18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala va începe tot cu WC-ul în fundul curţii şi fără apă în mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi
Şcoala va începe tot cu WC-ul în fundul curţii şi fără apă în mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi

După ani şi ani de discuţii, reportaje, investiţii în orice altceva numai în ce trebuie nu, sute de şcoli şi grădiniţe încep din nou cursurile tot cu WC-ul în fundul curţii. Nici judeţul Galaţi nu face excepţie pentru că şi aici încă mai sunt unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi grupuri sanitare în interior.

Potrivit unei informări cu privire la măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi în vederea începerii în condiţii optime a anului şcolar 2022-2023 prezentată în Comisia de Dialog a judeţului Galaţi, pentru anul şcolar 2022-2023, reţeaua de învăţământ din judeţul Galaţi cuprinde un total de 427 de unităţi de învăţământ (dintre care 182 cu personalitate juridică) şi 5 unităţi conexe (dintre care 4 cu personalitate juridică). Din cele 427 de unităţi, 158 sunt în mediul urban şi 269 în mediul rural.

Din analiza datelor transmise de către unităţile de învăţământ şi de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a rezultat că un număr de 388 de unităţi (dintre care 137 din mediul urban, 251 din mediul rural) au aviz sanitar de funcţionare. Astfel, în mediul urban au aviz de funcţionare 115 unităţi de învăţământ de stat şi 22 de învăţământ particular.

Un număr de 30 de unităţi (dintre care 14 din mediul urban, 16 din mediul rural) sunt fără aviz sanitar de funcţionare, iar 13 unităţi au aviz sanitar parţial de funcţionare pentru o parte dintre corpurile de clădire deţinute, dintre acestea 9 sunt în urban şi 4 în rural.

Potrivit informării citate mai sus, starea fizică a clădirilor şcolilor diferă de la caz la caz, în funcţie de vechime, de lucrările de întreţinere, reparaţii, consolidare, reabilitare; principalele cauze pentru care unele şcoli nu au autorizaţie sanitară sunt legate de nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare impuse pentru funcţionare (lipsa surselor de apă potabilă în şcoală, starea necorespunzătoare a grupurilor sanitare, mobilier foarte vechi, împrejmuiri necorespunzătoare, lipsa circuitelor funcţionale, cubaj şi iluminat natural insuficient, funcţionarea unor grădiniţe la parterul unor blocuri, unităţi de învăţământ aflate în proces de reabilitare etc.).

„Pentru remedierea situaţiilor, în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare, sunt necesare acţiuni care presupun investiţii mari la nivelul comunităţilor în care funcţionează unitatea şcolară. Din analiza datelor transmise de către unităţile de învăţământ, se remarcă efortul unităţilor de învăţământ şi al autorităţilor locale pentru a se realiza igienizarea şi reparaţiile necesare în spaţiile şcolare, cât şi înaintarea documentaţiei necesare pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spaţiile de învăţământ, pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului instructiv - educativ în anul şcolar 2022-2023”, se arată în document.

Printre unităţile de învăţământ cu nereguli privind apa potabilă şi grupurile sanitare şi care nu au obţinut autorizaţii sanitare de funcţionare putem exemplifica:
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Sat Căuieşti, Comuna Drăguşeni - instalaţie de alimentare cu apă nefuncţională (preşcolarii folosesc o cabină WC din şcoală);
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Sat Ştieţeşti, Comuna Drăguşeni - funcţionează în fosta şcoală, într-o încăpere subdimensionată, cu lumină naturală insuficientă, pompa de alimentare cu apa defectă;
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Sat Nicopole, Comuna Drăguşeni - funcţionează în fosta şcoală fără apă curentă, curte neamenajată, clădire parţial deteriorată;
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Sat Zărneşti, Comuna Jorăşti - lipsă apă curentă - autorităţile locale sunt în curs de obţinere a avizului pentru apa potabilă;
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Comuna Pechea - Corp Vechi - iluminat natural necorespunzător, cubaj insuficient, parchet, mobilier degradat, lipsă grup sanitar interior;
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Comuna Priponeşti - funcţionează în clădire modulară, nu este apă potabilă;
- Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Comuna Vîrlezi - local impropriu, lipsă apă curentă şi canalizare, lipsă grup sanitar propriu, cubaj, iluminat şi încălzire necorespunzătoare.

Situaţia asigurării cerinţei de securitate la incendiu a unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Galaţi

Pe raza judeţului Galaţi sunt 182 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 4 unităţi conexe cu personalitate juridică cu 619 corpuri de clădire. Dintre aceste unităţi de învăţământ, 73 de clădiri din 60 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sunt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, 109 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi 20 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu un număr de 26 de clădiri care necesită autorizaţie de securitate la incendiu.


Articole înrudite