27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a ţinut să precizeze că în urma discuţiilor purtate cu cei de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi cu reprezentanţii filialei Galaţi-Brăila a Ordinului Arhitecţilor din România, cărora le-a mulţumit pentru implicarea în acest demers, au fost stabiliţi paşii care trebuie urmaţi până la data de 31 decembrie de asociaţiile de proprietari pentru intrarea în legalitate în ceea ce priveşte lucrările de termoizolaţii făcute la faţada blocurilor.
„Pentru a simplifica procedurile referitoare la autorizarea lucrărilor de termoizolare a blocurilor, am convenit să reducem documentaţia necesară atât în cazul certificatului de urbanism, cât şi a autorizaţiei de construcţie. Astfel, procedura de lucru presupune o primă etapă, şi anume depunerea documentaţiei tehnice necesare obţinerii certificatului de urbanism, care se depune de asociaţia de proprietari şi care include cererea pentru eliberarea certificatului de urbanism, ortofotoplan vizat de OCPI, plan de situaţie 1/500, memoriu tehnic pentru propunere intervenţie, fotografii color cu situaţia existentă (faţada generală şi faţada în detaliu) la apartamentele unde s-au executat lucrări. În această etapă s-a renunţat la solicitarea extrasului de carte funciară. A doua etapă presupune intrarea în legalitate şi continuare a lucrării, ceea ce presupune depunerea documentaţiei tehnice pentru autorizaţia de construcţie, şi anume memoriul tehnic justificativ arhitectură, fotografii color cu situaţia existentă (faţada generală şi faţada în detaliu) la apartamentele unde s-au executat lucrări, ortofotoplan vizat de OCPI, plan de situaţie 1/500, faţade existente, propunere faţade cu indicarea culorilor şi finisajelor, detaliu de termosistem pentru un apartament tip scara 1/50 (plan, secţiune, vedere) cu indicarea materialelor. În acest stadiu, s-a renunţat la expertiza tehnică”, a explicat viceprimarul Ciumacenco. Acesta a ţinut să precizeze că Primăria nu va da niciun fel de amendă celor care şi-au făcut lucrări de termoizolaţie fără aprobările necesare dar a mai ţinut să precizeze că există un punct zero, şi anume data de 21 octombrie, când a anunţat public că nu se mai pot face lucrări de termoizolaţii fără aprobările legale necesare.
„Din acest motiv îmi va fi foarte greu să îi înţelerg pe cei care au continuat să facă după data de 21 octombrie lucrări de termoizolare fără aprobare iar cei care fac asta o fac pe riscul lor”, a mai spus Ciumacenco.
Viceprimarul a mai ţinut să spună că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Galaţi, aceştia au fost de acord să-şi convoace toţi membrii pentru a recomanda tarife minimale, astfel încât costul total să nu depăşească 100-200 de lei pe familie. „Lista cu arhitecţii care sunt autorizaţi şi care au drept de semnătură pentru întocmirea documentaţiei va fi afişată la Primărie pentru ca reprezentanţii asociaţiilor să poată să aleagă ce arhitect doresc”, a mai spus viceprimarul Ciumacenco. Acesta a mai afirmat că  reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Instituţia Arhitectului Şef din Primăria Galaţi au convenit să organizeze întâlniri comune cu asociaţiile de proprietari, pentru a le explica acestora procedura.
„Deoarece au existat voci care acuzau municipalitatea că încearcă, prin solicitarea intrării în legalitate, să obţină de fapt doar bani la bugetul local, precizăm că sumele atrase sunt infime. Este vorba de o taxă de 18 lei pentru fiecare tronson de bloc proiectat, respectiv mai puţin de 1 leu de fiecare familie. Intrarea în legalitate nu reprezintă un capriciu al municipalităţii, ci o obligaţie prevăzută de legislaţia construcţiilor, care se aplică pe tot teritoriul ţării. De altfel, acest lucru era obligatoriu începând de anul viitor, de când devine obligatoriu certificatul energetic, fără de care niciun proprietar nu-şi va putea vinde apartamentul”, a mai spus viceprimarul Ciumacenco.
Preşedintele filialei locale a Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Sergiu Porumboiu, a spus că lumea trebuie să facă diferenţa între lucrările de reabilitare şi cele de termoizolaţie şi că va recomanda arhitecţilor care sunt membri ai ordinului să ceară onorarii rezonabile pentru buzunarele gălăţenilor. Sergiu Porumboiu a ţinut însă să îşi arate nemulţumirea faţă de modul în care unii dintre angajaţii de la instituţiile statului  aici nominalizâd şi Primăria, înţeleg să îşi facă treaba atunci când este vorba să răspundă solicitărilor cetăţenilor.


Articole înrudite