28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Galaţi pune taxă pe "Actul artistic stradal"
Primăria Galaţi pune taxă pe "Actul artistic stradal"

Primăria municipiului Galaţi a lansat în dezbatere publică un Regulamentul privind desfăşurarea ”Actului artistic stradal”, în Municipiul Galaţi, prin care doreşte să facă ordine printre cei 2 sau 3 artişti stradali din Galaţi pe care gălăţenii îi mai puteau vedea vara.

"Prin intermediul Regulamentului privind desfăşurarea «Actului artistic stradal», în Municipiul Galaţi este încurajată producţia de proiecte artistice de artă stradală şi/sau adaptarea proiectelor existente la arta stradală. De asemenea, o mare importanţă o are susţinerea şi încurajarea tinerelor talente din rândul performerilor stradali. Municipalitatea gălăţeană doreşte să resemnifice spaţiul public şi înţelegerea rolului artelor, oferind posibilitatea unor întâlniri inedite între artişti şi public. Deschiderea zonelor centrale ale oraşului către activităţi cultural-educative şi artistice, este în măsură să ducă la creşterea gradului de vizibilitate culturală a acestor zone intens circulate, de promenadă, din municipiul Galaţi", se arată în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre pentru aprobarea acestui regulament.

Bineînţeles, în afară de stabilirea locurilor, programului şi regulilor după care artiştii stradali pot desfăşura actul artistic, se vorbeşte şi despre încurajarea actului artistic prin impunetrea unor taxe pe care trebuie să le plătească aceştia.

Astfel, activităţi artistice de tipul pieselor de teatru, scenete, recitaluri, jocuri cu marionete, teatru de păpuşi, dans, iluzionism, contorsionism, jonglerii, acrobaţii, pantomime, statui vii, portretişti, pictori, trebuie să-şi desfăşoare activitatea fără perturbarea circulaţiei rutiere şi/sau pietonale, cu respectarea tuturor prevederilor legale şi fără a aduce prejudicii domeniului public sau privat al municipiului.

Obligaţiile artiştilor stradali

Artiştii care doresc să încânte trecătorii trebuie să depună o solicitare la Primăria Galaţi şi trebuie să respecte următoarele reguli:
 - Artiştii stradali selectaţi se obligă să performeze actul artistic stradal pentru care au depus solicitare la Primăria Municipiului Galaţi. În caz contrar, se va proceda la suspendarea licenţei obţinute. În plus, solicitantul nu va mai primi aprobare pentru susţinerea unui act artistic stradal pentru o durată de 3 ani.
- Artiştii care susţin momente muzicale (vocale şi/sau instrumentale) vor cânta live.
- Numărul maxim de artişti care pot susţine un anumit moment artistic stradal, este de 10 persoane.
- Artiştii stradali vor garanta calitatea actului artistic prestat.
- Fiecărui artist stradal îi va fi alocat un spaţiu minim/persoană, pentru a-şi susţine actul artistic stradal.
- În situaţia în care Primăria Municipiului Galaţi organizează un eveniment în zona pentru care a fost eliberată licenţă unui anumit artist stradal, acesta va elibera zona respectivă, în acest caz licenţa fiind prelungită cu numărul echivalent de zile în care nu şi-a putut desfăşura activitatea, fără costuri suplimentare.
- Artiştii pot colecta bani în locul de desfăşurare a actului artistic stradal, cu respectarea legislaţiei. Este interzisă cererea expresă prin gesturi şi/sau cuvinte a plăţii de către public. Este interzisă cerşetoria.
- Artistul stradal se obligă să respecte legislaţia în domeniul fiscal.
- Artiştii plastici pot realiza portrete, caricaturi, diferite opere sau lucrări de artă, mini expoziţii în aer liber în locaţia avizată, fără depăşirea suprafeţei alocate.
- Este interzisă comercializarea operelor artistice expuse de către artiştii plastici amatori în locaţia actului artistic stradal, cu excepţia portretelor şi a altor lucrări artistice realizate la comandă la faţa locului, cu respectarea legislaţiei.

În cazul în care solicitantul încalcă regulamentul privind desfăşurarea de manifestări artistice stradale, acestuia i se va retrage licenţa şi nu va mai primi licenţă de ocupare a domeniului public, pentru artă stradală, timp de 3 ani.

Locuri de desfăşurare

- Locaţiile solicitate de către artiştii stradali vor fi atribuite acelor artişti selectaţi, în ordinea cronologică de depunere a cererilor, la registratura Primăriei Municipiului Galaţi.
- Locaţiile vor fi atribuite după achitarea tarifului de ocupare a domeniului public.
- Artiştii stradali pot solicita şi alte locaţii, dar acestea vor fi avizate doar dacă se află la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de locul în care se află un alt artist stradal.
- Pe durata de valabilitate a licenţei pentru acte artistice stradale, doi artişti stradali pot face schimb de locaţii între ei, având obligaţia să înştiinţeze autoritatea publică locală.
- Ocuparea unui spaţiu pentru desfăşurare act artistic stradal se face contracost, în baza tarifului aprobat de serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.
- Suprafaţa minimă ocupată: 2 mp. Suprafaţa maximă ocupată: 6 mp. Tariful de ocupare a unui spaţiu pentru desfăşurare act artistic stradal se achită în funcţie de suprafaţa rezervată şi ocupată.

Interdicţii

- Pe domeniul public, este interzisă desfăşurarea actului artistic stradal, în alte locaţii decât cele avizate şi strict interzisă în faţa trecerilor de pietoni, în zona căilor de acces, în faţa instituţiilor publice, instituţiilor sociale şi de cult, în mijloacele de transport în comun, în staţii de autobuze, autogări, gări, în faţa spitalelor, în zona obiectivelor militare, pe trotuarele/spaţiile pietonale cu o lăţime mai mică de 3 m.
- Performanţa artistică nu poate îngrădi circulaţia persoanelor cu dizabilităţi, a cărucioarelor cu copii.
- Nu se va autoriza amplasarea unul lângă altul, a doi sau mai mulţi artişti care susţin momente muzicale.

Licenţele vor fi acordate pentru perioada 01 mai - 31 septembrie a anului în curs şi pot avea perioada de valabilitate de minimum o lună, cu posibilitatea de prelungire. Actele artistice stradale sunt permise în cursul săptămânii între orele 10:00 - 22:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10:00 - 23:00.

Poliţia locală este cea care va verifica licenţele emise şi, în cazul în care se constată încălcări ale legislaţiei în vigoare sau încălcări ale regulamentului, poate să interzică actul artistic stradal şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei în domeniu.

În cazul în care într-o locaţie în care se desfăşoară act artistic stradal, numărul audienţei obstrucţionează circulaţia pietonală, Poliţia locală poate opri temporar actul artistic stradal până la dispersarea publicului.

Elevii (cu vârsta minimă de 16 ani) şi studenţii (cu vârsta până în 26 de ani), sunt scutiţi de plata taxei de ocupare temporară a domeniului public.

În prezent, taxa de utilizare temporară a domeniului public este de 3,20 lei/mp/zi.


Articole înrudite