04 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia de tablă groasă ar putea creşte considerabil de la sfârşitul acestei primăveri, dacă reprezentanţii conducerii Combinatului vor pune în practică intenţia de a reporni laminorul de tablă groasă 1, care a fost tras pe linie moartă acum câţiva ani. Dacă acest lucru ar urma să devină realitate, Combinatul ar funcţiona cu două laminoare, iar pentru început materia primă care ar urma să fie folosită pentru procesul de fabricaţie de la laminorul 1 ar putea fi importată din Polonia, de unde se importă şi cocsul folosit la producerea fontei. Surse de la nivelul unităţii ne-au declarat că repornirea laminorului de tablă groasă 1 ar putea deveni realitate în cursul lunii mai iar pentru funcţionarea lui ar urma să fie angajaţi circa 100 de foşti siderurgişti care s-au autodisponibilizat şi care nu mai primesc banii de ordonanţă, printre meseriile căutate fiind cea de laminorist, operator sau lăcătuş.
Contactat telefonic, liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, ne-a confirmat posibilitatea legată de repornirea laminorului de tablă groasă 1, care, în opinia sa, poate fi considerată un lucru bun deoarece orice repornire a unei capacităţi de producţie nu poate fi decât de salutat, însă acesta şi-a arătat scepticismul legat de faptul că materia primă folosită la laminor ar putea fi sleburi aduse din Polonia.
„Dacă repornirea laminorului de tablă groasă 1 poate fi considerată un lucru bun, deoarece cei de la ArcelorMittal se gândesc să se concentreze pe producţia de laminate, lucrul îngrijorător este legat de modul în care funcţionează furnalul 5, care nu produce încă la capacitatea normală de producţie şi care este de 5.300 de tone de fontă. Se vorbeşte despre repornirea furnalului 3, unde ar urma să se facă nişte reparaţii dacă se vor găsi resursele financiare, încercându-se astfel să se compenseze faptul că furnalul 5 nu produce încă la capacitatea maximă de 5.300 de tone de fontă pe zi”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.
Reamintim că laminorul de tablă groasă a fost închis, împreună cu alte capacităţi de producţie, în toamna anului 2008, motivaţia avansată de şefii Combinatului fiind criza economică mondială, care a avut efecte negative şi asupra metalurgiei, mai precis fiind vorba de închiderea sau reducerea unor capacităţi de producţie ca urmare a nivelului scăzut de comenzi. Şi asta în condiţile în care Combinatul a primit titulatura de centrul de excelenţă în tablă groasă, ceea ce ar fi presupus ca la acest capitol producţia să exceleze.


Articole înrudite