25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Permisele de pescuit se vizează doar la AJVPS
Permisele de pescuit se vizează doar la AJVPS

Pentru a putea pescui în habitatatele piscicole naturale din judeţul Galaşi, pescarii trebuie să devină membri ai unei asociaţii a pescarilor care deţine în prezent un contract în derulare pentru utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ. Această regula a fost impusă de la începutul acestui an, ca urmare a faptului că a fost desfiinţată taxa de pescuit care se achita la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
”Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura: pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se practică în baza unui permis de pescuit emis de către beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ. Până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfăşura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit eliberate doar de asociaţiile de pescari legal constituite aflate în evidenţa MADR-ANPA, care au contracte aflate în derulare, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură. Permisele emise de ANPA în anii anteriori pot fi vizate pentru anul 2017 de către aceste asociaţii”, se arată în comunicatul ANPA.

Cotizaţie de 90 lei/an

Conform ultimelor reglementări, pescarii nu vor mai plăti cotizaţia de 30 de lei pe an către ANPA, acea taxă pentru permisul de pescuit recreativ sau sportiv care se achita la Trezorerie, pentru că acea taxă a fost desfiinţată, însă, pentru a pescui legal, trebuie să devină membri ai unei asociaţii de pescari, asociaţie la care să îşi achite cotizaţia de membru. În judeţul Galaţi singura asociaţie care are în derulare un contract de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ beste Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Galaţi.
Aşadar, pentru a pescui în orice habitat piscicol natural din judeţul Galaţi (Dunăre, Siret, Prut, râuri, bălţi şi canale, cu excepţia celor private), pescarii amatori trebuie să devină membri ai acestei asociaţii prin achitarea unei cotizaţii de 90 de lei/an.
Există şi o serie de reduceri ale cotizaţiei anuale:
- reducerea cotizaţiei anuale cu 50% pentru bărbaţii peste 65 de ani şi femeile peste 60 de ani, membrii cu handicap locomotor gradul II sau III şi elevii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, precum şi studenţii de până la 25 de ani înscrişi la cursurile de zi.
- reducerea cotizaţiei anuale cu 75% pentru copiii membri pescari sportivi până la vârsta de 14 ani, pentru membrii de peste 75 ani şi pentru membrii plecaţi la studii sau la post, pe o perioadă limitată, în străinătate.
- scutirea de plata cotizaţiei anuale şi a cotei de participare la bugetul A.G.V.P.S., după împlinirea vârstei de 80 de ani şi pentru veteranii de război;
La solicitarea membrilor cotizanţi, AJVPS se ocupă şi de obţinerea Avizului de pescuit în apele de frontieră de la Poliţia de Frontieră, aşa numitul PG.
AJVPS Galaţi are în prezent circa 3.200 de membri-pescari, dar cei care nu sunt încă membri dar doresc să devină, trebuie să se prezinte la sediul Asociaţiei cu buletinul şi banii pentru cotizaţie, iar în cazul în care se încadrează în categoriile de persoane ce beneficiază de reduceri, trebuie să prezinte acte doveditoare.
În cazul în care pescarii amatori sunt prinşi că pescuiesc fără permis riscă amenzi usturătoare.
”AJVPS Galaţi nu este doar o asociaţie a pescarilor, ci este protectorul habitatului natural piscicol şi al resursei piscicole, de aceea fac un apel către toţi pescarii sportivi să respecte natura atunci când se află la pescuit, dar să respecte şi prevederile legislative privind dimensiunile minime individuale pe specii care pot fi capturate. Ştim cu toţii că resursa piscicolă este în mare declin şi de aceea asociaţia noastră continuă lupta cu braconajul. Dorim să ne unim forţele cu cei care iubesc pescuitul, astfel încât resursele acvatice vii să devină din ce în ce mai bogate, în apele judeţului nostru”, a declarat preşedintele AJVPS Galaţi, Cristian Dima.


Articole înrudite