02 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţie de urgenţă pe Dunăre
Situaţie de urgenţă pe Dunăre
Debitul Dunării s-a redus la jumătate iar cotele scad alarmant de la o zi la alta. Este rezultatul secetei prelungite, care a scăzut alarmant cotele fluviului şi a cauzat probleme de trafic şi pierderi mari pentru armatori. Şenalul de navigaţie a fost simţitor îngustat iar în zonele Călăraşi – Giurgiu şi Zimnicea este necesară intervenţia navelor de dragat pentru ca pragurile de sub apă să nu producă avarii. 50 de convoaie sunt blocate în zonă şi fac în trei zile un drum pe care îl străbăteau altădată în 8 ore. În condiţii normale, Dunărea la Galaţi ar fi trebuit să aibă un debit de 8.000 mc/s şi o cotă de aproximativ 300 cm dar ieri debitul a scăzut mai mult de jumătate, era 3500 mc/s, iar cota a ajuns la 185 cm, instituind starea de urgenţă. Reducerea dramatică a cotelor Dunării se vede şi cu ochiul liber în portul gălăţean. Pe Dunăre e situaţie de urgenţă.
„E mai rău ca anul trecut, când situaţia critică a fost în septembrie. Avem aproape două luni în avans, ceea ce înseamnă că şansele că situaţia se va îmbunătăţi pe fond de ploaie sunt minime. Punctele critice sunt în zona de sud a ţării, iar cel mai grav este în amonte de Giurgiu, pe la Zimnicea. Acolo a mai rămas o fâşie extrem de îngustă de apă pe care se poate naviga. Avem acolo două nave care măsoară încontinuu şi ne indică datele. Suntem pregătiţi să intervenim, aşteptăm doar semnalul părţii bulgare şi putem interveni”, a precizat Mircea Răzvan Cristea, directorul AFDJ Galaţi.
Cei de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos sunt pregătiţi pentru a interveni cu navele de dragat dar până ce nu se primeşte acordul de la partea bulgară sunt blocaţi. Căpităniile au avertizat navigatorii să îşi adapteze încărcătura la cotele scăzute, aşa că toate se încarcă sub capacitatea normală.
„Ofiţerii Căpităniei Portului Galaţi supraveghează şi controlează la plecare ca pescajele navelor să nu depăşească acele puncte critice. Asta înseamnă că navele trebuie să fie încărcate mai puţin, nu la capacitate maximă, ca până acum”, a declarat Virgil Ciobanu, purtător cuvânt al Căpităniei Galaţi.
Previziunile sunt sumbre. Chiar dacă ar ploua, cu greu s-ar mai ajunge la un debit normal.


Articole înrudite