu au fost nerăbdători în a pătrunde pe „tărâmul ofertelor” şi şi-au aşteptat cu calm, la o ţigară, rândul, fără a se îmbulzi şi a da bătăi de cap agenţilor de ordine. Absolvenţi în marea majoritate, cei veniţi în căutarea unui loc de muncă au avut posibilitatea de a alege între cele 44 de locuri de muncă puse la dispoziţie de cei 9 agenţi economici prezenţi. Agenţii economici au venit cu o ofertă de 42 de locuri de muncă pentru cei cu studii medii, şcoli profesionale şi chiar şi şcoli generale, posturile oferite fiind de bucătar, ospătar, asistent comercial, mecanic agricol, barman, gestionar depozit, tractorist, muncitor necalificat, vânzător, brutar, frizer, cosmetician şi manichiurist. Două două dintre posturile scoase pe piaţa muncii vizau pregătire superioară, acestea fiind de inginer horticol şi inginer agronom.
Cele 44 de locuri de muncă au fost analizate de 250 de tineri dornici de muncă, iar 92 dintre cei interesaţi au şi fost selectaţi în vederea angajării.
Prezent la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, Vasile Vîrtosu, director adjunct AJOFM Galaţi, a precizat: „Numărul absolvenţilor înregistraţi în această vară nu este cu mult mai mare decât anul trecut, însă văd la ei un mai mare interes pentru a intra în câmpul muncii. Foarte multi dintre acesţi tineri doresc să participe la cursuri de formare, ceea ce este foarte bine, iar noi venim în întâmpinarea dorinţei tinerilor de perfecţionare cu o paletă largă de cursuri. Ei se pot specializa în mod gratuit într-o anumită meserie, pe baza căreia îşi pot deschide chair o afacere. Cei care sunt luată în evidenţele noastre şi sunt în plată beneficiază de o serie de facilităţi, pe lângă indemnizaţia lunară, care la absolvenţi este de 250 lei timp de 6 luni. De facilităţi beneficiază şi angajatorii tinerilor care le oferă acestora din  urmă contract pe o perioadă mai îndelungată. De exemplu, un tânăr care se angajează din prima sau a doua lună de şomaj cu un contract pe 12 luni beneficiază în paralel şi de indemnizaţia de şomaj, or acest lucru este bine primit de tineri, aceştia încercând astfel să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură”.
Ec. Irina Paţa, şeful ALOFM Tecuci, a concluzionat: „Prezenţa este destul de bună la această bursă, 250 de persoane pe 44 de locuri de muncă oferite de 9 agenţi economici. Un număr de 92 de persoane dintre cele prezente la bursă au fost selectate în vederea angajării, acestea urmând a se prezenta la intterviu la sediul societăţilor care le-au selectat. Restul tinerilor sunt aşteptaţi la sediul Agenţiei pentru a se informa referitor la cursurile oferite în mod gratuit. Acestea se vor susţine atât la Galaţi, cât şi la Tecuci. La Tecuci se vor organiza numai în situaţia în care se vor forma grupe de minim 15 solicitanţi. Oferta este variată şi din acest motiv invităm încă o dată pe cei fără un loc de muncă să se pregătească pentru viitor într-o nouă meserie sau să se specializeze în cea pe care o au deja”.
Silvia FILIP, Magda CONDOS, Iulieta GROZA


Articole înrudite