19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oraşul are o nouă strategie de dezvoltare pe viitorii opt ani
Oraşul are o nouă strategie de dezvoltare pe viitorii opt ani
Până în 2025, administraţia publică locală ar urma să realizeze în municipiul Galaţi nu mai puţin de 200 de obiective, un plan ambiţios stabilit în cadrul "Strategiei de dezvoltare locală a municipiului Galaţi 2016 – 2025", document aprobat joi de Consiliul Local.
Strategia s-a realizat în jurul conceputului de Galaţi - Centru economic de dezvoltare metropolitană, pol al Sistemului Urban Brăila-Galaţi. Documentul conţine proiectele pe care administraţia locală ar trebui să le dezvolte în următoarea perioadă, proiecte din diverse domenii, de la infrsatructură şi servicii până la cultură şi turism. De pildă, se vorbeşte despre accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat din Galaţi, necesitate ce pleacă de la informaţiile ISU Galaţi, potrivit cărora "în cazul unui seism se pot înregistra: avarierea unui număr de 73 clădiri (risc 1, afectând 1506 de persoane), 45 clădiri risc 2, afectând 2407 persoane, şi 23 clădiri risc 3. afectând 1836 de persoane". Documentul mai enumeră şi alte obiective precum: Centrul intermodal de transport al municipiului Galati, consolidarea falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea ei cu un dig de protecţie, Modernizarea conexiunilor rutiere şi feroviare ale comunităţii portuare şi Sistemului urban Brăila – Galaţi cu hinterlandul – obiectiv strategic prioritar al administraţiei publice locale, Regenerarea urbană a vechiului port comercial Galaţi şi resistematizarea zonei Trecere Bac, construcţia de locuinţe sociale sau reabilitarea spaţiilor de agrement Lacul Vânători etc. 
De altfel, proiectul de hotărâre privind Strategia de dezvoltare locală a fost şi cauza pentru care primarul Ionuţ Pucheanu a convocat o şedinţă extraordinară de CL, astfel încât să nu se piardă oportiunitatea accesării de fonduri europene. "Am încercat sa luăm o perioadă mai largă de abordare pentru dezoltarea durabilă a oraşului. Are în continuare titulatura de 2016 pentru că ea, ca şi strategie, a apărut în 2016 şi ar fi trebuit votată în 2016, dar la sugestia celor de la Agenţia de Mediu a trebuit să modificăm anumite aspecte, să facă nişte cercetări suplimentare, şi atunci ea ca şi titulatură nu avea rost să se schimbe, pentru că e aceeaşi, din 2016 - 2025. Şi aşa cum am spus, această strategie poate fi modificată de-a lungul vremii ori de câte ori apar elemente noi care pot duce spre o cu totul altă viziune. Toată această strategie cuprinde măsuri care să ducă la dezvoltarea acestui oraş, de la spaţii verzi, la direcţia în care trebuie să ne ducem. E imperios 
necesar să o avem pentru că e una dintre regulile minime pe care trebuie să le îndeplinim pentru a putea accesa fonduri europene. Să ştiţi că o mare parte din proiecte sunt începute, o mare parte din ele sunt în licitaţie; mi-e greu să vă spun ţinând cont că e până în 2025; eu sper că toate cele trecute să poată fi realizabile. Acum să fim sinceri, de obicei îţi propui mai mult să realizezi un minim necesar. Eu aş fi fericit dacă din 200, am reuşi să trecem de 150 de investiţii până în 2025, la Galaţi", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.  
Edilul a vorbit şi despre o serie de obiective care ar urma să fie realizate în perioada următoare. "Ceea ce mă bucură este faptul că într-un târziu licitaţiile noastre încep să treacă de avizările de la ANAP, avem parcarea supraterană de la R5; avem de astăzi, o să puteţi vedea şi pe SEAP, LMK-ul, artera de la LMK. Am finalizat licitaţia de la parcarea de la Pedagogic cea care urmează a fi începută săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare, se va semna contractul pentru începerea lucrărilor. Sunt în aşteptare talciocul, târgul auto, DN2B-ul, modificat puţin la nivelul structurii sau sectorului pe care îl abordăm. Lucrurile au început să se mişte zic eu. Şi interioarele de cartier. A durat mai mult, a părut că nu facem nimic, din păcate hârtiile ne omoară", a mai afirmat Pucheanu.

Articole înrudite