06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul semestru al anului în curs a adus o creştere semnificativă a încasărilor la taxe şi impozite locale şi implicit a bugetului local. Cu toate acestea, investiţiile făcute cu fonduri de la bugetul local vor fi tot mai puţine, spre zero, având în vedere că tot mai multe poveri se acumulează asupra acestui buget. Pe lângă cheltuielile curente, din bănuţii cu greu adunaţi de la populaţia tecuceană s-au plătit o parte din indemnizaţiile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. Dacă în luna iunie valoarea contribuţiei de la bugetul local a fost de peste 80.000 lei, deja fondurile de la bugetul de stat privind plata contribuţiei s-au sfârşit, iar întreaga povară va cădea pe „umerii” tecucenilor, aceştia fiind încorsetaţi să devină bun-platnici pentru a plăti multitudinea de „găuri negre” de care suferă bugetul local al administraţiei publice tecucene.
Culiţă Holban, director economic în Primăria Tecuci, a precizat: „În luna iunie, spre exemplu, am plătit pentru asistenţii personali 830 milioane lei vechi, însă până la finele anului depăşim 8 miliarde de lei vechi”.
Siuaţia fiind destul de delicată, primarul tecucean Eduard Finkelstain a propus darea în şomaj a asistenţilor personali, în acest mod administraţia fiind scutită de o serie de cheltuieli neprevăzute. „Legea spune că, atunci când nu mai sunt fonduri de la bugetul de stat, acestea trebuie să vină de la bugetul local. Propun ca asistenţii personali să fie daţi în şomaj iar persoanele cu probleme să îşi angajeze singure însoţitori”.
Consilierul local Vasile Diaconu a încercat să se lămurească: „Noi nu primim fonduri pentru aceşti asistenţi şi suntem obligaţi să le plătim salariul lunar. Pe lângă acesta, care de fapt este de datoria statului să îl plătească, trebuie să achităm tot noi CAS şi impozite. Cu alte cuvinte, suntem buni de plată de două ori. Bună treabă!”.
„Dacă era vorba doar de aceste salarii, ne descurcam, însă noi mai avem şi alte dări de acoperit din bugetul local, valoarea lor este undeva la 12-13 miliarde anual, reprezentând bursele elevilor, transportul profesorilor...”, a încheiat Eduard Finkelstain. În noile condiţii, consilierii municipali au fost de acord în unanimitate... să-i dăm în şomaj.


Articole înrudite