25 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Patru feriboturi electrice comandate de Canada vor fi construite de Damen, în România
Patru feriboturi electrice comandate de Canada vor fi construite de Damen, în România

BC Ferries, operatorul canadian de feriboturi, a anunţat că licitaţia sa pentru achiziţionarea de 4 noi feriboturi electrice, care vor face curse din Columbia Britanică, Canada a fost câştigată de către compania olandeză Damen, iar canadienii anunţă că în contractul semnat e prevăzut că cele 4 ambarcaţiuni vor fi fabricate în România. 
Grupul Damen deţine două şantiere navale în România, la Galaţi şi Mangalia. Cele 4 feriboturi vor fi primele cu propulsie electrică, pe care Damen le va livra către canadienii de la BC Ferries. 
Fiecare feribot are o capacitate de 47 de vehicule şi 390 pasageri. Feriboturile vor fi alimentate de baterii cu o capacitate de 2.000 MWh, care vor furnizare electricitatea necesară pentru propulsia pe bază de motoare electrice. 
Feriboturile vor avea posibilitatea de încărcare ultra-rapidă pe fiecare ţărm, cât durează debarcarea şi îmbarcarea pasagerilor şi maşinilor.
Toate cele 4 feriboturi vor fi echipate şi cu motoare diesel ca soluţii de rezervă, însă nu vor folosi propulsoarele diesel decât în cazuri excepţionale. 
Două dintre feriboturi vor opera pe ruta dintre portul Nanaimo şi insula Gabriola, pe o distanţă de 6,1 km. Celelalte două vor avea o rută şi mai scurtă, între Campell River şi insula Quadra.
Cele 4 feriboturi trebuie să intre în operare în Canada în anul 2027 conform contractului, deci construcţia lor ar trebui să fie finalizată către 2026-2027.

”Suntem încântaţi că am primit un contract pentru livrarea a patru nave noi Island Class, plus infrastructura de încărcare, în British Columbia, Canada. Noile feriboturi vor duce la zece totalul acestor nave care operează în flota BC Ferries, dar ultimele comandate vor fi primele care vor funcţiona complet electric. 
Directorul de vânzări pentru America din cadrul companiei olandeze Damen, Leo Postma, a declarat: „Suntem extrem de mulţumiţi de comanda pentru încă patru nave pentru BC Ferries. Am dezvoltat o serie care îndeplineşte viitoarele cerinţe ale transportului public sigur, fiabil şi sustenabil pe apă”.


Articole înrudite