26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A doua şedinţa de conciliere a conflictului de interese, desfăşurată ieri după-amiază la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), s-a terminat fără semnarea şi înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), ale cărui prevederi ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Practic, 4 sindicate, şi anume Sindicatul Liber al Oţelarilor Slio, Sindicatul Siderurgistul, Sindicatul de la UPSRS şi sindicatul mecanicilor de locomotivă de la UETU, au afirmat că nu au mandat din partea membrilor de sindicat pentru a accepta oferta de creştere salarială a conducerii, şi anume de majorare cu 8% a salariilor, acordarea unui bonus fix de 20 de lei lunar dacă sunt îndeplinite anumite măsuri de sănătate şi securitate în muncă, la care se adaugă şi creşterea valorii unei prime de la 1,2 milioane de lei vechi la 2 milioane de lei vechi în cazul în care EBITA nu ar fi negativ. Oferta a fost valabilă în cazul muncitorilor, maiştrilor şi a personalului TESA cu studii medii. Dacă cele patru sindicate nu au semnat până ieri, alte cinci sindicate au semnat actul adiţional numărul 5, respectiv au acceptat oferta conducerii, fiind vorba de sindicatele Forum, UTSL şi 3 sindicate afiliate la FSS Metarom Galaţi, şi anume Sindicatul Democratic Metalurgistul, Sindicatul DMU şi Sindicatul de la UPDES.
Deoarece cele 4 sindicate care nu au acceptat oferta conducerii reprezintă interesele a mai mult de o treime din numărul salariaţilor din Combinat, actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă nu a putut fi înregistrat la ITM, ceea ce înseamnă că nu există Contract Colectiv de Muncă la nivelul unităţii. Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, ne-a declarat că nu va mai avea loc nicio şedinţă de conciliere a conflictului de interese şi că reprezentanţii celor 4 sindicate afiliate la FSS Metarom nu au avut mandat din partea membrilor de sindicat pentru a accepta propunera de creştere salarială înaintată de administratie: „Liderii celor 4 sindicate care nu au acceptat propunerea conducerii, m-au informat că vor continua demersurile prevăzute de lege, respectiv strângerea de semnături pentru declanşarea grevei”.
Rămâne de văzut dacă vor fi strânse semnăturile necesare declanşării grevei, precum şi care va fi reacţia conducerii, adică dacă administratia va acorda vreo majorare salariala retroactiv de la 1 ianuarie, chiar în aceste condiţii. Purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, nu a dorit să dea o declaraţie până la închiderea ediţiei.

Articole înrudite